Et barn kan få kroniske skader, hvis moderen drikker alkohol under graviditeten, viser en ny undersøgelse. Det skriver Kristeligt Dagblad.
Helt op i teenagealderen, påvirkes barnets udvikling negativt, hvis dets mor havde et forbrug af alkohol eller hårde stoffer, mens hun var gravid. Det viser det første nordiske studie nogensinde, som har fulgt børn af gravide med forbrug af alkohol og stoffer fra fødslen og helt op til ungdomsårene.
Børnenes begavelse og sociale evner, er blandt andet dårligere end deres jævnaldrende, viser de nye forskningsresultater:
”Sammenlignet med andre danske unge ligger teenagere, som var udsat for alkohol under graviditeten, signifikant lavere i intelligenstest og test, der siger noget om opmærksomhed. Der er også øget forekomst af angst og hyperaktivitet. Vi vidste godt, at alkohol er skidt for fostre, men vores forskning viser en tydelig langtidsvirkning,” siger psykolog ved familieambulatoriet ved Hvidovre Hospital Tina Birk Irner, der forsvarede sin ph.d. om emnet i forsommeren, til Kristeligt Dagblad.
Hun understreger, at der er tale om et mindre studie, og at der er brug for mere forskning i emnet, men det er første gang i Skandinavien, at der er lavet en undersøgelse af børnene fra fødslen og helt op til teenagealderen.
Sammen med projektleder, overlæge May Olofsson fra familieambulatoriet ved Hvidovre Hospital har hun lavet langtidsstudier af 163 børn født mellem 1993 og 1995 af 161 mødre tilknyttet ambulatoriet på grund af rusmiddelforbrug. Efterfølgende har hun lavet psykologiske undersøgelser af 48 af børnene, da de var blevet mellem 13 og 16 år. Mødrenes alkoholforbrug har omfattet alt fra ganske få genstande om ugen til regulært misbrug.
Vibeke Moe er lektor ved psykologisk institut ved Oslo Universitet og har forsket i netop udviklingen hos børn, hvis mor har haft forbrug af alkohol eller stoffer. Om den nye forskning siger hun:
»Man har håbet og troet, at nogle af de skader, som vi ved, at børnene har, kunne gå væk med træning, eller efterhånden som barnet modnes. Men den her undersøgelse viser, at den tidlige påvirkning er så alvorlig, at det giver skader, som børnene lider under resten af livet. Og det er også en vigtig viden at få frem, at alkohol skader opbygningen af hjernen i langt højere grad, end man kan påvise med narkotika, selvom mange sikkert tænker, at narkotika er værre.«
Psykolog Inger Thormann, som har arbejdet med og skrevet bøger om alkoholskader hos børn af misbrugere i over 30 år, er ikke overrasket over resultaterne:
»Alkohol er et opløsningsmiddel, som kan gå ind og ødelægge dannelsen og udviklingen af livsvigtige organer, og det er derfor betydeligt mere alvorligt end andre rusmidler. Der er tale om så omfattende funktionsnedsættelser, at vi kan tale om et livslangt handicap. Jeg har stadig kontakt til børn af misbrugere, som jeg har fulgt, siden de var børn, og de fleste har reduceret begavelse og vanskeligheder med socialisering,« siger Inger Thormann til Kristeligt Dagblad.
Læs også på videnskab.dk
Gravide: Pas på alkohol trods ny forskning
Et enkelt glas vin kan skade dit foster