Manchester City og SDU skal måske arbejde sammen
Syddansk Universitet skal muligvis samarbejde med den engelske topklub Manchester City for at gøre især deres fodboldspillere i Premier League endnu bedre.
Peter Krustrup, Manchester City, Syddansk Universitet, SDU, fodbold, Premier League, samarbejde

Peter Krustrup holdt inden Manchester Citys topopgør mod Chelsea i weekenden oplæg for nogle af klubbens trænere for at fortælle om bl.a. resultaterne af den seneste forskning på 473 Premier League-spillere. (Foto: Syddansk Universitet)

Fem danske spillere er allerede med i trupperne i den engelske Premier League i fodbold.

Danskere i Premier League

Kasper Schmeichel (Leicester), Christian Eriksen (Tottenham), Pierre-Emile Højbjerg (Southampton), Viktor Fischer (Middlesbrough), Jakob Haugaard (Stoke)

Men nu kan endnu flere danskere være på vej til at sætte deres præg på toppen af engelsk fodbold.

Syddansk Universitet (SDU) kommer muligvis til at samarbejde med storklubben Manchester City, som gerne vil bruge forskning til at gøre deres verdensklassespillere endnu bedre.

Meget spændende ideer i Manchester City

Sådan lyder meldingen fra professor Peter Krustrup, der netop har været i Manchester for at fortælle om sine egne studier på fodboldspillere i blandt andet Premier League og samtidig se på træningsforhold og testfaciliteter hos Manchester City.

»Det er meget, meget spændende at se, hvordan de tænker forskningsudstyr og forskning med ind i fodboldklubben, og vi vil kunne yde et væsentligt bidrag, hvis det lykkes at lave denne her samarbejdsaftale.«

»Vi kunne for eksempel lave en masse ny forskning, som de kunne være de første til at få noget at vide om,« funderer Peter Krustrup, der er leder af forskergruppen Sport and Health Sciences ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

For nu har Peter Krustrup aftalt at vende tilbage til Manchester til februar for at snakke nærmere med Manchester City.

SDU og City kunne dele ph.d.-studerende

En umiddelbar tanke kunne være, at professoren blev hovedvejleder for én eller flere ph.d.-studerende hos Manchester City. De kunne lave forskellige forsøg i fodboldklubben på baggrund af dens ideer og behov, parret med forskning i for eksempel metoder på Syddansk Universitet.

Det kunne mere konkret være at:

  • finde måder at analysere spilleres restitution efter kamp ved at måle på muskler uden at bruge biopsier
  • undersøge, om spillerne præsterer bedre, hvis de genopvarmer bare få minutter i pausen af en Premier League-kamp 
  • bruge ny Peter Krustrup-forskning om anaerob træning i kamptempo til at lave den optimale træning for hver enkelt af de engelske topspillere
Peter Krustrup vil ikke spekulere længere ud ad tangenter, men besøget i Manchester gav ham masser af inspiration til, hvordan man kan udvikle forskningen på SDU.

Faciliteter, der siger spar to

Alene faciliteterne i et stort nybygget træningsinstitut, The Manchester Institute of Health & Performance, er imponerende. De omfatter blandt andet:

Kryoterapi, Manchester City, Syddansk Universitet, SDU, Peter Krustrup, Manchester Institute of Health & Performance

Helkrops-kryoterapi ser ud til at afhjælpe smerter i led og væv pga. slidgigt eller efter træning og kamp. Det skal udforskes nærmere i Manchester. Kryoterapi er nedkøling af kroppen i op til 2,5 minutter med temperaturer på ned til -120 grader Celsius. (Foto: Manchester Institute of Health & Performance)

  • Kryoterapi-rum
  • MR- og ultralydsskannere
  • Indendørs 60 meter løbebane, samt 5-a-side-bane med fuldt trackingudstyr, herunder 3D-kameraer
  • Klimatræningsrum, hvor temperatur, luftfugtighed mv. kan reguleres
  • Anti-tyngdekraft-løbebånd
  • Bade, saunaer og meget mere

»Deres faciliteter siger spar to til alt, hvad jeg før har set, men de har ikke fuldt udrullet det i forhold til de forskningsmæssige muligheder, der er i dem,« siger Peter Krustrup.

Du kan se en video af faciliteterne på MIHP's hjemmeside.

Flere forbindelser til Manchester

Til februar skal Peter Krustrup tale mere om konkrete tanker og muligheder med blandt andre klubbens Head of Sports Science, Sam Erith, der i øvrigt også er fysisk træner for det engelske fodboldlandshold.

De to kender hinanden fra konferencer og såmænd også fra England, hvor Peter Krustrup er Honorary Visiting Professor ved University of Exeter.

Peter Krustrup var desuden i Manchester som en del af den højeste professionelle fodboldtræneruddannelse, som udløser en såkaldt P-licens under Dansk Boldspil-Union.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud