Guide til Kulturnat: Træk DNA fra bananer, se et live kemishow og mød robotten Robert
Vi har samlet 11 spændende arrangementer, som du bør opleve.
kulturnatten 2021 plakat

Kulturnatten bliver i år afholdt den 15. oktober efter et års pause (Foto: Kulturnattens plakat 2021 af Tilde Grynnerup)

Kulturnatten bliver i år afholdt den 15. oktober efter et års pause (Foto: Kulturnattens plakat 2021 af Tilde Grynnerup)

Fredag 15. oktober slår museer, teatre, ministerier, fakulteter og meget andet dørene op, når Kulturnatten 2021 løber af stablen efter et års pause.

Med mere end 250 forskellige arrangementer kan det godt være en smule besværligt at finde lige præcis de arrangementer, man skal sætte kryds ved. 

Men frygt ej! Videnskab.dk giver dig her 11 spændende begivenheder med afsæt i videnskab, som du kan planlægge din aften ud fra.

Du kan se det fulde program her.

Sundhed og kroppen: Træk DNA fra bananer, og test din smertetærskel

Er din krop ældre eller yngre, end du tror? Tør du tage imod en fødsel? Og hvor høj er din smertetærskel? På Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet kan du tilbringe noget af din aften på at blive klogere på dig selv og din krop. 

Der kommer til at være 14 minilabs, hvor du blandt andet kan få lov til at trække DNA fra en banan, løse cellegåder og undersøge mystiske dødsfald med retsmedicinere.

Det er også en mulighed bare at læne sig tilbage og lytte til spændende foredrag om den nyeste viden inden for sundhed. Det kommer i år til at handle om migræne, fertilitet og psykedelisk medicin.

Tid og sted: Klokken 18:00-23:00, Blegdamsvej 3B, 2200 København N (Mærsk Tårnet)

Du kan også vælge at besøge Rigshospitalet, som inviterer til en spændende aften bag kulisserne på Københavns største hospital. 

Her byder hospitalets medarbejdere på anderledes og lærerige aktiviteter, som blandt andet indebærer at afprøve ens evner som DNA-detektiv, inspicere et kunstigt hjerte og se, om man er i stand til at udføre en kikkertoperation.

Du vil også kunne se instrumenter, der redder liv, få smagsprøver på hospitalsmad og køre en tur med personaletoget i kælderen.

Tid og sted: 18:00-23:00, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø (Rigshospitalets forhal)

Hvis du vil have en mere kunstnerisk tilgang til sundhed og kroppen - men dog stadig med et videnskabeligt islæt -  kan du møde op på Kunsthal Charlottenborg

I samarbejde med Medicinsk Museion præsenterer de en masse udstillinger, der handler om, hvordan vores kroppe er forbundet til verden i og omkring os. 

Udstillingen ‘Verden er i dig’ tager afsæt i ny biomedicinsk forskning, der handler om at forstå vores kroppe, vores sundhed og vores verden.

Du vil få mulighed for at se såkaldt ‘biokunst’, meteoritter, duften af kirsebær, vandrør fra 1700-tallet og en syv meter stor roterende jordklode - alt sammen dele af en udstilling, der vender spørgsmålet: Hvad gør verden ved os?

Tid og sted: 18:00-00:00, Nyhavn 2 St., 1051 København K (Kunsthal Charlottenborg)

artroskopi kikkertundersøgelse

På Rigshospitalet kan du blandt høre, hvordan en kikkertundersøgelse fungerer, og se, om du selv er i stand til det. (Foto: Shutterstock)

Teknologi: Programmer en robot, og besøg det nye Papirøen i VR

Datalogisk Institut på Københavns Universitet kan du møde LEGO-robotten, der kan lære sig selv at gynge, blive klogere på VR, udvikle din egen algoritme til at aflæse DNA og prøve kræfter med at programmere en robot, så den kan køre sikkert igennem en bane.

Datalogisk Institut byder på en spændende aften, hvor de i samarbejde med andre institutter på det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet sørger for et hav af sjove, lærerige og kreative aktiviteter.

Tid og sted: 18:00-00:00, Universitetsparken 5, st., 2100 København Ø.

Det er også en mulighed at besøge Industriens Hus, hvor du kan blive klogere på, hvad de laver hos Dansk Industri. Der er et væld af forskellige oplæg. Blandt andet kan du opleve droneflyvning, virtual reality og battle mod din ven i en digital boksekamp.

Du vil også kunne møde og træne med Life Science Robotics’ robot, ROBERT, som er en avanceret robot til rehabilitering, og udforske kodning i det kreative og indlevende spil Minecraft, hvor kun fantasien sætter grænser.

Du har derudover muligheden for at gå en tur på det nye Papirøen - i en VR-oplevelse. Her vil det blive forklaret, hvordan digitale værktøjer bliver brugt til at håndtere komplekse byggeprocesser.

Tid og sted: 18:00-23:00, H.C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

I Industriens Hus kan du prøve at bokse med dine venner og familie i en digital boksekamp. Firmaet JABII har en stand, hvor du kan høre om deres nyudviklede spil og selv afprøve de forskellige features. (Video: JABII)

Naturvidenskab: Live kemishow og en guidet rejse til Saturn

Naturvidenskaben er i fokus, når biologer, matematikere, fysikere, dataloger, idrætsfolk og kemikere viser forskning frem, så alle kan være med, på H.C. Ørsted Instituttet.

Her kan du høre om sociale insekter, DNA og gener, virtual reality, gå på matematisk skattejagt, lære om kvanter i fysikkens verden og se, om du kan slå den tidligere nordiske mester i skoleskak.

Tid og sted: 18:00-00:00, Universitetsparken 5, 2100 København Ø (HCØ Bygningen)

Du vil kunne opleve et live kemishow på Kemisk Institut, hvor der vil blive lavet nogle vilde demonstrationer flere gange i løbet af aftenen. Du vil blandt andet kunne se forsøg med brændende magnesium, lys frembragt af kemisk materiale og smage flødeis, der er lavet i flydende kvælstof.

Tid og sted: 18:00-00:00, Universitetsparken 5, 2100 København Ø (HCØ Bygningen)

Der kommer også et show i fysikkens tegn på Niels Bohr Institutet. Der vil blive lavet forsøg med frosne skumfiduser, vakuumkanoner, eksplosioner med flydende nitrogen og et show med flammerør.

Her vil man få demonstreret en lille del af, hvordan vores verden fungerer, og det bliver ifølge instituttet højlydt, eksplosivt, megakoldt, brændende varmt og super underholdende.

Fysikstuderende vil undervejs forklare, hvad der foregår, og hvordan fysikken virker, på en måde, så alle kan være med.

Tid og sted: 18:00-00:00, Universitetsparken 5, 2100 København Ø (HCØ Bygningen)

På Planetariet kan du opleve den spektakulære lys- og lydinstallation EKSPLOSIONER, der indkaplser kernen af Planetariums formål: At øge bevidstheden om menneskets eksistens på Jorden og i rummet.

Planetariums ikoniske kuppelsal har gennemgået en eventyrlig forvandling, og på Kulturnatten holdes officiel indvielsesfest med rumrejser, Big Bang, festtaler og ikke mindst en gave til alle gæster.

Kom, og oplev Planetariums nye design, 8K-laserprojektorer i 360 gradersvisning og et digitalt planetariesystem baseret på den nyeste forskning og billeder fra satellitter.

Tid og sted: 18:00-00:00, Gammel Kongevej 10, 1610 København V.

planetariet nyrenoveret

Du kan få en guidet tur gennem Solsystemet i Planetariet, der har fået en splinterny kuppel (Foto: Planetariet)

Samfund og historie: Dyst mod Videnskabernes Selskab, og rør ved 300 år gammelt porcelæn

Carlsbergfondet og Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab inviterer ind til en aften med fortællinger om videnskabshistorie.

Du vil blandt få mulighed for at deltage i en omgang ‘Spørg Videnskabernes Selskab’ med Huxi Bach som vært, hvor publikum skal dyste i ekspertviden mod et hold bestående af medlemmer fra Videnskabernes Selskab.

Du kan også høre om oprettelsen af bryggeriet Carlsberg og efterfølgende slutte aftenen af med en kold øl.

Tid og sted: 18:00-23:30, H.C. Andersens Boulevard 35, 1553 København V.

Du kan også besøge Arkæologisk Værksted, hvor du kan få historier om hollandske kridtpiber, undersøge tyske kander og krus og få lov til at røre ved 300 år gammelt kinesisk porcelæn.

Arkæologisk Værksted er blevet større siden sidst, så der er masser af plads til, at du kan nærstudere fundene fra jorden under København.

Tid og sted: 18:00-00:00, Stormgade 20, st., 1555 København V.

kinesisk porcelæn

På Arkæologisk Værksted kan du få lov til at røre ved 300 år gammelt porcelæn fra Kina. (Foto: Shutterstock)

God fornøjelse!

Vi håber, at oversigten her har givet dig inspiration og overblik til at få en god aften til Kulturnatten 2021. Det fulde program kan findes her.

En sidste reminder: Husk at købe et kulturpas. Det an du læse mere om her.

God videnskabelig fornøjelse!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker