Dokumentation for Tamiflus virkning er mangelfuld og utroværdig
Influenzamidlet Tamiflu har sandsynligvis slet ikke den forebyggende og behandlende effekt, som vi gik og troede – og der er heller ikke fuld klarhed over bivirkningerne, viser stor undersøgelse.

Størstedelen af dokumentationen for Tamiflus påståede effekter har endnu ikke set dagens lys. Dermed er det svært at vurdere dens positive og negative effekter. (Foto: Colourbox)

Størstedelen af dokumentationen for Tamiflus påståede effekter har endnu ikke set dagens lys. Dermed er det svært at vurdere dens positive og negative effekter. (Foto: Colourbox)

Under svineinfluenzaepidemien i 2009 anbefalede Sundhedsstyrelsen brug af influenzamidlet oseltamivir (Tamiflu) til gravide og visse patienter med kroniske sygdomme.

Det var én af begrundelserne for, at Danmark indkøbte over en million doser Tamiflu for et beløb på omkring 65 millioner kroner, og at salget af lægemidlet i 2009 på verdensplan var på omkring 20 milliarder kroner.

Når sundhedsmyndigheder investerer så store summer i hjemkøb af et lægemiddel, må man gå ud fra, at dokumentationen for dets gavnlige effekter samt mulige skadevirkninger er i orden. Men det var ikke tilfældet.

Det viser et forskerhold under Det Internationale Cochrane-samarbejde efter at have gennemgået resultaterne fra 15 studier af influenzamedicinen Tamiflu samt 30.000 sider fra kliniske forsøgsrapporter, som ellers hidtil kun havde været tilgængelige for sundhedsmyndigheder.

Analysen er publiceret i det såkaldte Cochrane-bibliotek, som rummer samtlige publikationer af cochrane-studier på verdensplan. Systematiske oversigtsartikler fra Cochrane-samarbejdet anses for at være den højeste form for evidens.

Tamiflu-artikler henviser til upublicerede data

Cochrane-forskerne har tidligere lavet en analyse baseret på de publicerede forsøg. 

Det blev senere klart for dem, at der var talrige andre studier, hvis data aldrig var blevet publiceret, og som forskerne dermed kunne gætte sig til, at medicinalvirksomheden Roche bag Tamiflu måtte ligge inde med.

Fakta

Systematiske oversigtsartikler fra Cochrane-samarbejdet anses normalt for at være den højeste form for evidens og de metoder, som det internationale Cochrane-samarbejde bruger, er af høj standard.

De fandt ved samme lejlighed ud af, at en stor del af de publicerede data var mangelfulde og inkonsistente og dermed ikke kunne bruges til at tegne et troværdigt billede af Tamiflus effekter. Eksempelvis var en del af patienterne, der medvirkede i forsøgene, udeladt af analyserne. 

Lægemidlets påståede gavnlige effekter viste sig ved nærmere eftersyn også at være tvivlsomme – f.eks. var data så usammenhængende, at de ikke kunne vise, om lægemidlet kunne forebygge komplikationer såsom lungebetændelse, som producenten ellers påstod.

Tamiflus effekter ikke ordentligt kortlagt

Forskerne konkluderede, at de ikke kunne bruge de publicerede studier til ret meget, så for at kunne give et sandfærdigt billede af Tamiflus effekter, måtte forskerne have adgang til alle rådata fra samtlige studier. Det bad de derfor Roche om at få.

Efter en del tovtrækkeri gav Roche sig lidt og sendte dem en stak yderligere sider, der tilsammen dækkede 10 forsøg af Tamiflu. Men ved at sammenholde disse papirer med indholdsfortegnelser i allerede publicerede studier, kunne Cochrane-forskerne konkludere, at der stadig måtte være massevis af data, som Roche formente dem adgang til.

»Det, vi har fået tilsendt, svarer kun til de første to kapitler af rapporter, der typisk er fire til fem kapitler lange,« skriver studiets førsteforfatter Peter Doshi fra Johns Hopkins University i England.

Alle forsøg med Tamiflu er sponseret af Roche

Ph.d.-studerende Andreas Lundh fra Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet har fulgt sagen nøje. Han ser store problemer i, at hans kollegaer fra det internationale Cochrane-samarbejde ikke har kunnet få adgang til rådata og dermed tjekke, om et lægemiddel nu også har den virkning, som producenten påstår.

»Det er altid svært at gisne om, hvad den sande effekt af et lægemiddel er, når man som forsker ikke har adgang til alle data,« siger han og fortsætter:

Studiet viser med al tydelighed, at man bliver nødt til at granske lægemidlers effekter mere grundigt.

Ph.d.-studerende Andreas Lundh fra Det Nordiske Cochrane Center

»I denne sammenhæng bliver det så endnu sværere, fordi samtlige gennemførte forsøg er sponsoreret af producenten. Det er velkendt, at industrisponsoreret forskning har mere favorable resultater end ikke sponsoreret forskning, og det sætter selvfølgelig spørgsmålstegn ved de mange studiers troværdighed.«

Opfordrer sundhedsmyndigheder til at lave forsøg

Om man så helt skal undlade at bruge Tamiflu, når dokumentationen for lægemidlet halter, er svært at sige, fordi man ved alvorlige epidemier ikke har nogen alternativer, bemærker Andreas Lundh.

»Men når sundhedsmyndighederne bruger så mange penge på det, ville det være rimeligt, at det offentlige lavede nogle uafhængige forsøg. Det koster også penge og tager tid, men udgifterne er betydeligt mindre end at købe store mængder Tamiflu hjem, hvis effekter man ikke helt har styr på,« siger han og slutter:

»Det er også slemt, at man ikke har klarhed over de potentielle skadevirkninger, der er. Cochrane-forskerne bag studiet påpeger netop, at skadevirkningerne ikke er beskrevet ordentligt, og det er foruroligende.«

Andreas Lundh er i kraft af sit arbejde på Cochrane-centret blogger på Videnskab.dk. Han har mødt Tom Jefferson, manden bag det nye studie, til en international konference og har fået en beskrivelse af studiet i alle detaljer.

Læs det tankevækkende blogindlæg om historien bag Tamiflu, 'Forskningsdetektiverne'.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk