Overdrev regeringen faren ved mutationen cluster 5? Her er citaterne fra mink-pressemødet
En efterhånden verdenskendt virusmutation opstået i danske mink er ikke specielt farlig, vurderer forskere. Men hvad var det nu, regeringen oprindeligt sagde om mutationen? 
mink corona mutation covid-19 sars-cov-2 virusvariant cluster-5 pressemøde

Statsminister Mette Frederiksen (A) meddelte på et digitalt pressemøde den 4. november, at alle mink i Danmark skal aflives, fordi de potentielt udgør en global sundhedsrisiko. (Foto: Screenshot fra pressemødet) 

Statsminister Mette Frederiksen (A) meddelte på et digitalt pressemøde den 4. november, at alle mink i Danmark skal aflives, fordi de potentielt udgør en global sundhedsrisiko. (Foto: Screenshot fra pressemødet) 

Dokumentation

Den seneste uge har forskere nedtonet farligheden ved den specifikke mink-mutation cluster 5, efter data fra undersøgelsen af mutationen er kommet frem i lyset. 

Vi samler derfor i denne dokumentations-artikel op på, hvad der egentlig blev sagt og skrevet af regeringen og Statens Serum Institut om cluster 5, da beslutningen om at aflive mink blev meldt ud på pressemødet 4. november. 

Læs også artiklen Overblik: Få de videnskabelige fakta om den omstridte mink-mutation cluster 5

Alle mink i Danmark skal aflives, fik befolkningen at vide onsdag den 4. november 2020, hvor regeringen hasteindkaldte til et virtuelt pressemøde

På mødet stiftede danskerne for første gang bekendtskab med en specifik mutation i coronavirussens genom. Mutationen er siden blevet verdenskendt som cluster 5-varianten. 

Allerede i starten af pressemødet kaldte statsminister Mette Frederiksen fundet af den hidtil ukendte mutation »meget, meget alvorligt«.

»Den muterede virus via mink kan indebære risiko for, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal,« sagde statsministeren og gentog lidt senere: 

»Statens Serum Institut har altså vurderet, at med den mutation af corona, som vi nu ser i Nordjylland, så kan vi risikere, at effekten af en kommende vaccine bliver svækket eller i værste fald udebliver.«

Mutationen kan ikke kun få betydning for danskerne, men for hele verdens befolkning, meddelte statsministeren: 

»En muteret virus risikerer at blive spredt fra Danmark til andre lande, og derfor skal vi tage situationen på de danske minkfarme ekstremt alvorligt. Vi vil som regering gøre alt, hvad vi kan, for at den muterede smitte bliver inddæmmet, og at den ikke spreder sig yderligere. Det kræver resolut handling.«

»Mutationen kan påvirke effekten«

I dagene efter pressemødet undrede flere uafhængige forskere sig imidlertid over, at der skulle være noget ved den specifikke virusvariant, som udgør en særlig trussel:

Risikoen for, at varianten spreder sig så meget i befolkningen, at den bliver en trussel mod folkesundheden, er formentlig minimal. Det er heller ikke sandsynligt, at de kommende vacciner ikke kan beskytte mod mutationen, lød det fra flere forskere blandt andet på Videnskab.dk.  

Forskerne kritiserede samtidig Statens Serum Institut for ikke at dele dokumentationen for, at cluster 5-varianten udgør en særlig risiko. 

Dokumentationen var yderst relevant, for på regeringens pressemøde sagde sundhedsminister Magnus Heunicke, at undersøgelser fra Statens Serum Institut »har vist, at de her prøver af mutationen kan påvirke effekten af de aktuelle kandidater, der er til en vaccine med COVID-19.«

Først en uge efter Magnus Heunickes udmeldinger om resultatet af undersøgelserne, offentliggjorde Statens Serum Institut en beskrivelse af de pågældende forsøg.

Forsøgsbeskrivelsen fortæller dog intet om, hvorvidt cluster 5-varianten udgør en særlig trussel mod vaccinerne, vurderer uafhængige forskere på Videnskab.dk. 

Vaccine virker mod cluster 5

I kølvandet på pressemødet 4. november har Statens Serum Institut da også nedtonet betydningen af cluster 5-varianten.

Fem dage efter det skæbnesvangre pressemøde sagde Kåre Mølbak, der er direktør for infektionsberedskabet på Statens Serum Institut, at cluster 5-varianten ikke i sig selv er bekymrende: 

»Vores største bekymring har siden juni været det store reservoir for virus, som mink udgør,« sagde Kåre Mølbak til Politiken.

Tre dage senere sagde Kåre Mølbaks kollega Tyra Grove Krause, der er afdelingschef i Statens Serum Institut, at det forsøg, Magnus Heunicke fremhævede på pressemødet, ikke dokumenterer, at cluster 5-varianten udgør en trussel mod en fremtidig vaccine. 

»Og så vil jeg sige, at vores risikovurdering, den er IKKE baseret på den undersøgelse. Beskrivelsen af undersøgelsen indgår i den vurdering, men som en lille ekstra ting oven i alt det andet, der ligger til grund for risikovurderingen,« sagde Tyra Grove Krause til mediet Den Uafhængige

En tredje forsker fra Statens Serum Institut, overlæge Anders Fomsgaard, er i øjeblikket i gang med at udvikle en coronavaccine. 8 dage efter regeringens pressemøde kom han med en opsigtsvækkende afsløring i P1 Morgen.

Anders Fomsgaard fortalte i radioen, at han og kollegerne har lavet laboratorieforsøg, som indikerer, at deres vaccine, som minder om de andre coronavacciner under udvikling, er effektiv mod cluster 5-varianten.  

Hvor stammer regeringens opfattelse fra?

Hvordan regeringen har fået den opfattelse, at den specifikke cluster 5-variant er så stor en trussel mod kommende vacciner og dermed folkesundheden, at den blev fremhævet som udslagsgivende på det skæbnesvangre pressemøde 4. november, står indtil videre ikke helt klart. 

Men i forbindelse med regeringens pressemøde udsendte Statens Serum Institut en pressemeddelelse, som indledes: 

»Der er fundet danske minkvarianter af COVID-19, der viser tegn på at være mindre følsomme over for antistoffer fra personer, der har overstået en COVID-19-infektion.«

I pressemeddelelsen fremgår det også, at: 

»Foreløbige undersøgelser tyder på, at dette virus fra cluster 5 udviser nedsat følsomhed for antistoffer fra flere personer med overstået infektion i forhold til ikke-muteret virus. Dette fund er bekymrende, da det potentielt kan have betydning for en kommende COVID-19 vaccines effekt over for smitte med dette og andre nye minkvarianter,« skriver Statens Serum Institut.

Og på regeringens pressemøde sagde Kåre Mølbak:

»Vi har set flere forskellige former for mutationer, og det, der i særdeleshed har bekymret os, er denne her cluster 5.« 

»Det er ikke sådan, at vi siger, at vaccinerne ikke kommer til at virke på nuværende tidspunkt, men vi har en meget meget stor bekymring, og derfor er det rettidig omhu at handle nu.«

Derudover lagde chefepidemiologen vægt på den generelle fare ved fortsat minkavl: 

»Det er derfor, vi har konkluderet i vores risikovurdering, at en fortsat minkavl under den fortsatte COVID-19-epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, og det er både nationalt og internationalt og herunder mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner.«

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk