Er mystisk 4.000 år gammelt skriftssprog endelig blevet dechifreret?
linear elamite tavle

På billedet kan man se en tavle med tekst fra det nu måske dechifrerede sprog Linear Elamite. (Foto: Zunkir - CC BY-SA 4.0)

På billedet kan man se en tavle med tekst fra det nu måske dechifrerede sprog Linear Elamite. (Foto: Zunkir - CC BY-SA 4.0)

Kilde: 
31 august 2022

Forskere hævder at have dechifreret et gammel sprog kaldet ‘Linear Elamite’, der eksisterede fra cirka år 2300 fvt. til år 1800 fvt. i Iran.

Der findes kun 40 kendte eksemplarer af tekster med sproget i dag, hvilket gør udfordringen med at oversætte det og forstå sproget besværligt.

I studiet, der er publiceret i tidsskriftet Zeitschrift für Assyriologie und Vorderasiatische Archäologie, fremgår det, at otte sølvbægre skulle vise sig at være nøglen til potentielt at have løst gåden.

Det skriver ScienceAlert.

Forskere har tidligere forsøgt at afkode forskellige tekster af Linear Elamite. Det var netop deres fremskridt, som forfatterne bag studiet baserede deres eget arbejde på.

De sammenlignede teksten på de otte sølvbægre, der har et andet og allerede dechifreret skriftsprog, med andre forskeres tidligere forsøg på at oversætte det elamitiske sprog. 

Skriften fra sølbægrene stammer cirka fra samme tidsperiode, som da Linear Elamite var i brug. Det var derfor kompatibelt i forhold til at sammenligne med de ikke-afkodede tekster.

En lerkegle med Linear Elamite-skrift dateret til cirka 2.100 fvt. Udstillet på Louvre. (Foto: Zunkir - CC BY-SA 4.0)

Det lykkedes ifølge forskerne at bestemme, hvad de fleste af symbolerne betyder, så de faktisk har afkodet sproget så grundigt, at kun 3,7 procent af symbolerne indtil videre stadig er ukendte.

På en af teksterne skulle der efter sigende stå:

»Puzur-Sušinak, konge af Awan, Insušinak elsker ham. Hvem end der gør oprør mod Puzur-Sušinak skal ødelægges.«

Andre forskere er dog skeptiske i forhold til det nye studie. Blandt andet kritiserer de forskerne for muligvis at gøre brug af tvivlsomme tekster, som man mistænker for at være forfalskninger.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.