Mens det før var kikset at spille computerspil eller kunne alle navnene på personerne i Star Trek, er udviklingen vendt 180 grader. Fra i år vil begrebet nørd nemlig blive en hæderstitel.
Det mener i hvert fald den danske multimedieforsker Lars Konzack, der sammen med forfatter Ian Dall har skrevet bogen ‘Netgeneration & Nørdkultur’.
30 år med computerspil
Nørdkulturen dumpede ind i Lars Konzacks liv, da han omkring 1980 spillede sit første computerspil. Dermed begyndte en årelang interesse for medier og spilkultur. Han er cand. mag. i informationsvidenskab fra Aarhus Universitet og har siden taget en Ph.d. i multimedie.
Indtil 2007 arbejdede han som adjunkt i multimedier på Aalborg Universitet, men har i dag valgt at satse på foredrag, forfattervirksomhed og projektarbejde blandt andet på Tønder Gymnasium. Siden bogens udgivelse i 2009 har han rejst landet tyndt med foredrag om det kommende kulturskifte.
Nørderne kommer
Ifølge Ian Dall og Lars Konzack vil den tidligere så latterliggjorte nørdkultur blive normen, når de første såkaldte 68’ere fra i år begynder at gå på pension. Dermed er den gamle kulturbærende generation, i bogen kaldet kollektivisterne, væk og har overladt nøgleposterne til en generation, hvor ordet nørd ikke længere er et skældsord.
Sagt på en anden måde – fra 2010 er det ikke usædvanligt, at folk med en nørdet adfærd kan blive f.eks. museumsinspektører, skolelærere eller undervisere på universiteterne.
»Den nye dagsorden bliver en accept af ny teknologi og nye medier integreret i bl.a. samfundsfagene og de humanistiske fag og i langt større grad, end vi ser i dag. Der ville finde et værdiskifte sted, hvad angår kunst og kultur. Væk fra abstrakt kunst og realisme i retningen af mere eventyrlige og fantastiske former herunder en ny sprudlende spilkultur«, forklarer Lars Konzack.
Kampen mod Generation X
Skiftet sker allerede flere steder.
\ Fakta
OM NØRDER
Nørd betyder en person med en passioneret interesse for noget, andre synes er underligt.
Udtrykket bruges tit nedsættende om folk, der vælger deres interesse frem for at se andre mennesker. Mange nørder skilter gerne med deres nørdhed, f.eks. i onlinefora eller gennem deres tøj.
Nørder beskæftiger sig med elektroniske medier, spil, fantasy og tegnserier. Den amerikanske børnebogsforfatter Dr. Seuss brugte ordet første gang om en lille grim trold.
Herhjemme var det Kim Schumarcher, der i 1984 brugte ordet ‘nørd’, da han skulle oversætte filmtitlen ‘Revenge of the Nerds’ til ‘Nørderne kommer’.
Wikipedia har et hav af lange og nørdede artikler. Svenskerne har stemt Piratpartiet, der udsprang af Internettet, ind i Europaparlamentet, og de unges liverollespil Barda er en succes. Samtidig strømmer vi i biografen for at se Harry Potter, Twilight og Avatar.
Men skiftet er ikke smertefrit, tilføjer Lars Konzack. En af bogens pointer er den værdikamp, som foregår mellem den ældre Generation X, i bogen kaldet individualisterne, og så de unge.
»Der foregår en skjult kamp imod nørdkulturen. Det siges ikke direkte, at det er forkert at sidde foran computeren, men de unge italesættes som nogen, der bliver for tykke og skal gå til sport og fitness. Her ser vi, hvordan individualisterne forsøger at påtvinge de unge deres egne idealer,« forklarer Lars Konzack og tilføjer:
»At selvstændigt tænkende unge ikke får intellektuel magt ved blot at dyrke sport og fitness.«
Langt foran
Men individualisternes kamp er allerede tabt, mener forfatterne.
Generation X har nemlig aldrig fået lov til at påvirke kulturlivet, hvor 68’erne har været altdominerende i årtier. Netgenerationens store fordel er, at de lever og ånder med fremtidens teknologi, og her kan ingen andre være med.
NB: I bogens ånd er interviewet med Lars Konzack udført via Facebook.
\ Acceptabel nørdkultur:
- Gå i biffen og se superhelte som f.eks. Spiderman.
- Dyrke liverollespil, spille computerspil og have avancerede gadgets såsom en iPhone.
- Have en spillemaskine eller to.
- At læse Harry Potter selv om man er ældre end 15 år.
- Date og socialisere på nettet – gerne om meget specielle emner.
\ Er du Net Gen?
Netgenerationen kaldes også for Generation Y, The Netgen eller the Millenials.
De er født mellem 1980’er og 1990’erne.
De kommer efter Generation X.
De er opvokset med Internettet, Irakkrigen og 9/11.
De chatter, Twitter og bruger diverse smartphones helt naturligt.
De flytter senere hjemmefra og har ofte en længerevarende uddannelse.
De er ambitiøse, vil brande sig selv rigtigt og skifter gerne job, hvis de ikke er tilfredse.
De er børn af to arbejdende forældre.
\ Fan af teknik:
Den amerikanske netgeneration færdes hjemmevant i cyberspace:
- 97 procent har egen computer
- 94 procent ejer en mobiltelefon
- 76 procent benytter sociale netværk på nettet
- 75 procent af alle universitetsstuderende har en Facebook profil
- 28 procent har en blog