Se, hvordan rygning gør dig rynket før tid
I et nyt amerikansk studie med tvillingepar har forskere demonstreret, hvordan rygning påvirker huden i ansigtet. Se de utrolige effekter, røgen kan have, i galleriet her.

Rynker omkring læberne og poser under øjnene. Hvis det er noget, du vil undgå, så skal du måske overveje at kvitte smøgerne. Det kom måske ikke bag på dig, men nu giver forskningen dig syn for sagen.

Amerikanske forskere har nemlig undersøgt, hvordan ansigtstrækkene ændrer sig hos rygere i forhold til ikke-rygere. Og hvordan gør man så lige det? Man sammenligner selvfølgelig tvillingepar, hvor den ene er ryger eller har røget markant længere end den anden. Det skriver CNN.

Forskerne fra Case Western Reserve University i Ohio fandt fem til 79 tvillingepar ved den årlige tvillingefestival i byen Twinsburg. Tvillingerne blev inddelt i to kategorier. Én hvor tvillingeparret bestod af en ikke-ryger og en ryger, og én hvor tvillingerne begge var rygere, men hvor den ene var startet mindst fem år før den anden.

Rygning skabte aldersforskel mellem tvillinger

To læger og en medicinstuderende blev derefter sat til at bedømme, hvem der så ældst ud på billederne. I den første gruppe blev den rygende tvilling bedømt som ældre på 57 procent af billederne, mens den anden gruppe bedømte langtidsrygerne som ældre i hele 63 procent at tilfældene.

Derfor mener forskerne bag studiet, at rynkerne kan opstå allerede efter fem års rygning.

»Rygning reducerer dannelsen af collagen, der er et bindevæv i huden, og det reducerer også cirkulationen i huden. Derudover gør nikotin også huden tyndere. Alle de her effekter gør huden mindre elastisk og er dermed med til at gøre huden ældre før tid,« siger Dr. Bahman Guyuron, der har stået bag studiet, til CNN.

Forskerne tog også højde for, at andre faktorer kunne være årsag til rynkerne. Alkoholvaner, stress, og hvordan personerne brugte solcreme, var ens hos de tvillingepar, der blev taget med i undersøgelsen.

Studiet er netop udgivet i tidsskriftet Plastic and Reconstructive Surgery.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.