Det høje sygefravær i den offentlige sektor skyldes bl.a., at offentlige ledere og mellemledere smitter deres medarbejdere med negativ fraværsadfærd. Det viser ny forskning fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, foretaget af ph.d.-studerende Ann-Kristina Løkke Nielsen.
Ud over de normale faktorer som løn og antal arbejdstimer påpeger hun, at lederadfærden er afgørende for medarbejdernes sygefravær.
»Ved at observere ledernes fraværsadfærd lærer medarbejderne, hvad der er acceptabelt og justerer helt naturligt deres egen adfærd efter denne norm. På den måde er ledere og mellemledere med til at skabe en bestemt fraværskultur i deres afdeling og kan derfor også kontrollere fraværet blandt deres medarbejdere ved selv at vise en god fraværsadfærd,« siger Ann-Kristina Løkke Nielsen.
Registrering og opfølgning forebygger
Undersøgelsen viser desuden, at ansatte i den offentlige sektor gentager deres fraværsmønster år efter år. Desto flere fraværsdage den ansatte har haft det forudgående år, desto mere vil han eller hun melde sig syg året efter. Risikoen for at få en langvarig sygdomsperiode er også større desto mere fravær den ansatte har haft i det forudgående år.
Ifølge Ann-Kristina Løkke Nielsen kan de offentlige arbejdsgivere forebygge med systematisk registrering og opfølgning af de ansattes fravær. »Det giver de offentlige ledere mulighed for at sætte tidligt ind med f.eks. individuelle samtaler over for de medarbejdere, der med stor sandsynlighed vil gentage deres høje fravær. Dette vil også være en fordel, da det ofte er en lille kerne af medarbejdere, som står for det meste af fraværet. Desværre iværksætter arbejdspladserne ofte fælles initiativer for alle ansatte, men i virkeligheden er der mange forskellige grunde til folks fravær, som man kun kan finde løsninger på gennem personlige samtaler,« siger Ann-Kristina Løkke Nielsen.
Hun understreger dog, at det ikke handler om, at lederne skal kontrollere og overvåge medarbejderne, men at sygefraværet registreres for alle parter, så der kan arbejdes proaktivt med såvel ledernes som de ansattes fraværsadfærd.
Mandlige mellemledere skaber fravær
Undersøgelsen viser desuden en overraskende sammenhæng mellem kønsfordelingen og sygefravær i afdelingerne. Således er de ansatte i afdelinger med en mandlig mellemleder mere fraværende, end hvis mellemlederen er kvinde. Derudover viser afhandlingen også, at hvis den kønsmæssige majoritet i en afdeling adskiller sig fra mellemlederens køn, er der større fravær.
Ifølge Ann-Kristina Løkke Nielsen er teorien bag dette, at hvis medarbejder og leder f.eks. har samme køn, så har de flere værdier tilfælles, og medarbejderne vil derfor være mere loyale og mindre fraværende – unge kvinder har måske høj fokus på fleksible arbejdstider pga. familieforpligtelser. De offentlige ledere bør overveje disse faktorer, når de rekrutterer nye medarbejdere og sammensætter afdelingerne.
I virkeligheden er der mange forskellige grunde til folks fravær, som man kun kan finde løsninger på gennem personlige samtaler.
Ann-Kristina Løkke Nielsen
»Uden at diskriminere nogen i ansættelsesforløbet kan en leder godt være opmærksom på, om han eller hun f.eks. vælger en mandlig leder til at styre en afdeling, der udelukkende består af kvinder, eller omvendt og dermed kan der være behov for omplaceringer hvis det er muligt,« siger Ann-Kristina Løkke Nielsen.
Visionær og omsorgfuld
Undersøgelsen underbygger desuden den gængse opfattelse af, at ledelsesstilen spiller en stor rolle i forhold til medarbejdernes jobtilfredshed og sygefravær.
»Det fremgår tydeligt af min analyse, at en leder i en afdeling med lavt sygefravær er kendetegnet ved bl.a. at være meget visionær og at være god til at tage sig af medarbejdernes individuelle behov og udviklingsmuligheder, hvilket smitter af på arbejdsmiljøet i afdelingen. Så lederen skal altså både være rollemodel i form af sit eget fravær, men også hvad angår den måde han eller hun behandler medarbejderne på for at skabe et konstruktivt arbejdsmiljø i afdelingen og dermed reducere fraværet,« siger Ann-Kristina Løkke Nielsen.
Lavet i samarbejde med Handelshøjskolen, Aarhus Universitet
\ Om Ph.d.-afhandlingen
Ann-Kristina Løkke Nielsens Ph.d.-afhandlingen “Determinants of absenteeism – in a public sector perspective” er lavet på baggrund af undersøgelser af:
– 17.000 ansatte i en stor dansk kommune over en 10-årig periode, heraf er 5000 ansatte i 400 forskellige afdelinger undersøgt mere specifikt.
– Et 1-årigt studie i de nordiske lande Sverige, Norge, Finland og DK med 10.000 personer.
– Afhandlingen omfatter kvantitative såvel som kvalitative data