Kræft i bugspytkirtlen er den kræftform, som forskere tror vil forårsage flere dødsfald blandt både mænd og kvinder i EU-landene fremover.
Det viser et nyt studie i kræfttidsskriftet Annals of Oncology. De nye beregninger er foretaget inden for næsten samtlige af unionens medlemslande.
Samtidig med at der er flere, som får kræft blandt andet som en følge af livsstil – men ikke mindst den stigende levealder – vil der også være flere, der overlever, fordi medicin og behandling bliver bedre.
Der forventes også en generel nedgang i kræftdødsfald i EU i 2014, selvom vi skal huske på, at både forekomst og dødelighed varierer inden for forskellige lande.
Sjælden kræftform tog næsten 650 liv i Norge
Det forventede fald er glædeligt, men udviklingen for specielt bugspytkirtelkræft bekymrer forskerne, ikke mindst fordi prognoserne er så dårlige.
Færre end fem procent af patienterne er i live fem år efter diagnosen er stillet.
Der findes ikke nogen effektiv behandling i dag mod denne kræftform, som er utrolig sjælden og kun rammer nogle få under 40 år.
Bugspytkirtelkræft tog alligevel 646 liv i Norge i 2011, ifølge kræftregisteret. Forekomsten stiger med alderen.
Til sammenligning forårsagede de to almindeligste kræftformer i Norge, brystkræft og prostatakræft, henholdsvis 1.052 og 612 dødsfald samme år.
Fortsætter med at stige samlet set
»Vores beregninger for 2014 fortæller os, at dødsraterne for bugspytkirtelkræft fortsætter med at stige samlet set,« siger den italienske professor Carlo La Vecchia, ved det medicinske fakultet på University of Milan, i en pressemeddelelse.
Carlo La Vecchias italienske og schweiziske kollegaer har regnet ud, at omkring 41.300 mænd og 41.000 kvinder i EU kommer til at dø af denne kræft i år, hvilket betyder henholdsvis 8 og 5,6 dødsfald pr. 100.000 indbyggere.
Stigningen har været der siden begyndelsen af år 2000. For perioden 2000-2004 var antallet af dødsfald 7,6 pr 100.000 mænd og 5,0 pr 100.000 kvinder.
Bugspytkirtlen befinder sig bag mavesækken, er 15-20 centimeter lang og producerer både insulin og bugspyt til fordøjelsen.
Ingen stigning i Norge
Norge er som bekendt ikke med i EU, og for dem ser udviklingen for bugspytkirtelkræft lidt lysere ud. De ligger på færre end 7 dødsfald pr. 100.000 indbyggere for mænd. For kvinder er man nærmere EU-niveau; et sted mellem 5 og 5,5 pr. 100.000.
»Vi ser ikke samme stigende tendens af dødelighed ved bugspytkirtelkræft i Norge. Tværtimod er der bedret kirurgi og kemoterapi, som de sidste fem år har skabt bedring i overlevelse og forhåbentlig en overordnet nedgang i dødeligheden.«
Det oplyser næstformanden Tom B. Johansen i registerafdelingen hos Kræftregistret til forskning.no.
Bugspytskirtelkræft bør prioriteres
Carlo La Vecchia mener, at det billede, som forskerne tegner, bør føre til, at kræft i bugspytkirtlen prioriteres, både med hensyn til forebyggelse og bedre behandlingsformer.
Årsagerne til denne kræft er ikke klarlagt. Tidligere studier har vist en sammenhæng mellem langvarig kronisk infektion i bugspytkirtlen og udvikling af kræftsygdom, skriver Kræftforeningen.
Samtidig findes der flere andre kendte risikofaktorer som rygning, fedme, diabetes og højt alkoholforbrug.
Kræften dræber hundredetusinder
Mere end 742.000 mænd og 581.000 kvinder kommer til at dø af en eller anden form for kræft i EU-landene i 2014, ifølge beregningerne fra det nye studie.
For de tre kræftformer, der tager flest liv: Lungekræft, tarmkræft og prostatakræft, har der været et fald i dødsraten på mellem otte og ti procent siden 2009.
Blandt kvinder falder forekomsten af brystkræft og tarmkræft i EU-landene med henholdsvis ni og syv procent, mens lungekræft faktisk vil stige med otte procent blandt kvinder, ifølge forskerne.
»Lungekræft kommer til at tage over for brystkræft som hovedårsag, til at kvinder dør i Europa, ifølge Carlo La Vecchia.
© forskning.no Oversat af Anna Bestle