Små mængder forurening øger faren for kræft
Ganske små mængder luftforurening øger faren for lungekræft. Det viser et nyt, stort internationalt studie med forsøgspersoner fra ni europæiske lande, heriblandt Danmark.

Svævestøv laves blandt andet, når biler oser og roder den asfalt op, som de kører på. Der er en klar sammenhæng mellem den slags støv og faren for lungekræft. (Foto: Colourbox)

Svævestøv laves blandt andet, når biler oser og roder den asfalt op, som de kører på. Der er en klar sammenhæng mellem den slags støv og faren for lungekræft. (Foto: Colourbox)

Forskere fra Folkehelseinstituttet og fra Universitetet i Oslo har deltaget i et internationalt studie, hvor forureningsniveauet og lungekræftrisiko er sammenlignet for borgere i ni europæiske lande, deriblandt Norge.

Mere end 300.000 mennesker er kortlagt i studiet.

Målet var at finde ud af hvilken, og i så fald hvor stor, kræftrisiko, der kommer fra små støvpartikler, som svæver rundt i luften og fæster sig i vores lunger.

Resultatet viser en klar sammenhæng mellem mere skidt i luften og kræftfare:

Hvis du tilføjer 10 mikrogram svævestøv per kubikmeter med luft, stiger risikoen for at få lungekræft med 22 procent. Risikoen for at få adenocarcinom, en type lungekræft, som ikke rammer rygere, steg med hele 50 procent.

EU og Norge har sat grænseværdier for, hvor meget svævestøv der må være i luften, både på en given dag og i årsgennemsnit.

Forskerne fandt en øget kræftrisiko, selv når luftforureningen steg med så lidt, og fra et så lavt niveau, at den alligevel holdt sig under grænseværdierne.

Meget svævestøv gav størst risikostigning

Svævestøv er en fællesbetegnelse for partikelforurening af forskellig slags. Støvet deles gerne op i to grupper:

Grovkornet svævestøv er partikler, som har en diameter på op til 10 mikrometer, eller 0,01 millimeter.

Reglerne siger, at koncentrationen af sådanne partikler ikke må være større end 40 mikrogram per kubikmeter med luft.

Desuden er der en egen kategori for mindre svævestøv, med en diameter på op til 2,5 mikrometer.

Studiet, omtalt i artiklen, inddrog data fra mere end 300.000 mennesker fra Europa, hvilket gjorde, at man også kunne sammenligne på tværs af lande. Danmark var et af dem. (Foto: Colourbox)

Sådanne partikler kommer nemmere gennem lungerne og ind i vores krop, og dermed er grænseværdierne for dem også sat lavere: ved 25 mikrogram per kubikmeter.

Det er den store type svævestøv, som giver 22 procent større risiko for at få lungekræft.

For småkornet luftforurening stiger risikoen for lungekræft med 18 procent per fem ekstra mikrogram svævestøv, men det resultat var ikke statistisk signifikant. Det var alle resultaterne for risikostigning under det tilladte niveau heller ikke.

At et resultat ikke er statistisk signifikant betyder, at forskerne fandt en påvirkning, men at de ikke kan garantere, at den påvirkning ikke skyldes tilfældigheder.

Stort set ens risiko i alle lande

Et andet nyt studie fra USA har beregnet, at 2,1 millioner mennesker dør hvert år som en direkte følge af at have for meget småkornet svævestøv i sig – de fleste af dem i Øst- og Sydasien, hvor luften er langt mere forurenet end i Europa.

I Norge er det deltagere i Helseundersøkelsen i Oslo (HUBRO), som har bidraget med materiale til lungekræftstudiet. De andre deltagere kommer fra Sverige, Danmark, Holland, Spanien, Italien, Grækenland, Storbritannien og Østrig.

Ifølge forskerne var der intet land, der skilte sig ud med specielt meget højere eller lavere kræftrisiko, da de analyserede dem hver for sig.

Af de lidt over 300.000 deltagere i studiet, havde 2.095 af dem fået lungekræft i løbet af de cirka 12 år, hvor de var blevet fulgt.

Forskerne har kontrolleret for både køn, alder, rygning og deltagernes arbejde – blandt andet – og den øgede risiko for kræft så ikke ud til at skyldes nogle sådanne faktorer.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk