Podcast: Om arabisk naturvidenskab, Jesu grav, og hvordan man bliver anholdt i Syrien
En af Danmarks fremmeste islamforskere, Jakob Skovgaard-Petersen, fortæller om islam og videnskaben, sin egen forskningskarriere og Jesu grav.

Vært på 'Vidensselskabet' og professor i astrofyisk, Anja C. Andersen, har igen indstillet en prominent forsker til en plads i den ekslusive klub. (Foto: Niels Bohr Institutet/Claus Boesen)

Vært på 'Vidensselskabet' og professor i astrofyisk, Anja C. Andersen, har igen indstillet en prominent forsker til en plads i den ekslusive klub. (Foto: Niels Bohr Institutet/Claus Boesen)

Forskerzonens podcast 'Vidensselskabet' er blevet overfuset med klager fra lytterne: Podcasten er for kort.

Sådan abonnerer du på Vidensselskabet

Søg på 'Vidensselskabet' i din podcast-app, og hvis du trykker abonner, får du automatisk de nyeste episoder i dit feed:

Det er taget til efterretning, og i denne uge vender Vidensselskabet tilbage med en længere version, der tager temperaturen på videnskaben og forskningens vilkår i den arabiske verden historisk set og i dag.

Den arabiske verden og den tidlige muslimske kultur blomstrede med viden, indsigt og lærde, og Europa nyder stadig godt af regionens videnskabelige bidrag, som blandt andet tæller vores talsystem.

Men i dag forsvinder den arabiske verdens bedste hoveder meget ofte til vestlige vidensinstitutioner. Hvordan og hvorfor er bøtten vendt?

Gæst og allernådigste indstillede aspirant til ‘Vidensselskabet’ er Jakob Skovgaard-Petersen, professor i moderne islam og den arabiske verden ved Københavns Universitet.

»Jeg vil blandt andet gerne spørge Jakob, hvordan det kan være, at det var den vestlige verden, der løb med talsystemet og meget af den matematik, vi bruger i naturvidenskaben, når den stammer nede fra den arabiske verden,« forklarer Anja C. Andersen, professor i astrofysik ved Niels Bohr Institutet og vært i ‘Vidensselskabet’.

Anholdt i Syrien og jagten på Jesus

Jakob Skovgaard-Petersen er en af de meget få danskere, der har en mangeårig forskningskarriere med fokus på islam og den arabiske verden.

Han har rejst Mellemøsten tynd, boet i Egypten, Syrien og Libanon og er blevet anholdt op til flere gange som følge af sin forskningsiver i fremmede kulturer.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

I Vidensselskabet fortæller han blandt andet om, hvordan han som studerende i 1980’erne blev arresteret flere gange i Syrien, og hvordan han fik snydt sig op på det bjerg, hvor Jesus angiveligt var begravet.

Du kan afspille hele podcasten i toppen af artiklen og høre Jakob Skovgaard-Petersen udfolde sig om sin forskning.

Du kan også høre de tidligere afsnit af 'Videnselskabet', hvor bioinformatiker Peder Worning fortæller om lort, værtshuse og forskningsformidling, og dansk rumfarts 'grand old man' DTU-professor John Leif Jørgensen fortæller om stjernekameraer, rumnavigation og satelitter, der tabes på gulvet.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk