Hvis du vil have en sundere hjerne, kan det virke oplagt først og fremmest at kigge dine søvnvaner efter i sømmene eller kaste dig over Sudoku.
Men forskning peger på, at dine tarmbakterier har en finger med i spillet, når det kommer til din hjernes velbefindende.
Den kost, du spiser, påvirker bakteriebalancen i tarmene, og derfor mener forskere, at du kan påvirke hjernen via kosten.
I denne uge undersøger Videnskab.dk’s hjenreredaktion, Brainstorm, udsagnet om, at tarmene er vores ‘anden hjerne’, og søger efter råd til, om man kan passe på sin rigtige hjerne ved at passe på sine tarme.
For at blive klogere på emnet snakker podcastværterne Jais Baggestrøm Koch og Josefine Alberg med professor Oluf Borbye Pedersen, der forsker i sammenhængen mellem hjernen og tarmenes bakterier.
Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app – bare søg på ‘Brainstorm’.
Tarmbakterier og hjernen
\ Brainstorm – Videnskab.dk’s hjerneredaktion
Brainstorm dækker neurovidenskab, kognitionsvidenskab og psykologi.
Vi udkommer som podcast, i artikler og på Instagram, hvor vi serverer hjerneviden på en let og spiselig måde.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Oluf Borbye Pedersen, der er professor og forskningsleder ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet, forsker i, hvordan tarm og hjerne kommunikerer. Ifølge forskeren afhænger kontakten mellem tarmene og hjernen af tarmenes bakterieflora.
Man har længe vidst, at bakterierne er med til at fordøje mad, producere vigtige vitaminer og beskytte mod vira og bakterier, der gør dig syg, men nyere forskning peger også på, at sammensætning af bakterier i dine tarme kan have betydning for din hjernes sundhed og muligvis være indikator for forskellige sygdomme i hjernen.
Det drejer sig både om psykiske lidelser som depression, neurodegenerative lidelser som Parkinson og livsstilssygdomme som diabetes.
Find ud af, hvordan det hænger sammen i denne uges episode af Brainstorm, hvor du også kan få svar på:
- Hvad det præcis er, der gør de to organer så sammenlignelige, at man kan kalde tarmen for en hjerne.
- Hvad den nyeste opdagelse i forskningen mellem tarm og hjerne, mikrobiomet, er for en størrelse.
- Hvad du selv kan gøre for at passe godt på din ‘anden hjerne’.