Miljøhistorikere vinder prisen for årets forskning
Videnskab.dk’s læsere har kåret en kæmpe miljøhistorisk undersøgelse til årets danske forskningsresultat. Ti års hårdt arbejde giver nu pote, fortæller prisvinder Bo Poulsen fra RUC.

Bo Poulsen fik overrakt prisen for årets bedste forskningsresultat af videnskab.dk's chefredaktør, Vibeke Hjortlund. (Foto: Peter Hyldgård)

Bo Poulsen fik overrakt prisen for årets bedste forskningsresultat af videnskab.dk's chefredaktør, Vibeke Hjortlund. (Foto: Peter Hyldgård)

Gennem århundreder er fiskene i verdenshavene blevet mindre og mindre. Samtidig er omkring 90 procent af bestandene forsvundet. Det viser en stor historisk undersøgelse af fiskebestande gennem tiderne, som en gruppe danske forskere står bag.

Det opsigtsvækkende resultat har videnskab.dk's læsere nu kåret til årets danske forskningsresultat.

Lektor og historiker Bo Poulsen fra Roskilde Universitet (RUC) modtog tirsdag eftermiddag prisen på Hovedbiblioteket i København. Prisen blev overrakt af Vibeke Hjortlund, chefredaktør på videnskab.dk.

»Vi er smadderstolte. Det er en dejlig anerkendelse af det store arbejde med havets historie, vi har været i gang med i næsten ti år,« siger Bo Poulsen.

Forskningsprojektet, som Bo Poulsen koordinerer, har med en lang række forskellige metoder på tværs af normale faggrænser sammensat et billede af fortidens fiskeliv, som man tidligere kun har gættet sig frem til.

»Havet er vel nærmest den sidste 'frontier' på kloden. Men det er vigtigt, at vi bliver klogere på havet og havets historie, hvis vi også skal kunne tænke frem i tiden og bevare livet i havet,« mener Bo Poulsen.

Valgt af læserne

Vinderen af konkurrencen er fundet ved en afstemning blandt videnskab.dk's læsere, hvor mere end 4.000 stemte på én af ti nominerede forskere. De nominerede dækkede fagområder helt fra lysledere og hormoner til adoption og ledelse.

Bo Poulsen bemærker, at de på forskningsprojektet History of Marine Animal Populations netop fra starten har valgt et prioritere formidlingen til almindelige mennesker. Dels ved at deltage i møder og foredrag, men også ved at sætte midler af til en flot hjemmeside med mange billeder.

»Det hjælper med til at gøre en abstrakt problemstilling konkret. Og så har formidlingen også givet os mere viden at gå videre med i forskningen, når f.eks. en gammel fisker efter et møde er kommet op til mig og har øst af sin viden,« fortæller forskeren.

Hædrende omtale til to projekter

Fakta

SPIS DANSKE FISK

Bo Poulsen mener ikke, vi skal holde op med at spise fisk, selvom bestandene er mindre i dag. Men det skal være lokale fisk, understreger han:

»Vi skal se samlet på fiskeriets miljøbelastning, og der tæller energiregnskabet i høj grad også med. Det giver ikke mening af fange en reje i Grønland, fryse den ned og sejle den til Kina, for så at tø den op, pille den, fryse den ned igen og sejle den tilbage til Europa, før den bliver spist.«

To andre projekter var særligt populære blandt læserne og modtog derfor »hædrende omtale«:

Ebbe Sloth Andersen og kolleger, Aarhus Universitet for en nanoskala dna-boks med låg.

Christine Stabell Benns, Jens Nielsen og Peter Aaby, Statens Serum Institut/Bandim Health Project for en undersøgelse af sammenhængen mellem A-vitamintilskud og DTP-vacciner.

Afdelingslæge Christine Stabell Benns takkede for hæderen og for god behandling af videnskab.dk's journalist, der skrev historien om hendes forskning:

»Vi har virkelig fået øjnene op for videnskab.dk som et sted at komme ud med en historie, der ellers er svær at formidle,« sagde hun og kunne berette om et gennembrud i forhold til at få en politisk reaktion på deres urovækkende forskningsresultater:

»Vi har mange gange løbet panden mod muren, når vi har forsøgt at få WHO i tale om vores resultater. Men efter historien var på videnskab.dk har DANIDA taget sagen op, og så bliver WHO nødt til at reagere,« konstaterede hun tilfreds.

Forskningsprojektet History of Marine Animal Populations under Census of Marine Life sponseres af den amerikanske A. P. Sloan Foundation.

Projektets danske deltagere er

Om projektet

Lektor Bo Poulsen modtager prisen på vegne af forskningsgruppen 'History of Marinr Animal Population'. Klik på billedet for høj opløsning.

Lektor, ph.d. Bo Poulsen, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring & Institut for Kultur og Identitet, Roskilde Universitet

Academic Director, professor Poul Holm, Trinity Long Room Hob, Trinity College Dublin

Professor i fiskerioceanografi Brian R. MacKenzie, Institut for Akvatiske Ressourcer, DTU Aqua / Biologisk Institut, Aarhus Universitet

Ph.d.-studerende, cand.mag. Anne Husum Marboe, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring, Roskilde Universitet

Postdoc, ph.d., Margit Eero, Institut for Akvatiske Ressourcer, DTU Aqua

Adjunkt, ph.d. René Taudal Poulsen, Institut for Maritim Forskning og Innovation, Syddansk Universitet

Museumsleder, cand. phil. Maibritt Bager, Museum Amager

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk