Hundredevis af Stonehenge-lignende volde fundet i Amazonas
stonehenge amazonas stenvold

Til venstre ses en af de 450 geoglyffer, forskerne har fundet i Amazonas. Til højre ses Stonehenge til sammenligning. (Foto: Salman Kahn og José Iriarte)

Til venstre ses en af de 450 geoglyffer, forskerne har fundet i Amazonas. Til højre ses Stonehenge til sammenligning. (Foto: Salman Kahn og José Iriarte)

Kilde: 
08 februar 2017

Forskere har gjort et mærkværdigt fund, da de fløj over regnskoven i Amazonas med droner: I regnskoven er der bygget flere hundrede voldanlæg, som ligner Stonehenge. Det skriver telegraph.co.uk.

Studiet er publiceret i tidsskriftet PNAS.

Stonehenge

Forhistorisk monument i Wiltshire, England.

Stonehenge består af en cirkulær vold og grav, 110 m i diameter, og en cirkel af 30 store sten, 29,6 m i diameter, hvorpå der hviler store overliggere. Inden for denne cirkel findes fem par store stenpiller, som hver bærer en overligger.

Stonehenge har en lang og kompliceret bygningshistorie, men volden og graven opførtes cirka 3.000 f.v.t.

Kilde: Den Store Danske

Stenvoldene er indtil nu blevet skjult af tæt bevoksning i regnskoven, men skovrydning har for nylig fået fordybningerne fra hele 450 volde frem i lyset.

Ved at bruge arkæologiske metoder har forskerne kunnet rekonstruere, hvilke slags volde fordybningerne har gemt på.

Fundet betyder, at den uberørte regnskov i Brasilien er meget yngre end hidtil antaget. Mennesker har nemlig ryddet store skovområder for at skabe stenindhegninger helt tilbage i år nul, vurderer forskerne.

»Det faktum, at disse områder har været gemt i århundreder under moden regnskov, ændrer virkelig idéen om, at Amazonas-regnskoven er et uberørt økosystem,« siger hovedforfatter af studiet Jennifer Watling fra University of São Paulo til telegraph.co.uk.

Jordvoldene kaldes i arkæologi-sprog for geoglyffer. Selvom Stonehenge har omkring 2.500 år mere på bagen end geoglyfferne i Brasilien, kan de to stenvolde godt repræsentere den samme form for sociale aktivitet.

Ifølge Jennifer Watling er begge stenvolde sandsynligvis blevet brugt til offentlige sammenkomster og udførelse af ritualer.

»Det er interessant, at formen på geoglyfferne (store mønstre på jorden, red.), med en ydre grøft og et indre vægkabinet, er, hvad der klassisk definerer forhistoriske stencirkler. Stonehenge bestod i sin tidlige tid af en tilsvarende opbygning,« siger hun til telegraph.co.uk.

pmd

amazonas stonehegde

Rydning af regnskove er en stor ulempe for klima og dyr, men kan tilsyneladende være en fordel for arkæologer. (Foto: Salman Kahn og José Iriarte)

amazonas stonehegde

Der blev både fundet runde og firkantede geoglyffer. (Foto: Salman Kahn og José Iriarte)

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.