Hvordan opstod finanskrisen?
Den verdensomspændende finanskrise fejrer i disse dage fem-års jubilæum. Vi har samlet en række artikler, der forhåbentlig kan gøre os lidt klogere på krisen.

Finanskrisen, der startede for 5 år siden, betegnes som den værste krise siden Depressionen i 1930erne. Shutterstock

Finanskrisen, der startede for 5 år siden, betegnes som den værste krise siden Depressionen i 1930erne. Shutterstock

Finanskrisen har fyldt rigtig meget i vores fælles bevidsthed de seneste fem år.

Den verdensomspændende krise har berørt mange, og resulterede blandt andet i at adskillige banker, aktionærer og almindelige mennesker mistede en masse penge.

Men hvordan kan det være, at krisen startede? Hvad karakteriserer denne form for verdensomspændende krise? Og hvor bliver pengene egentlig af, når folk mister dem på grund af krisen?

Vi har samlet op på en række artikler fra da finanskrisen startede, der giver svar på disse spørgsmål, og samtidig giver en dybere indsigt i finanskrisen.

Hvad vil det sige at være i økonomisk krise? Og hvordan havnede den vestlige verden i så omfattende en krise? Få svaret på disse spørgsmål og mange flere i denne introducerende artikel: Hvorfor har vi økonomisk krise? 

Vi hører tit, at finanskrisen er den værste krise siden Depressionen i 1930erne. Men hvad er forskellen egentlig på Depressionen i 1930erne og finanskrisen, der startede for fem år siden? Læs her eksperternes sammenligning af de to kriser: Hvad er forskellen på finanskrisen nu og i 1930erne?

Vores gener kan have indvirkning på, at vi havnede i en finanskrise. Læs her om hvordan forskere har fundet frem til specielle varianter af gener, der påvirker om vi vælger trygt eller risikabelt:
Generne kan have spillet ind på finanskrisen

Hvor bliver pengene af, når nogen mennesker mister dem på grund af krisen? Find svaret i denne artikel: Hvor bliver pengene af?

Finanskrisen har fyldt rigtig meget i medierne, men det er ikke nødvendigvis os alle, der direkte har mærket krisen. Men hvordan kan det egentlige være? Hvorfor er der nogen, der er mere udsatte for finanskrisen end andre? Find svaret i denne artikel: Hvorfor kan jeg ikke mærke finanskrisen?

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk