Storbritannien satte sin lid til flokimmunitet: Er det en god strategi mod coronavirus?
Ved første øjekast lyder det måske som en fornuftig strategi, men hverken WHO eller artiklens forfatter støtter op om teorien.
Storbritannien coronavirus COVID-19 smitte spredning flokimmunitet

Cirka 70 procent af befolkningen i Storbritannien skal være immune overfor COVID-19, før vi kan tale om flokimmunitet. Det kræver potentielt mere end 1 million dødsfald og yderligere 8 millioner kritisk syge personer, forklarer forskeren i denne artikel. (Foto: Shutterstock)

Cirka 70 procent af befolkningen i Storbritannien skal være immune overfor COVID-19, før vi kan tale om flokimmunitet. Det kræver potentielt mere end 1 million dødsfald og yderligere 8 millioner kritisk syge personer, forklarer forskeren i denne artikel. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

12. marts fremsatte den britiske regering en strategi for den anden fase i kampen mod spredningen af coronavirussen: Forsinkelse.

Ifølge ITV-journalisten Robert Peston ville regeringen minimere effekterne af coronavirus ved at:

»…lade virussen passere gennem hele befolkningen, så vi opnår flokimmunitet, men i et langsomt (forsinket) tempo, så personer, der vil opleve de mest akutte symptomer, kan få den hjælp, de har behov for, så sundhedsvæsenet ikke bliver overvældet af antallet af tilfælde, som kræver behandling.«

Ved første øjekast lyder det måske som en fornuftig strategi, men hvad er flokimmunitet, og er det noget, vi kan bruge i kampen mod COVID-19?

Sådan fungerer flokimmunitet

Kroppen bekæmper infektionssygdomme ved hjælp af immunsystemet.

Når vi igen er raske, har kroppen ofte en immunologisk erindring af sygdommen, der gør det muligt for os at bekæmpe den samme sygdom i fremtiden.

Det er sådan, vacciner fungerer: De skaber den immunologiske erindring, uden at vi behøver at blive syge. Kroppen kan så at sige huske det, hvis personen senere møder den virus eller bakterie igen.

Men i tilfælde af en helt ny sygdom som COVID-19, som vi ikke har en vaccine imod, og som ingen i landet er nogensinde før er blevet smittet med, vil sygdommen sprede sig blandt befolkningen.

Hvis tilstrækkeligt mange personer udvikler immunitet, stopper sygdommen med at sprede sig, også selv om ikke hele befolkningen er immun.

Det kaldes flokimmunitet, og det er en meget effektiv måde at beskytte hele befolkningen mod smitsomme sygdomme.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Bruges typisk som forebyggende strategi

Flokimmunitet er typisk en forebyggende strategi i for bindelse med vaccinationsprogrammerne.

Men hvis vi ikke har en vaccine - som er tilfældet med COVID-19 - kan vi kun opnå flokimmunitet, hvis en signifikant andel af befolkningen bliver smittet og helbredt for COVID-19.

Hvad betyder det for smittespredningen i Storbritannien?

Den procentdel af befolkningen, som skal være immune for at aktivere flokimmunitet, afhænger af, hvor smitsom sygdommen er.

Smitsomheden måles i en værdi, der kaldes R0.

Det er et tal på, hvor mange én smittet person i gennemsnit selv smitter, hvis man ikke griber ind, det vil sige gør noget for at undgå smitte (sætter smittede i karantæne og så videre).

Estimat: 1 million dødsfald og yderligere 8 millioner kritisk syge

For COVID-19 er R0 estimeret til at være 3,28, selvom studierne stadig er igangværende, og tallet vil formentlig ændre sig.

Det betyder, at cirka 70 procent af befolkningen i Storbritannien skal være immune overfor COVID-19, før vi kan tale om flokimmunitet.

I Storbritanniens tilfælde er der tale om mere end 47 millioner personer, som skal blive smittet med sygdommen.

På nuværende tidspunkt estimerer man, at COVID-19 har en dødelighed på 2,3 procent. Risikoen for alvorlige tilfælde er 19 procent.

Det betyder, at flokimmunitet overfor COVID-19 i Storbritannien muligvis vil resultere i mere end 1 million dødsfald og yderligere 8 millioner kritisk syge personer.

Forsinkelse som strategi er smart

Men det står ikke klart, hvor meget af diskussionen omkring flokimmunitet der er reel regeringspolitik

Begrebet flokimmunitet blev angiveligt foreslået af David Halpern, administrerende direktør for Behavioral Insights Team (en organisation med socialt formål, der genererer og anvender adfærdsmæssig indsigt til at informere politikere og forbedre de offentlige tjenester, red.) og efterfølgende blogget om af den britiske journalist Robert Peston.

Strategien, som bliver diskuteret, går heller ikke ud på bare at lade sygdommen bevæge sig gennem befolkningen, men snarere om at sinke spredningen og beskytte de udsatte og sårbare mod alvorlig sygdom.

Forsinkelse af spredningen af COVID-19 er en lovende strategi, især hvis den bliver kombineret med øgede tiltag, der beskytter de ældre samt personer med bagvedliggende helbredsmæssige lidelser. 

Ved at forsinke spredningen af sygdommen kan Storbritanniens sundhedsvæsen, NHS, muligvis få mere tid til at forberede sig til at udvikle behandlingsformer eller vacciner. 

Desuden vil sommeren være rykket tættere på, hvor der er færre tilfælde af andre sygdomme, som belaster NHS, som eksempelvis influenza. 

Flokimmunitet mod coronavirus er ikke en god strategi

Forsinkelse som strategi kombineret med opsyn og inddæmning - som anbefalet af Verdenssundhedsorganisationen WHO - kan altså være meget effektiv i at bekæmpe spredningen af COVID-19.

Men hvis vi forsinker spredningen, og lader det være op til flokimmuniteten at beskytte de mest sårbare grupper, skal 47 millioner personer stadig blive smittet.

Selv hvis vi formår at beskytte de mest sårbare personer (der bliver ikke fremsat forslag til, hvordan eller hvor lang tid det skal gøres), vil dødeligheden i den ellers sunde og raske del af befolkningen være 0,5 procent eller mere.

Det betyder, at der ville være mere mere end 236.000 dødsfald, selv i dette 'bedst tænkelige' scenarie.

Det kan og skal vi gøre bedre.

Kina er ved at inddæmme spredningen af COVID-19 uden flokimmunitet (kun 0,0056 procent af den kinesiske befolkning er blevet smittet).

Det er ikke en god strategi at fæstne lid til flokimmuniteten ved at lade virussen 'passere gennem samfundet'.

Jeremy Rossman modtager støtte fra Medical Research Council og Europa-Kommissionen. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk