»Et gennembrud«: Oldgamle stenmonumenter som Stonehenge kan stamme fra Frankrig
Kilde: 
12 februar 2019

Det har længe været et mysterium, hvordan store stenmonumenter som Stonehenge i det sydlige England egentlig er blevet til.

Nu har en svensk forsker et nyt og velunderbygget bud på mysteriet, skriver the New York Times.

LÆS OGSÅ: Vilde skanninger: Hemmelighederne under Stonehenge afsløret

Bettina Schulz Paulsson, der er postdoc ved Göteborg Universitet i Sverige, hvor hun forsker i forhistorisk arkæologi, har således gennemført 2.410 kulstof 14-dateringer af de store stenmonumenter og deres omgivelser rundt omkring i Europa.

Der står omkring 35.000 stenmonumenter rundt omkring i Europa, og der findes især mange af dem omkring vestkysten, fra Skandinavien til Storbritannien, Frankrig og Spanien og hele vejen ned gennem Middelhavsområdet.

Bettina Schulz Paulsson analyser, som hun har brugt over 10 år på, viser, at de første stenmonumenter er omkring 6.500 år gamle og stammer fra Frankrig.

Siden har de spredt sig langs vestkysten ned til Middelhavsområdet og til Storbritannien og Skandinavien over en periode på 200 til 300 år, skriver Bettina Schulz Paulsson i sit studie.

Tidligere teorier har peget på, at de skulle være kommet fra Nærøsten, eller at de er opstået lokalt og uafhængigt af hinanden.

Kristian Kristiansen, der leder det historiske fakultet på Göteborg Universitet, men ikke har været involveret i studiet, kalder ifølge the New York Times opdagelserne »et gennembrud«.

LÆS OGSÅ: Ny fascinerende viden om Stonehenges oprindelse

Det er første gang, at man har fundet beviser for, hvordan denne teknologi er opstået og siden har spredt sig fra kysten og over havet. Det tyder på, at man havde både og var gode til at sejle allerede dengang, hvilket er en betydelig opdagelse, siger han.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

LÆS OGSÅ: Hundredevis af Stonehenge-lignende volde fundet i Amazonas

LÆS OGSÅ: Stonehenge blev måske flyttet

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.