Vinderne af ErhvervsPhD- og Postdoc-foreningens årlige formidlingspris blev i går, onsdag, kåret ved European Conference for Science Journalists, som i disse dage løber af stablen på IT-Universitetet i København.
\ ErhvervsPhD
En ErhvervsPhD er et treårigt erhvervsrettet forskningsprojekt og ph.d.-uddannelse, der gennemføres i samarbejde mellem en virksomhed, en ErhvervsPhD-kandidat og et universitet.
Kilde: Innovationsfonden
Foreningens medlemmer dyster om, hvem der bedst kan fortælle om deres forskning til et bredt publikum i en populært formidlet artikel.
Læs vinderens artikel på Videnskab.dk
Vinderen blev Vibeke Røn Noer, som er lektor ved professionshøjskolen VIA’s sygeplejeskeuddannelse i Aarhus og PhD fra Københavns Universitet på Institut for Medier, Erkendele og Formidling.
I artiklen ‘Liv og død – sådan på en helt almindelig tirsdag’, beskriver hun, hvordan den ofte dramatiske og overvældende hverdag former sig for én af de sygeplejestuderende, hun gennem to år har fulgt som led i sit forskningsprojekt.
Artiklen blev bragt på ForskerZonen på Videnskab.dk, og du kan læse den her.
»Jeg er super stolt af at vinde denne formidlingspris. Det betyder meget for mig, at andre end fagfolk synes, den viden, jeg har brugt lang tid på at udvikle, er spændende. Min ph.d. handler om unge mennesker, og hvordan de udvikler sig i det fag, de har valgt at studere – i dette tilfælde sygeplejen,« siger Vibeke Røn Noer til Århus Stiftstidende.
Prisen blev overrakt af Videnskab.dk’s chefredaktør Vibeke Hjortlund.
»Videnskab.dk har samarbejdet med ErhvervsPhD- og Postdoc-foreningen siden 2011. På den måde kan vi være med til at bringe forskernes egen formidling frem i lyset – det prioriterer vi højt, og vi arbejder målrettet med det gennem vores særlige sektion ForskerZonen. Det har været interessant – og meget glædeligt – at følge udviklingen gennem årene, hvor interessen er steget markant, og det er tydeligt, at træning i formidling vinder indpas blandt forskerne,« siger Vibeke Hjortlund.
Også priser til forskning i ulighed i sundhed og jordtyper
På andenpladsen kom Alexandra Ryborg Jønsson, der tager sin ErhvervsPhD som Cand.scient.anth. ved Forskningsenheden for Almen Praksis på Københavns Universitet i samarbejde med Danske Patienter, der er en paraplyorganisation for 81 patientforeninger.
I sin artikel skriver Alexandra om ulighed i sundhedssystemet, hvor de dårligst uddannede og mindst ressourcestærke klarer sig markant ringere og har kortere levetid end de veluddannede og velstillede. Hun har i sit arbejde fulgt ældre patienter for at se på, hvordan ulighed i sundhed bedst forebygges.
\ Læs mere
Tredjepladsen gik til Thomas Rye Simonsen, der tager sin ErhvervsPhD ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet i samarbejde med ingeniørvirksomheden GEO.
I sin artikel beskriver han, hvordan den lumske jordtype plastisk ler i årtier har udfordret ingeniører, som bokser med, at netop den jordtype kan få høje bygninger til at hæve sig og tunge konstruktioner til at synke. I sin geotekniske forskning arbejder han med at aflure lerets hemmelighed.
ErhvervsPhD- og Postdoc-foreningens formand Kjartan Herrik, som selv har en ErhvervsPhD-grad fra Københavns Universitet og biotekvirksomheden NeuroSearch og nu arbejder som seniorforsker i medicinalvirksomheden Lundbeck, siger om formidlingsprisen:
»Forskere skal være bedre til at dele deres viden med resten af samfundet, og for os i foreningen er det vigtigt, at ErhvervsForskere kommer med frem på banen. På den måde er de også med til at synliggøre det unikke danske ErhvervsPhD- og Postdoc program, som fokuserer på at få forskerne ud i erhvervslivet, hvor de både skaber værdi for virksomhederne og den akademiske verden,«