TED Talk: Din hjerne er designet til at gøre dig lykkelig
I en af de mest seværdige og bedst leverede TED Talks nogensinde fortæller professor Dan Gilbert om sine undersøgelser, der giver overraskende viden om, hvordan vi bliver lykkelige.

Din hjerne er i stand til at give dig følelsen af lykke, selvom du ikke har opnået de resultater eller de mål, som du ellers havde regnet med ville gøre dig lykkelig.

Det forklarer psykolog Dan Gilbert i denne underholdende video fra TED Talk.

Han kalder det for 'syntetisk lykke' eller 'det psykologiske immunforsvar'. Dan Gilbert giver flere eksempler på, at folk, som har oplevet store personlige kriser i deres liv, kun kort tid efter føler sig lige så lykkelige – eller meget tæt på - som folk, der har oplevet noget glædeligt, som for eksempel at vinde i lotto.

Trommeslager lykkelig for at være blevet vraget af The Beatles

Et andet eksempel er Pete Best, som var trommeslager i The Beatles fra 1960 til 1962, men som mistede sin plads til Ringo Starr, inden bandet oplevede dets største succeser. Pete Best, som stadig spiller trommer, fortalte i et interview i 1994, at han var overbevist om, at hans liv ikke havde været lige så lykkeligt, hvis han var forblevet en del af The Beatles.

'Syntetisk lykke' kan måske lyde som en slags falsk lykke, som ikke har samme 'kvalitet' som 'ægte lykke'. Men Dan Gilbert ser det anderledes:

Fakta

TED Talks:

TED står for Technology, Entertainment, Design.

TED samler interessante personer to gange om året til ugelange konferencer om blandt andet forskning, der falder ind under TED's tre brede emneord.

TED er et globalt foretagende, men har fået sin egen danske udgave kaldet TEDx, der afholdes i København.

»Jeg vil argumentere for, at syntetisk lykke er præcis lige så ægte og vedvarende, som den lykke man opnår, når man får præcis dét, som man har stræbt efter,« siger han.

Et af verdens mest populære foredrag

Dan Gilberts TED Talk er en af de mest sete overhovedet, og den er blevet afspillet mere end 11 millioner gange, siden han afholdt den i 2004. I dag beskriver Dan Gilbert sin TED Talk som sit livs vigtigste forelæsning.

10 år efter, i 2014, skrev han et blogindlæg hos TED, hvor han forklarede, hvilken betydning hans TED Talk havde haft for ham, men også hvordan han ville have gjort den anderledes i dag.

Dan Gilbert er professor i psykologi ved Harvard University i USA. Han er forfatter til den internationale bestseller 'Stumbling upon happiness', der beskæftiger sig med, hvordan vi opfatter fremtiden, og hvordan vi af og til misfortolker, hvad der egentlig vil gøre os lykkelige.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk