Annoncørbetalt indhold fra Challenge-projektet / Data for Good Science

CHALLENGE-projektet er et stort forskningssamarbejde.

Susse Wold: Her er min opskrift på et godt seniorliv
Gamle mennesker skal ændre holdning til alder, ifølge skuespilleren.

Vær en kærlighedsboomerang, især når du bliver ældre, lyder rådet for Susse Wold. Det, du giver til andre mennesker, skal nok komme igen, og det er det, der tænder gnisten i livet. (Video: Center for Sund Aldring, Københavns Universitet)

Vær en kærlighedsboomerang, især når du bliver ældre, lyder rådet for Susse Wold. Det, du giver til andre mennesker, skal nok komme igen, og det er det, der tænder gnisten i livet. (Video: Center for Sund Aldring, Københavns Universitet)

Med alderen kommer rynkerne, og det kan føles, som om det ydre langsomt krakelerer.

Men tænk så på dig selv som en vase, foreslår skuespiller Susse Wold.

Selvom vasen rammes af tidens tand, så kan blomsterne i den stadig være strålende friske - så længe man husker at komme frisk vand i.

Alder er nemlig en sindstilstand, som gamle mennesker bør ændre holdning til:

»Alene det, at der er noget, der hedder 'alderdom'. Det er, som om man dømmes til alder, men jeg er ikke nogen forbryder. Jeg har ikke gjort noget,« siger Susse Wold. 

Smart aldring

Forskningsprojektet CHALLENGE stod i april 2019 bag arrangementet Smart Aldring. Både projektet og arrangementet var støttet af Novo Nordisk Fonden.

Videnskab.dk var arrangementets mediepartner og satte i den forbindelse fokus på aldring og sundhedsdata.

Læs mere i artiklen 'Tør du dele dine data med forskerne?'

Hun har blandt andet skrevet bogen 'Bevægelse' om sin livsfilosofi og de tanker, hun gør sig om at blive gammel, og en af hendes kilder til inspiration er ingen ringere end Einstein.

»Nothing happens until something moves,« sagde han, og Susse Wold siger det samme: 

Bevæg dig ud i livet, tag til koncert, mød mennesker. Det er nærvær og kontakt med andre, der får en til at føle sig levende, så man kan holde sig munter, i stedet for at blive en sur, gammel kælling.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.