Forskere er tidligere lykkedes med at forudsige, hvorvidt voksne i parforhold på et tidspunkt vil gå fra hinanden ved at undersøge, hvordan de løser konflikter.
Men den samme metode virker slet ikke på teenage-parforhold. Her er der helt andre faktorer i spil, når et par går fra hinanden, skriver LiveScience.
Udviklingspsykologen Thao Ha fra Arizona State University er medforfatter til en undersøgelse som netop er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Plos One.
Forskeren fortæller:
»Vi registrerede foragt mellem nogle af parrene et par gange, og man skulle tro, at det ville føre til en afslutning på parforholdet. Og man skulle tro, at det var et tegn på et parforhold, der holdt. når de unge fortalte, at de ingen uoverensstemmelser havde overhovedet, og de var søde mod hinanden under en konflikt.«
Men sådan fungerer unges parforhold ikke. Det viste sig derimod i undersøgelsen, at vennernes holdninger til parforholdet havde en stor indflydelse, og at det kan være afgørende for, om de unge blev sammen eller ej.
Thao Ha’s undersøgelse bygger på interviews med 80 par, som var elever på en ungdomsuddannelse i Holland. Forskerne optog parrenes interaktion under en konflikt på video, og forskerne fulgte adskillige gange op på, hvad der var sket med teenagerne i de følgende fire år.
Analyser af parrenes interaktion viste, at reaktioner på konflikter ikke kunne være grunden til at teenage-par i gennemsnit går fra hinanden efter seks til syv måneder. Men det havde stor betydning, hvad de unges veninder eller venner mente om kæresten.