Modermærkekræft slået ned af kroppens eget forsvar
Kræftpatienters egne immunceller bruges med stor succes på Herlev Hospital til at nedkæmpe modermærkekræft. Den nye behandling har potentiale mod flere kræftformer, siger forsker bag studiet.

En ny metode til at behandle modermærkekræft leverer lovende resultater på Herlev Hospital. Ved at behandle patienterne med deres egne T-celler er forskerne i stand til kickstarte patientens immunsystem og få det til at udrydde kræftcellerne. (Foto: Colourbox.com)

En ny metode til at behandle modermærkekræft leverer lovende resultater på Herlev Hospital. Ved at behandle patienterne med deres egne T-celler er forskerne i stand til kickstarte patientens immunsystem og få det til at udrydde kræftcellerne. (Foto: Colourbox.com)

18.000 danskere lider af modermærkekræft, som er en særlig aggressiv kræftform. Sygdommen har hidtil nærmest været en dødsdom, hvis den først har spredt sig til andre dele af kroppen.

Et nyt studie på Herlev Hospital med behandlingsmetoden kaldet cellebaseret immunterapi, giver imidlertid sådanne patienter håb.

Ved at behandle patienterne med deres egne T-celler, som man lidt forsimplet kan kalde immunsystems forsvarstropper, er forskerne i stand til at kickstarte immunsystemet og få det til at udrydde kræftcellerne.

Den nye metode kan potentielt give håb og være en effektiv behandling mod flere former for kræft. For at kunne bruge metoden er man dog afhængig af, at kræftknuden på forhånd indeholder en stor mængde T-celler.

»Indtil videre tester vi kun med modermærkekræft, men metoden kan formentlig også bruges mod andre kræftformer som for eksempel nyre- og tyktarmskræft.«

»De fleste kræftformer indeholder T-celler, så i princippet vil T-celleterapi potentielt kunne blive en behandlingsmetode indenfor mange kræftformer,« siger overlæge Inge Marie Svane, der er professor ved Københavns Universitet og centerleder for Center for Cancer Immunterapi (CCIT) på Herlev Hospital.

T-celler giver nyt håb mod kræft

Det er første gang, man har opnået så lovende resultater i behandling af modermærkekræft.

»Den nye behandlingsmetode fungerer ved, at man udtager T-celler fra patientens eget kræftvæv. Cellerne dyrkes intensivt i et laboratorim, så de bliver højaktive og opformeres til milliarder af celler.«

Fakta

Kræftbehandling med kroppens egne celler
T-celler er immunsystemets forsvarstropper. Det er T-cellerne, der klarer skærerne, når vi får influenza eller en anden virusinfektion.

T-cellerne er i stand til at identificere og dræbe celler, der er ’anderledes’.

T-celler kan gennemskue anderledes eller syge celler, da disse celler udskiller ændrede proteiner.

Problemet ved kræft er imidlertid, at T-cellerne 'sover' i tumoren, men ved hjælp af den nye behandlingsmetode kan man så at sige få vækket T-cellerne igen.

»Efterfølgende indsprøjtes T-cellerne ind i patientens blodbaner igen, hvorefter de går til angreb på metastaser og kickstarter immunsystemet,« forklarer Inge Marie Svane.

Patienter, hvor modermærkekræften har spredt sig, overlever normalt kun ni måneder i gennemsnit, men den nye behandlingsmetode ser ud til at kunne forlænge og i visse tilfælde direkte helbrede disse patienter.

Giver langt bedre resultater end standardbehandling

Foreløbigt har forskerne kigget på resultaterne for 12 af de 14 patienter, som har gennemgået den nye behandlingsmetode.

»Halvdelen af patienterne har haft en succesfuld behandling. Hos 20 procent er alle tegn på kræften fuldstændig forsvundet.«

»Sammenlignet med standardbehandlingen, hvor cirka 15 procent har en succesfuld behandling, er det meget lovende,« siger Inge Marie Svane.

Hun understreger dog, at metoden endnu kun er afprøvet på relativt få patienter, og den første blev behandlet for tre år siden, så man kender endnu ikke effekten over længere tid.

Giver T-cellerne de bedste forudsætninger

Inden patientens T-celler bliver sat tilbage i kroppen får patienten en kort, men intensiv behandling med kemoterapi for at give T-cellerne de bedste muligheder for at virke.

Desuden ledsages T-cellerne af et immunstimulerende stof kaldet Interleukin-2, der skal sætte gang i immunsystemet, når T-cellerne overføres til patienten igen.

Fakta

Modermærkekræft (malignt melanom)
Rammer alle aldersgrupper, dog sjældent børn. Hyppigheden stiger med alderen.

Sygdommen opstår hos over 1600 personer pr. år i Danmark. Antallet af nye patienter har været stærkt stigende gennem de sidste 50 år og stiger fortsat.

Det er vigtigt at skelne almindelig hudkræft fra modermærkekræft. Modermærkekræft forekommer også hyppigt i huden, men er en helt anden og mere alvorlig kræfttype.

Den væsentligste årsag til modermærkekræft er udsættelse for ultraviolet bestråling som sollys og i solarier.

»Kemoterapien slår de andre immunceller væk, så der bliver bedre plads til T-cellerne. Man kan sige, at vi med kemoterapien og Interleukin-2 forsøger at skrue op og ned for immunforsvaret for at forstærke virkningen af T-cellerne,« forklarer Inge Marie Svane.

De første forsøg med behandlingsmetoden blev lavet i USA, hvor man også opnåede gode resultater.

»Det, vi har gjort anderledes i Danmark, er, at vi har brugt mindre Interleukin-2, så det tyder på, man ikke behøver voldsom store doser af stoffet. Bivirkningerne ved Interleukin-2 er også betragtelige, så det er kun godt,« siger Inge Marie Svane.

Kan blive standardbehandling om 4-5 år

Standardbehandlingen af modermærkekræft, der har spredt sig, benytter også immunterapi med Interleukin-2 og kemoterapi.

Den mangler imidlertid T-celleterapien, som forskerne bag det nye studie håber kan blive en del af standardbehandlingen allerede om 4-5 år. Inden metoden kan godkendes af sundhedsmyndighederne, skal der dog først gennemføres et større klinisk forsøg.

»Næste fase starter senere i år. Det bliver et meget større forsøg med mere end 300 patienter og samarbejde med forskere fra Holland og England,« fortæller Inge Marie Svane.

Langsigtet vil forskerne også undersøge om effekten af behandlingen kan gøre endnu bedre ved at kombinere T-celle behandlingen med andre behandlingsformer.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.