Mikroplast: Nogle teposer afgiver milliarder af partikler, viser nyt studie
teposer mikroplast microplast partikler afgive

Mængden af partikler fra teposer er markant højere end den anslåede mængde af partikler, vi normalt indtager i løbet af et helt år, skriver The Guardian. (Foto: Shutterstock).

Mængden af partikler fra teposer er markant højere end den anslåede mængde af partikler, vi normalt indtager i løbet af et helt år, skriver The Guardian. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
27 september 2019

 Ahh. Det er blevet efterår, regnen siler ned, og du vil allerhelst bare sidde i sofaen med en kop varm te.

Nu viser et nyt studie imidlertid, at selv teposer af dyr kvalitet efterlader milliarder af mikroskopiske plastpartikler tilbage i din kop, skriver The Guardian.

Hvad er mikroplast?

Mikroplast er bittesmå stykker af plastik, der findes i jorden, i havet og i luften.

Tilbage i Oktober sidste år fandt man for første gang mikroplast i humane afføringsprøver.

Mikroplast findes blandt andet i tandpasta og diverse rengøringsmidler, eller fra større stykker plastik, som bliver nedbrudt.

LÆS OGSÅ: Stor WHO-rapport: Vi drikker alle mikroplast, og vi aner ikke, om det er farligt

Forskere fra McGill University i Canada har fundet ud af, at når teposer med indhold af plastik møder næsten kogende vand - 95 grader celsius - frigiver posen omkring 11,6 milliarder mikroplastik og 3,1 milliarder nanoplastiske partikler.

Det er væsentligt større mængder af mikroplast, end forskere tidligere har anslået, vi hvert år indtager, skriver The Guardian. Ifølge denne opgørelse indtager den gennemsnitslige person minimum 50.000 partikler mikroplast årligt samt indånder en tilsvarende mængde.

LÆS OGSÅ: Må jeg genbruge min vandflaske?

Studiet, der blev offentliggjort i tidsskriftet Environmental Science and Technology, testede fire forskellige typer af teposer, der alle var lavet af materialer, som indeholdt plastik.

Teposerne blev åbnet, vasket og derefter dyppet i næsten kogende vand. Her blev de i fem minutter, inden de blev analyseret ved hjælp af elektronmikroskop og spektroskopi.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er der endnu ikke bevis for, at indtagelse af mikroplastik udgør en risiko for mennesker, skriver The Guardian. Det samme har Videnskab.dk tidligere skrevet i artiklen Vi aner ikke, om mikroplast i drikkevandet er farligt.

Der er dog behov for yderligere forskning i, hvordan plastik spreder sig til mennesker og miljø, bemærker WHO ifølge The Guardian.

LÆS OGSÅ: Havet er fuld af mikroplastik

LÆS OGSÅ: Mikroplast: 10 ting, du bør undgå for at redde havene

LÆS OGSÅ: Stofpose eller plastikpose: Hvilken skal jeg vælge?

LÆS OGSÅ: Bionedbrydelige plastikposer overlever tre år i naturen

clc

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.