Deprimerede forældre har behov for støtte fra andre
Deprimerede forældre kæmper med børneopdragelsen. »Det er på tide, at vi retter mere opmærksomhed mod familiens netværk, hvis mor eller far har det svært,« mener norsk forsker.
depression forældre børn mor far rollemodel opdragelse magte familie netværk venner hjælp støtte psykologi forældreskab

Ifølge amerikansk studie udvikler børn, hvis forældre lider af depression, ofte adfærdsvanskeligheder. (Foto: Shutterstock)

Ifølge amerikansk studie udvikler børn, hvis forældre lider af depression, ofte adfærdsvanskeligheder. (Foto: Shutterstock)

Amerikanske forskere, der granskede familier, hvor far eller mor lider af depression, har fundet, at sygdommen påvirker opdragelsen af børnene.

Forskerne fandt, at de ikke magter at være gode forældre, og at selv milde depressioner kan have effekt på forældreskabet.

Opdragelsen kammer ofte over og bliver for streng, fordi den syge forældre reagerer for stærkt på små hverdagsting.

Adfærdsproblemer blandt børnene

Når barnet er lidt over et år gammel, giver det sig ofte udslag i adfærdsproblemer hos barnet.

Men hvis familen får støtte fra andre uden for kernefamilen, kan det ifølge forskerne kompensere for mors eller fars sygdom.

Når den forælder, der ikke var syg, var tilfreds med den støtte, som de fik af slægtninge, venner eller andre omkring dem, påvirkede sygdommen ikke længere børneopdragelsen.

Familerne blev gransket igennem længere tid

De 591 adoptivforældre, som forskerne granskede, tilhørte den hvide middelklasse; de havde en god uddannelse og gennemsnitlig til høj indtægt.

Fælles for dem alle var, at de havde adopteret et barn kort tid efter fødslen, og at den ene af forældrene led af depression.

Forskeren var hjemme hos forældrene ad flere omgange for at evaluere depressionssymptomerne:

  • Da barnet var ni måneder gammelt. Her kortlagde de også familiens sociale netværk.
  • Da barnet var halvandet år gammelt, evaluerede forskerne, hvordan forædrene opdrog barnet. De så blandt andet på, hvor strenge og irritable de var, eller hvor vaklende opdragelsen af barnet var.
  • Da barnet lidt over to år gammelt, spurgte forskerne forældrene, om barnet havde problemer med at regulere følelser eller adfærdsproblemer.

»Et originalt studie«

Det er et lidt originalt studie, mener den norske forsker John Kjøbli, afdelingsleder ved Regionscenterets børne og ungdomspsykiatri.

Han er imponeret over udformningen af det:

»For det første har forskerne ikke blot gransket relationerne mellem den syge mor eller far og barnet. De har set på hele familierelationen og deres netværk, og det er ret originalt,« mener han og tilføjer:

»For det andet har de ikke studeret biologiske forældre, men adoptivforældre.«

Det sidste er for at sikre, at genetiske faktorer ikke forstyrrer resultaterne. Vi ved, at generne betyder, at børn i højere grad er disponerede for depression.

Meget at lære

John Kjøbli tror, at personalet, som behandler og har med deprimerede forældre at gøre, kan lære meget at studiet.

Hans egen forskning har fundet, at familier med udadreagerende børn har mindre gavn af forældrerådgivningen, når moderen er deprimeret.

»Vi kan simpelthen ikke overdrive, hvor vigtigt det er at tage hånd om hele familiesituationen, når vi skal hjælpe disse familier. Det er ikke nok kun at arbejde med forældrene og børnene.«

Hvis det ikke lykkes at styrke forældrene, kan bedsteforældrene, vennerne eller andre i stor grad hjælpe til.

»Vi skal simpelthen satse mere på dem, end vi gør i dag,« siger han.

Magter ikke at sætte grænser

Familierne har ifølge John Kjøbli brug for hjælp, så barnet ikke tager skade.

»Dét, som sker, når mor eller far er deprimerede, er, at de ikke magter at være så gode forældre, som de egentlig gerne vil. De magter ikke at rose barnet. De magter ikke at sætte grænser. De ender som passive figurer, der bare sidder der,« siger John Kjøbli.

©forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.