Stonehenge blev måske flyttet
Det mægtige Stonehenge-monument i England har måske ikke altid stået, hvor det står nu. En af verdens førende Stonehenge-forskere mener, at de 30 ton tunge sten måske blev flyttet fra et helt andet sted.

Mike Parker Pearson mener, at Stonehenge oprindeligt blev bygget et andet sted og flyttet til den nuværende placering på Salisbury Plains i Wiltshire, ca.130 km sydvest for London. (Foto: Colourbox)

Mike Parker Pearson mener, at Stonehenge oprindeligt blev bygget et andet sted og flyttet til den nuværende placering på Salisbury Plains i Wiltshire, ca.130 km sydvest for London. (Foto: Colourbox)

 

Stonehenge var ikke et observatorium, blev ikke bygget af rumvæsner fra ufoer og var heller ikke druidernes tilholdssted.

Det er ellers nogle af de betydninger, det storslåede, men temmeligt uforklarlige monument er blevet tillagt. Men nu kommer en af verdens førende Stonehenge-eksperter, professor Mike Parker Pearson fra Sheffield University, på banen med en helt ny teori om monumentets betydning.

Ifølge Parker Pearson var Stonehenge begravelsesplads for de vigtigste indbyggere i bosættelsen Durrington Walls, beliggende i en ’henge’ i nærheden, hvor også det Stonehenge-lignende træmonument Southern Circle ligger (se også boks under artiklen).  Men Stonehenge startede ikke nødvendigvis sådan, mener forskeren.

Han og kollegernes nyeste hypotese går nemlig ud på, at monumentet oprindeligt blev bygget et andet sted og flyttet til den nuværende placering på Salisbury Plains i Wiltshire, cirka 130 kilometer sydvest for London.

»Min opfattelse i øjeblikket er, at Stonehenge blev flyttet. Det er vores hypotese, som vi vil udforske de næste 5 til 10 år,« fortæller Mike Parker Pearson efter et åbent foredrag på Aarhus Universitet.

30 ton sten flyttet 30 kilometer

Før hypotesen bliver udforsket yderligere, er det vigtigt at vide, at Stonehenge blev bygget over flere omgange.

Fakta

En 'henge' er en cirkel, kantet af en eller flere grøfter (ditch) og forhøjninger (banks).

Inde i cirklen kan der være monumenter, som det er tilfældet med Stonehenge.

Der findes både henges med stenmonumenter og træmonumenter (for eksempel Woodhenge).

Den vigtigste fase af byggeriet er den anden, som fandt sted omkring år 2500 før vor tidsregning. Her blev selve stenmonumentet konstrueret af en blanding af kæmpe sten på 30 ton fra en placering 30 kilometer væk, samt mindre sten på 4 ton, hentet omkring 350 kilometer væk.

Men måske var monumentet allerede bygget et andet sted, nemlig i Avebury, cirka 30 kilometer fra Stonehenges nuværende placering. Dér, hvor de 30 ton tunge sten, der er brugt i monumentet, stammer fra.

Hypotesen er opstået, efter at forskerne har fundet en henge, der ligner Stonehenge, ved udgravningsstedet for nogle af de store sten.

Stonehenge kan være symbol på folkeligt fællesskab

Mike Parker Pearson forestiller sig, at stenene fra hengen simpelthen er blevet flyttet de godt 30 kilometer til Stonehenges nuværende placering.

Forskeren tror, at flytningen af monumentet skal forklares med de store kulturelle forskydninger, der skete i England i årerne omkring 2500 før vor tidsregning.

»Årene omkring 3000 før vor tidsregning var en periode med megen vold og store regionale forskelle i England. Men i århundrederne derefter blev en fælles materiel kultur og praksis udbredt i England, og derfor tænker vi, at Stonehenge måske er et symbol på dette fællesskab; et rituelt budskab, der illustrerer at folket er ét,« siger Mike Parker Pearson.

Fakta

Stonehenge er et kæmpemæssigt, fascinerende monument.

Her kan du se et interaktivt kort over Stonehenge-området.

Men hvorfor flytte stenene 30 kilometer? Kunne symbolet ikke bare være dér, hvor monumentet allerede var opført?

Et sted, hvor himmel og jord går i ét

Flytningen kan muligvis forklares med datidens dedikation til astronomi.

Forskerne ved, at Stonehenge er bygget, så der går to linjer gennem monumentet ved henholdsvis sommer – og vintersolhverv. Det samme gør sig gældende for den tre kilometer lange vej, kaldet Avenuen, der blev bygget fra Stonehenge og ned til floden Avon. Men ikke nok med det.

For nylig opdagede forskerne, at der langs med Avenuen findes nogle naturlige klipper, der ved »en utrolig tilfældighed« også ligger på linje med solen, siger Parker Pearson.

»De må have opdaget denne tilfældighed, og det kan have fået dem til at dømme området omkring Stonehenge som ’centrum’ for deres verden, et sted, hvor himmel og jord går i ét.«

Blev Stonehenge skabt som supersymbol?

Området omkring det nuværende Stonehenge blev altså betragtet som et helt særligt sted, hvilket kan forklare, at man flyttede monumentet derhen.

Fakta

Stonehenge blev bygget i fire faser.

  1. Udgravning af grøfter og opbygningen af forhøjninger, samt udgravning af huller til små sten langt grøftens inderkant. Det skete omkring år 3000 før vor tidsregning.
  2. Opbygningen af selve stenmonumentet skete cirka 2500 år før vor tidsregning.
  3. Udvidelse med flere sten fra monumentet Bluestonehenge, cirka 2400 før vor tidsregning. Placeres midt i Stonehenge.
  4. Omkring år 2200 før vor tid bliver der rykket rundt på stenene i midten af monumentet, så de får en oval form.

Men det forklarer ikke, hvorfor de mindre sten blev hentet op til 400 kilometer væk.

»Den kommende forskning beskæftiger sig med de steder, hvor stenene blev hentet. Vi vil gerne finde ud af, hvorfor, de skulle hentes lige netop dér.«

»Vi har en teori om, at de steder, hvor stenene er hentet, har haft en særlig betydning på samme måde som selve Stonehenge. Ved at flytte sten fra disse særlige steder til Stonehenge har man så skabt en slags supersymbol,« fortæller Mike Parker Pearson.

Stonehenge forbliver et mysterium

Han understreger, at der blot er tale om en hypotese, og at forskere verden over først nu er ved at forstå, hvor lidt reel viden, der egentlig findes om Stonehenge.

»Meget af det, vi troede, at vi vidste, har vist sig at være forkert, og meget af det, vi gerne vil vide, får vi aldrig svar på, for eksempel hvordan de flyttede stenene flere hundrede kilometer,« siger Mike Parker Pearson.

Så selvom Parker Pearson og hans kollegaer har bidraget til en helt ny forståelse af Stonehenge, først ved at slå fast, at den var en begravelsesplads (se boksen under artiklen), og efterfølgende ved at lancere teorien om, at monumentet er blevet flyttet, er der langt flere ubesvarede spørgsmål, end der er svar, og Stonehenge forbliver formentlig et mysterium mange år endnu.

Stonehenge var for de døde

Mike Parker Pearson og hans kolleger afslørede for et par år siden, at Stonehenge var en begravelsesplads for vigtige personer fra den nærliggende bosættelse ved hengen Durrington Walls.

I Durrington Walls ligger Southern Circle, et monument i stil med Stonehenge, med den vigtige forskel, at stenene er erstattet af træ.

Forskerne mener, at stenene i Stonehenge symboliserer det eviggyldige ved døden, mens træet i Southern Circle symboliserer det forgængelige ved livet. De to henges forbindes af floden Avon.

Vigtig forbindelse mellem liv og død

Fra Stonehenge fører den tre kilometer lange Avenue ned til floden, og også fra Durrington Walls er der bygget en vej til floden.

Mike Parker Pearson fortæller, at de personer fra Durrington Walls, der ikke var vigtige nok til at blive begravet i Stonehenge, måske er blevet smidt i floden, og det understreger dens vigtighed som en slags forbindelse mellem liv og død.

En arkæolog-kollega fra Madagaskar satte Mike Parker Pearson på sporet af Stonehenges funktion, da han var på besøg i England og blev præsenteret for mysteriet Stonehenge.

Han sagde: »Forstår I virkelig ikke, hvad det er? Det er til forfædrene. Når man dør, går man fra et midlertidigt liv til et evigt stadie, og derfor skal det markeres med et eviggyldigt materiale. Sådan har vi aldrig gjort på Madagaskar.«

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk