Forskere advarer: Rabarberblade kan give livsfarlige forgiftninger
04 juni 2018

Sommeren er over os, og rabarber-trifli, rabarbertærter og rabarbersalater er på sæsonens menukort.

Samtidig bliver der talt meget om, hvordan man kan bruge alle dele af sine grøntsager for at minimere sit madspil, men i rabarberens tilfælde skal man passe på.

Dens blade er nemlig så giftige, at de kan forårsage farlige forgiftninger og i værste fald dødsfald, hvis man spiser dem. Det skriver DTU Fødevareinstituttet, der har gennemgået litteraturen på området. 

Problemet er ikke ret udbredt, og DTU-forskerne kender kun til ganske få nye sager, hvor mennesker er blevet syge af at spise rabarberblade. I år har Giftlinjen haft to tilfælde, hvor mennesker har kastet op efter at have drukket smoothies lavet af ret store mængder rabarberblade.

I kogebøger og på internettet kan man støde på opskrifter med rabarberblade, blandt andet fordi »mad skal spises og ikke smides ud«, som en madblogger skriver i sin opskrift med bladene.

Under 1. Verdenskrig blev rabarberbladene nogle gange brugt i stedet for spinat, når det ikke kunne opstøves, og ifølge DTU Fødevareinstituttet førte det til flere dødsfald.

Det giftige i bladene er oxalsyre og oxalater og en række andre stoffer, der er afledt af såkaldte anthraquinoner.

Faktisk skal der så lidt som 10 til 20 gram friske rabarberblade til, før forsøgspersoner begynder at kaste op. Spiser man mere end det, kan det medføre diarre, forstyrret nyrefunktion, bevidstløshed, kramper og i værste fald død i alvorlige tilfælde, skriver DTU. 

Samtidig slår forskerne fast, at det ikke er nok at bruge produkter, der er lavet til at inaktivere oxalsyren i bladene.

Opdatering 4. juni 2018 kl. 14.40: Artiklen har fået tilføjet oplysningen om, at Giftlinjen i år har oplevet to tilfælde af forgiftning af rabarberblade.

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.