Det er ikke blot rarere for dine omgivelser, at du smiler og har et positivt syn på livet. Det mindsker også din risiko for at få hjertekarsygdomme og gør, at du sover bedre om natten.
Canadiske forskere har undersøgt 1.739 personer og fundet en klar sammenhæng mellem positiv livsindstilling og en mindre risiko for iskæmisk hjertesygdom. Iskæmisk hjertesygdom er en fælles betegnelse for forskellige sygdomme, der fører til blodprop i hjertet.
Professor og overlæge Eva Prescott fra Kardiologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital synes, forskningen er rigtig spændende.
»Det er nyt at se på, hvad der beskytter mod hjertekarsygdomme, og ikke hvad der forårsager dem. Det er et meget positivt budskab at komme ud med,« siger hun.
Forskere undersøger positivitet
De canadiske forskere har gennem 10 år fulgt de 1.739 forsøgspersoner.
I starten af projektet lavede de interview med forsøgsdeltagerne og bedømte dem efter en positivitetsskala. Positiviteten var kategoriseret som personernes udtryk af rare følelser som glæde, lykke, spænding, entusiasme og tilfredshed, både gennem ord i interviewet og efterfølgende læst på videooptagelser af deres ansigtsmimik.
På en skala fra 1 til 5 gav forskerne 1 point til personer, som ikke udtrykte nogen positiv livsholdning og 5 point til personer, der havde en ekstremt positiv livsholdning. Samtidig fik alle forsøgspersonerne også et tjekket deres helbred af en læge.
Det viser sig, at de forsøgspersoner, som lå højest på positivitetsskalaen, generelt havde et bedre overordnet helbred end de personer, der scorede lavt på skalaen. Det er ikke overraskende for Eva Prescott:
»Det er velkendt, at man lever mere usundt, hvis man er deprimeret. Det er en af grundene til, at man ser en sammenhæng mellem depressioner og udvikling af hjertekarsygdomme.«
\ Fakta
POSITIVITETSSKALA
Skala for positiv livsstilling:
1: Ingen
2: Lille
3: Moderat
4: Ret
5: Ekstrem
På den måde lægger forskningen sig meget oven i andre undersøgelser.
Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet European Heart Journal.
Jo mere positiv, des mindre risiko
Det interessante her er ifølge Eva Prescott, at der er en sammenhæng mellem den positive indstilling og en mindre risiko for hjertesygdomme.
»Selv når du tager højde for, at mere positive mennesker er mindre deprimerede og fjendtlige, er der en positiv sammenhæng med livsindstilling,« siger hun.
I løbet af den 10-årige periode var der i gruppen 145 tilfælde af iskæmisk hjertesygdom. 136 af disse tilfælde var ikke fatale. Ved at sammenholde tilfældene med den positive livsindstilling så forskerne, at øget positiv holdning nedsatte risikoen for hjertesygdomme.
For hvert eneste point på positivitetsskalaen mindskes risikoen for hjertesygdomme med hele 22%.
Dr. Karina Davidson, som har lavet undersøgelsen, forklarer:
»Deltagere med ingen positiv indstilling havde 22 % større risiko for iskæmisk hjertesygdom end de deltagere med en lille positiv indstilling. De havde til gengæld 22 % højere risiko end dem med en moderat positiv indstilling.«
Sovevaner vigtig for risikoen
Forskerne har ikke klarlagt, hvordan positiviteten kan mindske risikoen for hjertesygdomme, men det er muligt, at det beskytter ved blandt andet at forbedre sovevaner.
\ Fakta
VIDSTE DU
Glade personer højt på positivitetsskalaen har:
Større sandsynlighed for at være kvinde og ikke-ryger
Lavere niveauer af kolesterol og lavere blodtryk
Mindre tendens til fjendtlighed og angst
»Personer, som selv siger, at de sover dårligt om natten, har højere risiko for hjertekarsygdomme. Det hænger muligvis sammen med stress. Folk, der er stressede, sover dårligere, og når man sover dårligt, bliver man mere stresset,« siger Eva Prescott.
»Men det er ikke til at sige om, det er søvnen i sig selv eller stressniveauet, der påvirker risikoen. Det kan godt tænkes, at positive mennesker sover bedre og derfor har mindre risiko for hjertesygdomme.«
Mere forskning i positive effekter
Selvom Eva Prescott synes, det canadiske studie er interessant, er der dog én ting, de mangler at tage højde for.
»Forskerne viser en meget stærk sammenhæng mellem positiv livsindstilling og mindre risiko for hjertesygdomme. Men spørgsmålet er, om det skyldes det positive eller at positive mennesker simpelthen lever anderledes.«
»Forskerne mangler at tage højde for sociale oplysninger og vigtige livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet og kost. Jeg er overbevist om, at det vil forklare en del af sammenhængen,« siger Eva Prescott.
Resultaterne i studiet er indtil videre kun baseret på observationer, så næste skridt er at få konklusionerne bekræftet af grundige kliniske forsøg. Det ser Eva Prescott frem til. Hun har ingen planer om at skulle udskrive positivitetskurser på recept, men forskningen vil ikke gå ubemærket hen.
»Denne forskning vil få indflydelse på vores fremtidige projekter og få os til at se mere på det positive i stedet for kun at fokusere på det negative,« fortæller hun.
De små glæder giver et sundere hjerte
Når kliniske forsøg bekræfter sammenhængen mellem positiv livsindstilling og mindre risiko for hjertesygdomme, kan det føre til bedre metoder til at forebygge hjertesygdomme. Men indtil da kan vi alle selv gøre noget for at øge vores positive indstilling til livet.
Karina Davidson foreslår, at vi alle sørger for at have fornøjelige aktiviteter i hverdagen.
»Hvis du holder af at læse, men aldrig når at gøre det, så sæt 15 minutter af til det. Hvis en gåtur eller at lytte til musik gør dit humør bedre, så sørg for at få de aktiviteter ind i din kalender. Det væsentlige er, at hvis du bruger nogle minutter hver dag på at være helt afslappet og have det sjovt, er det helt sikkert godt for din mentale sundhed og det kan også forbedre din fysiske sundhed.«