Børns mobbeadfærd fordobler risiko for depression
Børn, som har mobbet andre, eller som selv blev udsat for mobning eller måske endda har prøvet begge dele, har ifølge ny forskning dobbelt så stor risiko for at udvikle psykiske problemer senere i livet.

Ny forskning har fundet, at voksne, som jævnligt oplevede mobbeadfærd - enten som mobbeoffer, den der mobbede eller endda begge dele - har dobbelt som stor risiko for at lide af psykiske forstyrrelser, der kræver behandling senere i livet.
(Foto: Shutterstock)

Ny forskning har fundet, at voksne, som jævnligt oplevede mobbeadfærd - enten som mobbeoffer, den der mobbede eller endda begge dele - har dobbelt som stor risiko for at lide af psykiske forstyrrelser, der kræver behandling senere i livet. (Foto: Shutterstock)

Blev du mobbet i skolen? Eller var du den, der mobbede? Måske har du endda prøvet begge dele?

Ny forskning forbinder mobbeadfærd blandt børn med en øget risiko for udviklingen af psykiske forstyrrelser som skizofreni, depression, angst og stofmisbrug senere i livet.

»Børn, der jævnligt bliver udsat for mobning som 8-årige, eller som mobber eller endda har prøvet begge dele, har dobbelt så stor risiko for at udvikle psykiske problemer, der kræver behandling i løbet af ungdomsårene,« skriver undersøgelsens hovedforfatter, Andre Sourander fra Turku Universitet i Finland, i en mail til ScienceNordic. Han fortsætter:

»Det er et betydningsfuldt fund, som skal tages alvorligt.« Sourander tilføjer, at mobbeadfærd er et vigtigt advarselssignal for senere psykiske problemer.

Forskningsresultaterne er udgivet i tidsskriftet JAMA Psychiatry.

Hidtil største undersøgelse 

Sourander og hans kollegaer indsamlede informationer om 5.043 8-åriges mobbeadfærd. Forskerne registrerede de børn, der jævnligt havde oplevet mobbeadfærd - enten som mobbeoffer, mobber eller endda begge dele.

De besøgte børnene igen, da de var mellem 16 og 29 år gamle, for at se om de havde benyttet psykiatriske tilbud eller modtaget behandling for forstyrrelser som skizofreni, depression, angst eller stofmisbrug.

Langt størstedelen af børnene (90 procent) var ikke indblandet i mobbeadfærd, 3 procent mobbede andre, 5 procent blev mobbet og 2 procent blev både udsat for mobning og mobbede selv.

Kun 12 procent af gruppen, der hverken var blevet udsat for mobning, eller som selv havde mobbet andre, havde benyttet psykiatriske tilbud eller modtaget behandling for psykiske forstyrrelser som voksne.

Men det steg til 20 procent for den gruppe, som havde mobbet andre, og 23 procent for dem, som var blevet udsat for mobning. For den gruppe, der både var blevet udsat for mobning og selv havde mobbet andre, var risikoen endnu højere - 31 procent havde søgt behandling som voksne.

Kollega: Vigtigt studie og foruroligende implikationer

Professor Poul Videbech fra Institut for Klinisk Medicin ved Region Hovedstadens Psykiatri, er imponeret, men samtidigt bekymret over undersøgelsesresultaterne. Han skriver i en mail til ScienceNordic:

»Jeg synes, det er helt forbløffende og temmelig foruroligende, at mobbeadfærd i barndommen kan have så vidtrækkende konsekvenser.«

Poul Videbech var ikke selv involveret i forskningen, men har læst det nye studie.

Han foreslår, at forholdet mellem mobbeadfærd og psykose kan kan optræde på to forskellige måder: Mobning kan resultere i stress og senere psykiske lidelser som depression, men at tidlige symptomer på lidelser, som autisme, kan udløse selve tilbøjeligheden til at mobbe.

»Forskningsresultaterne har stor betydning for den offentlige sundhed og kan bruges som rettesnor for forebyggende foranstaltninger,« afslutter Poul Videbech.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos ScienceNordic.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk