11.000 forskere: Vi skal sætte ind på disse 6 områder for at bekæmpe klimaforandringerne
Forskere Sådan kan vi bekæmpe klimaforandringerne

11.000 forskere bakker op om en ny erklæring, der præsenterer seks konkrete områder, hvor man kan sætte ind over for klimaforandringerne. (Foto: Shutterstock).

11.000 forskere bakker op om en ny erklæring, der præsenterer seks konkrete områder, hvor man kan sætte ind over for klimaforandringerne. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
06 november 2019

Stigende havstand, temperaturændringer og ekstreme vejrbegivenheder.

Klimaforandringerne er en realitet - og de er menneskeskabte.

Det er budskabet fra 11.000 forskere (antallet skal tages med forbehold, se faktaboks), der kalder det for en »nødsituation«.

Det skriver BBC.

Hvem er de 11.000?

De i alt 11.224 underskrivere har langt fra alle klima som ekspertområde. Langt størstedelen er universitetsforskere inden for en bred vifte af andre forskningsgrene.

En mindre del af underskriverne er tilsyneladende ikke, hvad man normalt ville omtale som forskere.

Blandt de 88 underskrivere fra Danmark arbejder næsten alle på danske universiteter, men blandt dem optræder eksempelvis også én, der har taget en kandidat, og en anden, der er rådgivende ingeniør.

Desuden har folkene bag også været nødt til at fjerne fupunderskrifter fra eksempelvis en 'Mickey Mouse' og nogle dubletter.

»I forhold til det store antal personer, der har bakket op omkring den her vigtige deklaration, har en administrativ fejl desværre sluppet et antal fejlagtige navne ind på listen. De tages nu bort. Vigtigheden af støtten fra forskningsverden er uforandret. Vi har i skrivende stund taget 34 navne væk fra den oprindelige liste. Flere af dem var dubletter,« står der på underskriftindsamlingens hjemmeside. 

Men selvom det ser skidt ud, er det ikke nødvendigvis håbløst, understreger forskerne.

Forskernes erklæring, der er blevet publiceret som en holdningstilkendegivelse i tidsskriftet BioScience, præsenterer nemlig seks områder, hvor man ifølge dem, ved en øjeblikkelig indsats, kan gøre en væsentlig forskel:

1. Energi

  • Politikere bør indføre kulstofafgifter, der er høje nok til at afskrække brugen af fossile brændstoffer.
  • Politikere bør stoppe med at give økonomisk tilskud til fossile brændstofvirksomheder.
  • Man bør erstatte olie og gas med vedvarende energi.

2. Kortlivede forurenende stoffer

Hvis man begrænser udledningen af blandt andet methan, hydrofluorcarbon og sod, kan man potentielt reducere den kortvarige opvarmningstendens med 50 procent over de kommende årtier.

3. Natur

Stop landrydning, gendan skove og græsarealer - det hjælper med at binde CO2.

4. Mad

  • Fremover bør vi forbruge færre animalske produkter og hovedsageligt spise planter.
  • Vi bør reducere madspild .

5. Økonomi

  • Økonomien bør ikke længere være afhængig af kulstof-brændstoffer
  • Man bør bevæge sig væk fra at 'vokse' verdens bruttonationalprodukt og generelt forfølge velstand

6. Befolkning

Verden er ifølge forskerne nødt til at stabilisere den globale befolkningstørrelse, der på nuværende tidspunkt stiger med omkring 200.000 mennesker hver dag.

Studiet er blevet godkendt af 11.000 forskere fra 153 forskellige lande. De håber på, at studiet kan være med til, at politikere tager klimaforandringerne alvorligt, skriver BBC.

LÆS OGSÅ: Klima: Tager 11.258 forskere fejl?

Vil du være med til at redde verden?

I Videnskab.dk's facebookgruppe 'Red Verden' kan du være med til at bidrage til en bedre verden - både for klimaet, naturen og mennesker.

Hvis du ikke allerede er medlem, kan du blive det her, hvis du også vil være med til at give og få råd om alt fra affaldssortering til klimavenligt forbrug.

Artiklen er opdateret 8. november 2019 med boksen om underskriverne og en præcering af, at der ikke er tale om et studie, men i stedet en holdningstilkendegivelse.

LÆS OGSÅ: Økonomer: Vil du sænke CO2-udledningen, skal du arbejde mindre

LÆS OGSÅ: Vil naturen fortsat hjælpe os mennesker med at bekæmpe klimaforandringer?

LÆS OGSÅ: Hvordan bevarer vi biodiversiteten?

clc

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.