Hvordan opstod finanskrisen?
Den verdensomspændende finanskrise fejrer i disse dage fem-års jubilæum. Vi har samlet en række artikler, der forhåbentlig kan gøre os lidt klogere på krisen.

Finanskrisen, der startede for 5 år siden, betegnes som den værste krise siden Depressionen i 1930erne. Shutterstock

Finanskrisen, der startede for 5 år siden, betegnes som den værste krise siden Depressionen i 1930erne. Shutterstock

Finanskrisen har fyldt rigtig meget i vores fælles bevidsthed de seneste fem år.

Den verdensomspændende krise har berørt mange, og resulterede blandt andet i at adskillige banker, aktionærer og almindelige mennesker mistede en masse penge.

Men hvordan kan det være, at krisen startede? Hvad karakteriserer denne form for verdensomspændende krise? Og hvor bliver pengene egentlig af, når folk mister dem på grund af krisen?

Vi har samlet op på en række artikler fra da finanskrisen startede, der giver svar på disse spørgsmål, og samtidig giver en dybere indsigt i finanskrisen.

Hvad vil det sige at være i økonomisk krise? Og hvordan havnede den vestlige verden i så omfattende en krise? Få svaret på disse spørgsmål og mange flere i denne introducerende artikel: Hvorfor har vi økonomisk krise? 

Vi hører tit, at finanskrisen er den værste krise siden Depressionen i 1930erne. Men hvad er forskellen egentlig på Depressionen i 1930erne og finanskrisen, der startede for fem år siden? Læs her eksperternes sammenligning af de to kriser: Hvad er forskellen på finanskrisen nu og i 1930erne?

Vores gener kan have indvirkning på, at vi havnede i en finanskrise. Læs her om hvordan forskere har fundet frem til specielle varianter af gener, der påvirker om vi vælger trygt eller risikabelt:
Generne kan have spillet ind på finanskrisen

Hvor bliver pengene af, når nogen mennesker mister dem på grund af krisen? Find svaret i denne artikel: Hvor bliver pengene af?

Finanskrisen har fyldt rigtig meget i medierne, men det er ikke nødvendigvis os alle, der direkte har mærket krisen. Men hvordan kan det egentlige være? Hvorfor er der nogen, der er mere udsatte for finanskrisen end andre? Find svaret i denne artikel: Hvorfor kan jeg ikke mærke finanskrisen?

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce:

Det sker