Vi er nu nået så langt i behandlingen, at HIV-positive i effektiv behandling praktisk talt ikke smitter ved ubeskyttet sex.
Ud af knap 77.000 samlejer uden kondom mellem homoseksuelle mænd var der ikke ét eneste tilfælde af smitte.
Sådan lyder den opmuntrende konklusion på det hidtil største studie, der har undersøgt denne problemstilling, ifølge en pressemeddelelse fra Centre of Excellence for Health, Immunity and Infections (CHIP).
Studiet omfatter 1.000 homoseksuelle mandlige par, hvoraf den ene partner er negativ, og den anden er smittet og i behandling med antiretroviral medicin.
Deres niveau af virus i kroppen er hæmmet så meget af medicinen, at det ikke længere kan måles i blodet – og det ser altså ud til at være lige så beskyttende mod smitte hos bøsser, som det tidligere er blevet vist at være hos heteroseksuelle.
Studiet er en efterfølger til det tidligere studie Partner 1, hvor 65 procent af forsøgsdeltagerne var heteroseksuelle, og her fandt man ligeledes nul overførsler af HIV blandt parrene.
»I 2015 viste vi, at det er bedst at starte HIV-behandlingen tidligst muligt. Nu har vi leveret den videnskabelige evidens for, hvor effektivt behandlingen forebygger seksuel overførsel af sygdommen,« siger Jens Lundgren, der er klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet, og er en del af Partner-projektet, ifølge pressemeddelelsen.
Selvom der i det nye studie dukkede enkelte positive resultater op undervejs, skyldtes det ifølge forskerne ikke mændenes medicinerede partnere, hvilket de kunne se ud fra de overførte viras serotyper (undertyper af vira eller bakterier).
Studiet blev for nylig offentliggjort ved konferencen ‘AIDS 2018’ i Amsterdam, og er endnu ikke publiceret, men du kan læse mere på forskningscentret CHIP’s hjemmeside.
naa