Se, hvordan rygning gør dig rynket før tid
I et nyt amerikansk studie med tvillingepar har forskere demonstreret, hvordan rygning påvirker huden i ansigtet. Se de utrolige effekter, røgen kan have, i galleriet her.

Rynker omkring læberne og poser under øjnene. Hvis det er noget, du vil undgå, så skal du måske overveje at kvitte smøgerne. Det kom måske ikke bag på dig, men nu giver forskningen dig syn for sagen.

Amerikanske forskere har nemlig undersøgt, hvordan ansigtstrækkene ændrer sig hos rygere i forhold til ikke-rygere. Og hvordan gør man så lige det? Man sammenligner selvfølgelig tvillingepar, hvor den ene er ryger eller har røget markant længere end den anden. Det skriver CNN.

Forskerne fra Case Western Reserve University i Ohio fandt fem til 79 tvillingepar ved den årlige tvillingefestival i byen Twinsburg. Tvillingerne blev inddelt i to kategorier. Én hvor tvillingeparret bestod af en ikke-ryger og en ryger, og én hvor tvillingerne begge var rygere, men hvor den ene var startet mindst fem år før den anden.

Rygning skabte aldersforskel mellem tvillinger

To læger og en medicinstuderende blev derefter sat til at bedømme, hvem der så ældst ud på billederne. I den første gruppe blev den rygende tvilling bedømt som ældre på 57 procent af billederne, mens den anden gruppe bedømte langtidsrygerne som ældre i hele 63 procent at tilfældene.

Derfor mener forskerne bag studiet, at rynkerne kan opstå allerede efter fem års rygning.

»Rygning reducerer dannelsen af collagen, der er et bindevæv i huden, og det reducerer også cirkulationen i huden. Derudover gør nikotin også huden tyndere. Alle de her effekter gør huden mindre elastisk og er dermed med til at gøre huden ældre før tid,« siger Dr. Bahman Guyuron, der har stået bag studiet, til CNN.

Forskerne tog også højde for, at andre faktorer kunne være årsag til rynkerne. Alkoholvaner, stress, og hvordan personerne brugte solcreme, var ens hos de tvillingepar, der blev taget med i undersøgelsen.

Studiet er netop udgivet i tidsskriftet Plastic and Reconstructive Surgery.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk