Chokoladeeksperiment afslører: Penge gør dig mindre lykkelig
Rigdom kan spolere din evne til at nyde hverdagens små glæder, mener internationale forskere. Ifølge dansk lykkeforsker gælder det dog kun den hurtige og ikke den langvarige lykke.

Selv om sparegrisen bliver slagtet, kommer lykken ikke automatisk. (Foto: Colourbox)

Selv om sparegrisen bliver slagtet, kommer lykken ikke automatisk. (Foto: Colourbox)

Lykke er ikke gods eller guld.

Godt nok kan rigdom købe det ypperste, verden har at byde på, men ny forskning viser, at mange penge ikke automatisk betyder større lykke.

Engelske, belgiske og canadiske forskere har i fællesskab undersøgt sammenhængen mellem menneskers rigdom, og så deres evne til at nyde hverdagens glæder.

Konklusionen er, at jo mere rigdom du får skrabet sammen, jo sværere bliver det at nyde de små ting i livet.

Dermed bekræftes antagelsen om, at man ikke kan købe sig til lykke.

Livets særlige øjeblikke nydes bedst uden penge

Forestil dig at opdage et smukt vandfald på en vandretur, at få afsluttet en vigtig opgave eller at tilbringe en dejlig weekend med en, du elsker.

Det var sådan nogle særlige øjeblikke, forskerne spurgte 374 ansatte på universitet i Liège om.

Bagefter sammenholdt de evnen til at nyde disse oplevelser med deltagernes niveau af rigdom, og resultatet var klart: Der var en negativ sammenhæng mellem rigdom og evnen til at nyde de særlige øjeblikke.

Sværere at nyde ved tanken om penge

Forskerne ville også undersøge, om tanken om penge i sig selv har betydning for evnen til nydelse. Derfor skulle forskerne finde en måde at plante tanken om penge i hovedet på deltagerne.

Fakta

TRE VEJE TIL LYKKE

Forskere i lykke mener, at der er tre forskellige årsager til lykke.

  • 50 % stammer fra generne
  • 10 % stammer fra livssituationen
  • 40 % stammer fra de aktiviteter, man fylder sit liv med

Kilde: Lyubomirsky, Sheldon, Schkade: Pursuing Happiness.

Det gjorde de ved at udstyre en del af spørgeskemaerne med et billede af en stor stabel pengesedler.

Konklusionen var, at både deltagere som var rige, og dem som så et billede af penge, havde mindre evne til nydelse.

Chokolade-lykke aflæst i ansigter

Forskerne var dog ikke tilfredse med at analysere på spørgeskemaer.

Så de udtænkte et yderligere eksperiment, hvor de anvendte den universelt anerkendte genvej til lykke: Et stykke chokolade.

Fyrre deltagere fra universitet i British Colombia blev sat til at spise et stykke chokolade. Imens målte to observatører med et stopur, hvor lang tid det tog at spise chokoladen. Og ud fra ansigtsudtrykkene vurderede de også, hvor meget forsøgspersonerne nød chokoladen.

Før chokoladen blev delt ud, skulle deltagerne udfylde et spørgeskema. Et stort billede med penge prydede en del af skemaerne, mens der på resten var et neutralt billede.

De deltagere, som så billedet af pengene, før de spiste chokoladen, brugte meget mindre tid på at spise chokoladen. Samtidig vurderede observatørerne, at de også nød chokoladen meget mindre end dem, der havde set det neutrale billede.

Kort og lang lykke hænger ikke sammen

Chokoladeeksperimentet underbyggede altså forskernes hypotese om, at penge mindsker evnen til virkelig at nyde øjeblikket.

Christian Bjørnskov, der er lektor ved Handelshøjskolen i Aarhus, har selv forsket i lykke, og han siger:

»Chokolade aktiverer et gammelt belønningscenter i hjernen, og det er en meget kortvarig lykke. Og det er helt forskelligt fra den langvarige lykke, som sidder et andet sted i hjernen,« siger Christian Bjørnskov. Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.

Han peger på, at lykkeforskningen tit har blandet de to slags lykke sammen. Og overraskende nok er der ikke nogen nævneværdig sammenhæng mellem den korte og den lange lykke.

»Chokolade giver en god fornemmelse her og nu, men den er væk efter en halv time. De amerikanske forskere undersøger altså ikke det, der varigt påvirker vores lykke,« forklarer Christian Bjørnskov.

Køb dig glad i oplevelser

Han medgiver, at der kan være en risiko for, at mennesker, som har vænnet sig til altid at få det bedste, med tiden kan få sværere ved at nye hverdagens glæder.

Men ifølge den århusianske lektor er den overordnede konklusion inden for lykkeforskningen forskellig fra resultatet i chokoladeeksperimentet.

Det lader nemlig til, at penge kan have en positiv effekt på den langvarige lykke. Grunden til det er, at det ikke er pengene i sig selv, som har indvirkning på lykken. Det har måden, man bruger dem på, derimod.

Her er der gode råd at hente, hvis man står og skal brænde noget af opsparingen af:

»Man vænner sig hurtigt til nye materielle goder, mens det samme ikke gælder, når det er oplevelser, man køber,« siger Christian Bjørnskov og fortsætter:

»Overordnet set er rige mennesker trods alt lykkeligere. Det skyldes, at de har et større økonomisk overskud til at købe oplevelser.«

Gode oplevelser giver nemlig gode minder. Og dem kan man have glæde af igen og igen uden at blive træt af dem.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk