En smartphone og opkobling til dit arbejdes datasystemer er alt, du behøver, for at kunne arbejde hvor som helst og når som helst – hjemme fra sofaen om aftenen såvel som fra skrivebordet på kontoret midt på dagen.
Men spørgsmålet er, om denne konstante adgang til mails og andre værktøjer er en velsignelse eller en forbandelse? Du har måske din frihed, men du har aldrig fri.
Svensk forskning har tidligere vist, at moderne teknologi fører til stærke sociale normer om, at man altid skal være tilgængelig, hvilket medfører, at vi arbejder mere i vores fritid uden at få mere i løn.
Der er flere negative konsekvenser ved konstant arbejdstilgængelighed på typiske kontorjobs, eller ‘white collar jobs’ som de bliver kaldt på engelsk. I hvert fald for det enkelte individ.
Det konkluderer britiske forskere efter at have gennemgået en række studier.
»Ved første øjekast kan det øge fleksibiliteten og effektiviteten at være koblet på, men i det lange løb kan det føre til længere arbejdsdage og være skadeligt for dit velvære på grund af stress og en dårlig balance mellem arbejde og fritid,« siger doktorgradsstipendiat Svenja Schlachter ved University of Surrey i en pressemeddelelse.
Forskningen er splittet
Teknologien er relativt ny, men den har medført en del forskning i mulige gode og dårlige følger af brug af informations- og kommunikationsteknologi uden for jobbet. Resultaterne er meget splittede.
Det nye oversigtsstudie er en systematisk gennemgang af 63 engelsksprogede studier om emnet fra 1992 til i dag, inden for næringslivsforskning, psykologi og andre socialvidenskabelige fag.
De fleste studier blev foretaget i Nordamerika, tilsammen omfatter de omkring 50.000 ansatte.
Forskerne inddelte studierne i fire områder, som kunne blive påvirket af teknologi:
- Individet
- Arbejdstageren
- Balancen mellem job og fritid
- Tid
Øget fleksibilitet skaber længere arbejdsdage
Der var flest negative effekter for enkeltpersoner, mange rapporterede for eksempel om øget stress og dårlig sundhed. Nogle få studier pegede imidlertid på positive sider ved at være koblet på, når det passer, som at du kan opleve mindre stress, når du får opgaver uden for jobbet.
Generelt ser det dog ud til at gå ud over fritiden, når der ikke er klare grænser mellem job og fritid. Det var de færreste studier, der viste, at folk drager nytte af fleksibiliteten.

Med øget fleksibilitet følger også ofte længere arbejdsdage. Der er et paradoks, som er knyttet til teknologien, der skulle hjælpe os til at blive mere fleksible, skriver forskerne. Du har flere muligheder for at tage hjem til familien, men mange rapporterer, at de alligevel bruger mindre tid på familien.
På det professionelle plan ser de ansatte ud til at have mere at vinde ved at være koblet på uden for arbejdstiden. De får blandt andet en større autonomi, præsterer bedre på jobbet og får mere prestige blandt kollegaerne.
Men der er også mindre heldige følger – i takt med at arbejdsmængden bliver større, kommer der mindre selvstændighed, og de ansatte føler sig pressede til at bruge teknologien.
Forskere: Vi skal ikke forbyde mails i fritiden
Der var en del begrænsninger ved studierne, idet de fleste var af middel kvalitet, skriver de britiske forskere.
Studierne kan ikke konkludere noget om effekterne ved brug af teknologi, da de kun undersøger ét tidspunkt, og altså ikke kan sige noget om tiden før og efter anskaffelse af eksempelvis smartphones. Og det er brugerne selv, der vurderer, hvordan teknologien påvirker deres liv.
Alligevel mener forskerne at kunne konkludere, at vi er nødt til at forny vores tankegang om det at være koblet på hele døgnet. Da ansatte er forskellige, og teknologien både kan være nyttig og skadelig, må brugen tilpasses den enkelte.
Der er for eksempel ikke nogen grund til at forbyde mails og arbejde uden for arbejdstiderne for alle ansatte, som nogle virksomheder har gjort, skriver de.
Vigtig kvalitetstid alene
I et andet studie opdagede en af de britiske forskere, at kvalitetstid med os selv, alenetid, er vigtigt for trivsel både hjemme og på arbejdet.
18 arbejdstagere førte i en måned dagbog over deres oplevelser af alenetid, og 344 personer besvarede et spørgeskema om balancen mellem arbejde og fritid, familieforhold, engagement på jobbet og tilfredshed med livet.
Det er forskelligt, hvad folk betragter som alenetid, nogle finder den, mens de tager opvasken. Uanset hvad er alenetid værdifuldt på flere måder, fandt forskerne ud af.
»Hvis folk bruger tid på at lade batterierne og oplever det som kvalitetstid, får de bedre psykisk velvære og familieforhold, og præsterer bedre på jobbet,« siger forsker Almuth McDowall i en pressemeddelelse.
© forskning.no Oversat af Anna Bestle