Vegetarer har lavere risiko for hjertesygdomme

Kosten kan have indflydelse på din for risiko for hjertesygdomme, antyder ny forskning på ny. (Foto: Shutterstock)

Kosten kan have indflydelse på din for risiko for hjertesygdomme, antyder ny forskning på ny. (Foto: Shutterstock)

02 september 2022

Rødbedebøffer, spinatlasagne og litervis af plantemælk fylder i supermarkedets kølediske. I løbet af de seneste år har flere danskere nemlig valgt kødet fra. Mange peger på klimaet og dyrevelfærden som årsag, men faktisk ser det også ud til at holde hjertesygdomme på afstand. 

Det har to forskere fra Imperial College London og en medicinstuderende fra Universitetet i Oslo fundet frem til, og deres forskning er nu blevet publiceret i tidsskriftet European Journal of Nutrition.

De har set nærmere på data fra 13 store befolkningsundersøgelser med omtrent 850.000 mennesker, der enten har spist vegansk, vegetarisk eller som har spist både kød, fisk og skaldyr. 

I løbet af undersøgelserne fik cirka 115.000 af de deltagende en hjertekarsygdom og omkring 14.000 et slagtilfælde. De triste omstændigheder gav forskerne en chance for at finde sammenhænge mellem kosten og slagtilfælde eller hjerteproblemer. Og det ser ud til, at der er endnu en grund til at tage bidder af den vegetariske kost. 

For sammenlignet med de der spiste kød, fisk og skaldyr, har vegetarer omtrent 15 procent mindre risiko for hjertekarsygdomme, og i endnu mindre grad risiko for den slags, som kaldes iskæmisk hjertesygdom. Iskæmisk hjertesygdom er skyld i forsnævring af de årer, der forsyner dit hjerte med blod og ilt. 

Det er ikke første gang, forskning viser os, at en vegetarisk livsstil kan være en fordel, når det kommer til risikoen for hjertesygdomme. Men hvordan den veganske kost, der oveni udelukker æg, mælkeprodukter og alt andet animalsk, påvirker hjertesygdomme og slagtilfælde, er der brug for mere forskning i. 

Og det samme gælder sammenhængen mellem kost og slagtilfælde, som de to forskere og den medicinstuderende heller ikke med sikkerhed har kunne bevise.

Rettelse 2. september kl. 17.21: Overskriften er ændret fra 'Vegetarisk kost sænker din risiko for hjertesygdomme' til 'Vegetarer har lavere risiko for hjertesygdomme'. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.