Nederlag og modgang er begge uundgåelige dele af livet, men det gør det ikke mindre smertefuldt, når det sker.
Det kan være særligt hårdt at møde tilbageslag og modgang i 20’erne og 30’erne, da det er første gang, mange af os oplever store ‘nederlag’ – lige fra ikke at klare sig godt på universitet til ikke at få det job, vi virkelig gerne ville have.
Følelsen af at fejle kan have stor effekt på vores mentale velbefindende, hvor forskning faktisk kobler denne følelse med en større risiko for depression.
Det kan til gengæld føre til en negativ spiral, hvor personer, der er deprimerede, er mere tilbøjelige til at tygge drøv på deres fejl og se sig selv som en fiasko.
Men det er umuligt at leve livet uden nogensinde at fejle, og derfor er resiliens – altså modstandsdygtighed – afgørende.
Ikke alene vil det hjælpe dig med at lære at håndtere og acceptere disse følelser, det kan også hjælpe dig med bedre at overkomme tilbageslag og modgang i fremtiden.
\ Resiliens ≠ Robusthed
Modstandsdygtighed kan betyde flere ting. I denne artikel bruges det synonymt med resiliens – evnen til at bruge modgang som et afsæt til udvikling.
Du kan læse nærmere om forskellen på resiliens og robusthed i denne artikel: Unges trivsel i frit fald: Derfor skal du kende forskel på robusthed og resiliens
Tre afgørende træk
Resiliens er evnen til at håndtere en kritisk eller truende situation og komme uskadt eller styrket igennem den samt bevare eller genvinde vores mentale trivsel, når vi møder modgang.
Vores evne til at være modstandsdygtige stammer fra tre afgørende træk:
- Selvværd, altså hvordan vi værdsætter eller opfatter os selv
- Psykisk fleksibilitet, altså at være i stand til at ændre vores fokus fra smertefulde følelser til mål
- Følelsesmæssig regulering, altså vores evne til at tolerere og styre når vores følelser bliver bragt ud af ligevægt
Selvom denne slags modstandsdygtighed ligger mere naturligt for nogle af os end andre, betyder det ikke, at det ikke kan læres.
Her er tre ting, du kan gøre for at opbygge din resiliens.
1. Ud af fjerene!
Det lyder måske mærkværdigt, men fysisk aktivitet kan hjælpe os med at opbygge mental modstandsdygtighed.
Forskning har fundet, at både aerob træning og modstandsøvelser kan føre til mere positivt selvværd og kropsopfattelse.
Det gælder uanset, hvor god eller dårlig form vi er i.
Andre studier har også vist, at gang, løb og cykling udendørs kan forbedre vores psykiske trivsel og selvværd markant. Daglig moderat eller hård træning lader at have den største positive effekt på selvværdet.

Bedre selvværd er vigtigt, da det er én af byggestenene til resiliens.
Det har også vist sig at have en betydelig effekt på vores evne til at håndtere modgang, og det har endda været direkte forbundet med livstilfredshed.
Selvom du ikke kan lide at træne eller føler, at du ikke har tid, kan noget så simpelt som en rask gåtur et par minutter udenfor hver dag være nok til at forbedre dit selvværd – og efterfølgende din modstandsdygtighed.
2. Skriv det ned
En anden ting, du kan prøve, er at føre dagbog.

Forskning viser, at dagbogsskriveri kan reducere konsekvenserne af stressende hændelser i livet, fordi det hjælper os med at bearbejde smertefulde følelser som skuffelse, vrede, tristhed og følelse af svigt.
Det kan også hjælpe os med at omformulere disse tanker og følelser.
Hvis du ikke er sikker på, hvor du skal starte, eller hvad du skal skrive, så prøv at skrive om de ting, du er taknemmelig for. Skriv de ting i dit liv, der giver dig glæde og lykke, ned.
Forskning viser, at denne teknik kan forbedre velvære og trivsel, da det at udtrykke taknemmelighed er forbundet med bedre mentalt helbred sammen med større optimisme, håb og stærkere relationer – som alt sammen er associeret med modstandsdygtighed.
Studier har også fundet, at blot at skrive tre ting ned, du er taknemmelig for hver dag, kan have en langvarig effekt på dit velvære samt være en buffer mod stress, hvis du gør det til en daglig vane.
Ansigt til ansigt med modgang og nederlag kan denne vane hjælpe dig med at overkomme svære følelser og komme videre.
3. Få støtte fra venner og familie
Tætte relationer ikke alene vigtige for vores velbefindende og trivsel: Sociale relationer er også afgørende for følelsesmæssig regulering, som er endnu én af byggestenene til resiliens.
At være i stand til at udtrykke følelser åbent overfor en nær ven eller en elsket, giver mulighed for at hele følelsesmæssige sår, som skuffelse, afvisning og forlegenhed, man kan opleve gennem nederlag.
Ikke kun det, men at tale med venner og familie kan også hjælpe dig med at få praktiske råd eller vejledning om de følelser, du har, sammen med følelsesmæssig støtte i forhold til det, du går igennem.
At kunne udtrykke og bearbejde følelser er også associeret med bedre velvære, trivsel og større modstandsdygtighed.
Hellere ude end inde
Der er mange måder at tale om, hvordan du har det med venner og familie.
Hvis du ikke er tryg ved at gøre det ansigt til ansigt, kan du altid prøve at sende en sms, men det er vigtigt at få dine følelser ud i stedet for at holde dem inde.
Når vi taler om, hvad der er sket, hjælper det til at give mening gennem en vens eller et familiemedlems fortolkning.
At finde en mening med tilbageslag og modgang kan være særligt afgørende for at opbygge modstandsdygtighed og komme videre.
Selvom det sandsynligvis er umuligt helt at undgå nederlag og modgang, kan opbygning af mental modstandskraft hjælpe dig med at overvinde det nemmere, næste gang du føler, at du har fejlet.
Blot at prøve én af teknikkerne forklaret her kan have stor effekt på, hvordan du klarer dig, næste gang du oplever modgang.
Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.