Forsker vinder pris for artikel bragt på Videnskab.dk
ErhvervsPhD- og Postdoc-foreningens årlige formidlingspris blev i går tildelt Vibeke Røn Noer for en forskningsartikel om hverdagen for en sygeplejestuderende. Læs artiklen på Videnskab.dk.
formidlingspris

Vinderne af ErhvervsPhD- og Postdoc-foreningens årlige formidlingspris. Fra venstre: Thomas Rye Simonsen (3. pladsen), Vibeke Røn Noer (1. pladsen) og Alexandra Ryborg Jønsson (2. pladsen). (Foto: Inga Tuneew)

Vinderne af ErhvervsPhD- og Postdoc-foreningens årlige formidlingspris. Fra venstre: Thomas Rye Simonsen (3. pladsen), Vibeke Røn Noer (1. pladsen) og Alexandra Ryborg Jønsson (2. pladsen). (Foto: Inga Tuneew)

Vinderne af ErhvervsPhD- og Postdoc-foreningens årlige formidlingspris blev i går, onsdag, kåret ved European Conference for Science Journalists, som i disse dage løber af stablen på IT-Universitetet i København.

ErhvervsPhD

En ErhvervsPhD er et treårigt erhvervsrettet forskningsprojekt og ph.d.-uddannelse, der gennemføres i samarbejde mellem en virksomhed, en ErhvervsPhD-kandidat og et universitet.

Kilde: Innovationsfonden

Foreningens medlemmer dyster om, hvem der bedst kan fortælle om deres forskning til et bredt publikum i en populært formidlet artikel.

Læs vinderens artikel på Videnskab.dk

Vinderen blev Vibeke Røn Noer, som er lektor ved professionshøjskolen VIA’s sygeplejeskeuddannelse i Aarhus og PhD fra Københavns Universitet på Institut for Medier, Erkendele og Formidling. 

I artiklen 'Liv og død – sådan på en helt almindelig tirsdag’, beskriver hun, hvordan den ofte dramatiske og overvældende hverdag former sig for én af de sygeplejestuderende, hun gennem to år har fulgt som led i sit forskningsprojekt. 

Artiklen blev bragt på ForskerZonen på Videnskab.dk, og du kan læse den her.

»Jeg er super stolt af at vinde denne formidlingspris. Det betyder meget for mig, at andre end fagfolk synes, den viden, jeg har brugt lang tid på at udvikle, er spændende. Min ph.d. handler om unge mennesker, og hvordan de udvikler sig i det fag, de har valgt at studere - i dette tilfælde sygeplejen,« siger Vibeke Røn Noer til Århus Stiftstidende.

Prisen blev overrakt af Videnskab.dk's chefredaktør Vibeke Hjortlund. 

»Videnskab.dk har samarbejdet med ErhvervsPhD- og Postdoc-foreningen siden 2011. På den måde kan vi være med til at bringe forskernes egen formidling frem i lyset – det prioriterer vi højt, og vi arbejder målrettet med det gennem vores særlige sektion ForskerZonen. Det har været interessant – og meget glædeligt – at følge udviklingen gennem årene, hvor interessen er steget markant, og det er tydeligt, at træning i formidling vinder indpas blandt forskerne,« siger Vibeke Hjortlund.

Også priser til forskning i ulighed i sundhed og jordtyper

På andenpladsen kom Alexandra Ryborg Jønsson, der tager sin ErhvervsPhD som Cand.scient.anth. ved Forskningsenheden for Almen Praksis på Københavns Universitet i samarbejde med Danske Patienter, der er en paraplyorganisation for 81 patientforeninger.

I sin artikel skriver Alexandra om ulighed i sundhedssystemet, hvor de dårligst uddannede og mindst ressourcestærke klarer sig markant ringere og har kortere levetid end de veluddannede og velstillede. Hun har i sit arbejde fulgt ældre patienter for at se på, hvordan ulighed i sundhed bedst forebygges.

Tredjepladsen gik til Thomas Rye Simonsen, der tager sin ErhvervsPhD ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet i samarbejde med ingeniørvirksomheden GEO.

I sin artikel beskriver han, hvordan den lumske jordtype plastisk ler i årtier har udfordret ingeniører, som bokser med, at netop den jordtype kan få høje bygninger til at hæve sig og tunge konstruktioner til at synke. I sin geotekniske forskning arbejder han med at aflure lerets hemmelighed.

ErhvervsPhD- og Postdoc-foreningens formand Kjartan Herrik, som selv har en ErhvervsPhD-grad fra Københavns Universitet og biotekvirksomheden NeuroSearch og nu arbejder som seniorforsker i medicinalvirksomheden Lundbeck, siger om formidlingsprisen:

»Forskere skal være bedre til at dele deres viden med resten af samfundet, og for os i foreningen er det vigtigt, at ErhvervsForskere kommer med frem på banen. På den måde er de også med til at synliggøre det unikke danske ErhvervsPhD- og Postdoc program, som fokuserer på at få forskerne ud i erhvervslivet, hvor de både skaber værdi for virksomhederne og den akademiske verden,«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk