Nu hører svedige skjorter fortiden til
Inden længe kan du købe skjorter, som selv kan regulere kropstemperaturen. Svedige og klamme skjorter på varme og fugtige sommerdage kan dermed være fortid.

Ingeniørstuderende fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har en udviklet en temperaturregulerende skjorte.

De studerende har lånt temperaturregulerende teknologi fra NASA’s rumdragter. Derfor er det måske ikke så underligt, at de har valgt at kalde den nye beklædningsgenstand for ’Apollo-skjorten’.

Skjorten indeholder mange af de samme materialer som NASA’s rumdragter. Tøjstykkerne er klar til produktion, og de studerende håber at starte salget sidst på sommeren, skriver Physorg.

Har fået massiv finansiering

De studerende har udviklet skjorten på en afdeling af MIT ved navn Ministry of Supply.

For tre uger siden lancerede de studerende skjorten på Kickstarter.com - en internethjemmeside, hvor man kan investere penge i projekter, hvis man tror nok på dem. Bidrager du, vil du få en belønning, men ikke i form af penge.

Belønningen kan for eksempel være det endelige produkt, hvis projektet ender med at få nok finansiering til at blive ført ud i livet.

På den måde kan Kickstarter også bruges til at undersøge, hvor meget et projekt er værd, og om folk har tiltro til det. Og det har mange sandelig haft til Apollo-skjorten.

På nuværende tidspunkt har Apollo-skjorten indbragt mere end 1,2 millioner kroner - omtrent syv gange så meget som de studerende havde turdet håbe på.

Frigør kulde i varm og varme i kulde

Som en af de studerende forklarer i videoen ovenfor, har skjorten fire nøgleegenskaber, som gør, at den kan regulere kropstemperaturen.

Materialerne i skjorten absorberer varme fra kroppen, når det er meget varmt. Når personen inde i skjorten derefter bevæger sig hen på et køligt sted, kan skjorten give den opsamlede varme tilbage til vedkommende.

Materialet består af en blanding af syntetiske fibre, som skal trække sved væk fra kroppen. Skjorten har et ydre lag af sølvtråde og antimikrobielt stof. Ifølge de studerende skal dette stoppe de bakterier, som skaber svedlugt og sørge for, at skjortens ejermand holder sig velduftende hele dagen.

Følger kroppen og krøller ikke

Den sidste egenskab er, at stoffet i skjorten er meget fleksibelt, hvilket betyder, at den følger kroppens bevægelser godt. Desuden krøller den ikke – noget mangt en ungkarl vil sætte pris på, når mor ikke længere er der til at stryge skjorterne hver morgen.

Apollo-skjorten er et resultat af over ét års planlægning og mange forkastede prototyper. Hør endnu mere om fremtidens beklædningsgenstand i videoen ovenfor.