Mennesker, der er gode til at forstå dyr, er måske særligt empatiske. Det viser forskere fra Københavns Universitet med deres nye studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Royal Society Open Science.
Det kommer i forlængelse af to nye studier, der er blevet publiceret tidligere på året. Det ene studie indikerer, at dyr kan tolke menneskers følelser ud fra vores tale, som du kan læse om her, og det andet indikerer, at mennesker omvendt også forstår dyr, hvilket du kan læse om her.
Forskerne har med deres seneste udgivelse nu fundet ud af, at mennesker, der scorer højt i en empatitest, også er bedre til at identificere dyrs følelser ud fra intet andet end lyde fra dyrene.
1.024 personer fra 48 lande blev testet i, hvor gode de var til at forstå dyr. De skulle blandt andet lytte til lyde fra forskellige dyr såsom grise, heste, geder, vildsvin og vilde heste.
Nogle af optagelserne havde lyde fra dyr, der skulle til at blive fodret, eller som blev genforenet med en ven, og som derfor afgav positive lyde. Andre optagelser havde omvendt lyde fra dyr, der var bange, stressede eller socialt isolerede.
Dyrenes hjerterytme blev brugt til at bestemme, hvor stærke følelser de oplevede, eller hvor emotionelt opstemte de var, da de gav lyd fra sig.
Deltagerne skulle også udfylde et spørgeskema, der målte deres empatiske og sympatiske kunnen, og hvorvidt de var i stand til at sætte sig i andres sted.
Resultatet var, at deltagere, der scorede højt i spørgeskemaundersøgelsen og altså var mere empatiske, var bedre til at høre, om dyrelydene var negative eller positive.
Forskerne fandt også ud af, at mennesker i alderen 20 til 29 er bedst til at høre dyrenes følelser, og at mennesker generelt er bedre til at genkende følelser hos domesticerede dyr sammenlignet med vilde dyr.
jso