Nyt studie slår fast: Ældre bør vaccineres mod influenza
Førende virusforsker fejer tvivlen af banen. Alle ældre over 65 år bør vaccinere sig mod influenza, vurderer ny undersøgelse.

Ældre personer over 65 år kan have mange svært ved at komme sig over en influenza. Derfor anbefaler forskere - på linje med Sundhedsstyrelsen - at de vaccinerer sig.(Foto: Shutterstock)

Ældre personer over 65 år kan have mange svært ved at komme sig over en influenza. Derfor anbefaler forskere - på linje med Sundhedsstyrelsen - at de vaccinerer sig.(Foto: Shutterstock)

 

Der er ikke nogen gode grunde til at undgå vaccination mod influenza, hvis man er over 65 år gammel. Det er beskeden fra den verdenskendte virolog Albert Osterhaus, der netop har udgivet et nyt studie, som fjerner tvivlen.

»Ældre mennesker er i risikozonen for at blive hårdt ramt af influenza, og de kan også have sværere ved at komme sig end den øvrige befolkning. Vaccinen mindsker risikoen for både sygdom af influenza og dødelighed,« siger Albert Osterhaus, der i internationale medier er kendt som 'Mr. Flu'.

I 2010 udgav den uafhængige internationale organisation Cochrane ellers en gennemgang af 75 studier tidligere studier, som gav anledning til forvirring. Her kunne man nemlig ikke finde nogen klar effekt af vaccinen.

»I Cochrane-studiet var der medtaget så mange kriterier, at almindelig forkølelse og andre sygdomme, som vaccinen ikke har effekt på, blev talt med. Hvis man specifikt kigger på influenza, så virker vaccinen,« siger Albert Osterhaus.

Nyt studie lavet på gamle data

Albert Osterhaus’ nye studie, der netop er udkommet i tidsskriftet Vaccine, har brugt de samme data, som Cochrane-analysen fra 2010 var baseret på, men han har ændret på kriterierne.

»Dengang blev studiet misforstået af mange medier og forskere, og der var medtaget rigtig mange kriterier, som ikke var relevante for influenzavaccinen, så derfor lavede mine kolleger og jeg, efter invitation fra Cochrane, et nyt studie,« siger Albert Osterhaus.

Men hvordan kunne det så være, at det første studie kunne tolkes som om, at vaccinen havde ringe effekt hos ældre?

»En ting er de mange kriterier, men en anden ting er, at vacciner jo er afhængige af, at immunsystemet er i stand til at tilpasse sig,« siger Albert Osterhaus.

Fakta

90 procent af alle influenza-relaterede dødsfald sker i den ældre befolkning. Risikogrupperne inkluderer: Personer over 65 år, diabetikere, gravide og personer med hjerte- eller lungesygdomme. Vaccinen har en god effekt på 70-80 procent af de yngre voksne, og effekten falder så langsomt med alderen, men har stadig god effekt på ældre, ifølge Allan Randrup Thomsen og Albert Oberhaus. Det tager ifølge Sundhedsstyrelsen 2-3 uger før vaccinen beskytter fuldt ud mod smitte, så derfor bør man være ude i god tid. De gratis vaccinationer tilbydes fra oktober måned.

Han forklarer, at efterhånden som vi ældes, så bliver vores immunsystem dårligere, hvilket betyder at det ikke kan tilpasse sig vaccinen ligeså effektivt, og derfor har den også en bedre effekt på et ungt immunsystem.

»Men det skal ikke forstås som om, at de ældre ikke bør vaccinere sig. Tværtimod har de netop mere brug for vaccinen, fordi deres immunsystem er svagere og mere udsat, hvis de skulle blive ramt af influenza,« siger Albert Osterhaus, der understreger, at selvom vaccinen virker bedre hos unge, så har den stadig en god effekt på ældre.

Kan man ændre på andres studier?

Albert Osterhaus blev selv inviteret af Cochrane til at lave et studie ud fra deres data, og det gjorde han så. Men er det forkert, at han har fået et andet resultat, når han har sorteret kraftigt ud i de oprindelige data?

»Det giver god mening, det Albert Osterhaus har gjort,« siger danske Allan Randrup Thomsen, der er virolog ved Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

»Der var mange, også forskere, som i første omgang misforstod konklusionen i studiet fra Cochrane, fordi det indeholder rigtig mange data, der er puttet ned i en stor kasse, hvor der ikke er sorteret ud i, hvad der er relevant for vaccinens effekt. Forskerne bag er statistikere, og derfor har de ikke den nødvendige faglige indsigt til at opdage den slags,« forklarer han.

Spørger man hovedforfatteren på det gamle studie, så er han lidt overrasket over, at der er lavet et nyt studie på han og hans kollegers gennemgang af data om vaccinen, men resultaterne var ikke noget, han ville tage stilling til.

»Det må være op til nogle andre at beslutte, om ældre mennesker bør vaccineres. Det er ikke mit område at bedømme den slags. Vi forsøger bare at indsamle data, der kan give en større indsigt,« siger Tom Jefferson, der er en af redaktørerne, samt statistiker, på den internationale organisation, The Cochrane Collaboration.

Vaccination – god idé eller bare gode penge?

Albert Osterhaus er en af verdens mest anerkendte virusforskere, men i nogle kredse er han også berygtet. Tilbage i 2009 blev han nemlig anklaget for at overdrive truslen fra svineinfluenza på baggrund af personlige økonomiske interesser.

Influenzavirus ændrer sig konstant, og derfor er det ikke hvert år, at forskerne lykkes med at forudsige den rette vaccine. (Foto: Wikimedia Commons)

Hans hjemland Holland indkøbte en stor mængde vacciner det år, hvor det også kom frem, at Albert Osterhaus havde en aktieandel på 9,8 procent i medicinfirmaet ViroClinics B.V.

Allan Randrup Thomsen mener dog ikke, at der er grund til at tro på, at Osterhaus’ anbefalinger udføres på baggrund af økonomiske interesser.

»Jeg tror ikke, at han tjener særlig meget på at sige, som han gør, og jeg tror ikke, det er derfor, han gør det. For mig at se, så er der også al mulig god grund til at lade sig vaccinere,« siger han og uddyber:

»Når man er over 65 år, så kan man have mange helbredsproblemer, der ikke er til gene i hverdagen, men som pludselig giver udslag, hvis man rammes af en influenza, og det kan være farligt,« advarer Allan Randrup Thomsen, der også stærkt anbefaler ældre at blive vaccineret.

 

Vaccinationen er ufarlig og gratis for ældre

Danmark har allerede valgt at indkøbe influenzavacciner, og de tilbydes gratis til dem, der befinder sig i risikogrupperne. Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at alle ældre over 65 år bliver vaccineret.

Kort sagt, er der ikke økonomiske grunde til at undlade vaccination, og ifølge Allan Randrup Thomsen er der heller nogen helbredsmæssige årsager. Vaccinen er nemlig ’død’ og kan ikke selv forårsage sygdom.

»Der findes både ’levende’ og ’døde’ vacciner. Den levende er en mild udgave af en sygdom, og har man et svækket immunsystem, så kan den dele sig i kroppen. I den ’døde’ vaccine er sygdommen derimod splittet op, så den ikke kan dele sig,« siger han.

Der er dog enkelte personer, der bør undgå vaccinen.

Når man er over 65 år, så kan man have mange helbredsproblemer, der ikke er til gene i hverdagen, men som pludselig giver udslag, hvis man rammes af en influenza, og det kan være farligt.

Allan Randrup Thomsen, virolog ved Københavns Universitet

»Vaccinen er opformeret i æg, og derfor må ægallergikere eksempelvis ikke lade sig vaccinere,« siger Allan Randrup Thomsen.

 

Forskere forudsiger en ny vaccine hvert år

Influenza er en virus, der ændrer sig hele tiden. Derfor er forskerne også nødt til at forsøge at forudsige, hvilken influenzatype, der rammer år efter år.

»Til det formål har man overvågningssystemer, som monitorerer hvor meget influenza der er i omløb, og hvilke typer det drejer sig om. Om sommeren ser man på, hvad der sker i lande på den sydlige halvkugle, og så forsøger man at forudsige, hvad der vil ske hos os i løbet af det næste halve års tid,« siger Allan Randrup Thomsen.

Når man har fundet ud af, hvilke varianter, der er i tilvækst, så udvælger man 2-3 varianter, der ligger tæt op af dem, og så opformerer man dem til den årlige influenzavaccine, forklarer han.

Han nævner, at forskerne generelt er gode til at forudsige, hvilken influenza der kommer, men at der også kan være år, hvor vaccinen rammer forbi.

 

Vaccinerne er gode, men de kan blive bedre

Selvom Albert Oberhaus i sit studie vurderer, at vaccinen har en god effekt, så mener han stadig, at vacciner kan blive bedre i fremtiden.

»De vacciner vi bruger i dag er gode, men derfor kan de godt blive bedre, og det er det, vi arbejder på. Effekten er på 60-70 procent hos brugerne, men den kan måske forhøjes til 80-90 procent,« siger Albert Osterhaus.

Alligevel mener han dog, at der er god grund til at vaccinere sig i dag.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk