Østens hjerner forelsker sig ligesom Vestens, viser ny forskning.
Den nye kinesiske undersøgelse, som bruger de samme metoder som en amerikansk undersøgelse foretaget i 2005, ser på kineseres nyforelskede hjerner gennem en MRI-scanner (magnet-resonans-tomografi).
Undersøgelsen er publiceret i tidsskriftet Human Brain Mapping.
Mindre intens forelskelse?
Ifølge en pressemeddelelse fra Stony Brook University har flere tidligere selvrapporteringsundersøgelser vist, at kinesere og amerikanere oplever forelskelse på forskellig vis.
Nogle forskere har antydet, at kinesere føler nyforelskelse mindre intenst end amerikanere.
En af forklaringerne har været de store kulturelle forskelle mellem folkegrupperne.
Flere forskere har ment, at kærlighed og forelskelse opleves forskelligt i den individualistiske amerikanske kultur sammenlignet med den mere kollektivistiske kultur i Kina.
En kollektivistisk kultur kendetegnes ved, at den lægger vægt på det kollektive, eller storsamfundet, frem for det enkelte individ, mens individualismen sætter det enkelte menneske i centrum.
Problemer med selvrapportering
Problemet er, at de undersøgelser, som indikerer forskelle i forelskelse, stort set har været udført med spørgeskemaer. Nu har både kinesiske og amerikanske forskere kigget på nyforelskede hjerner gennem en MRI-scanner.
Forskerne mener derfor, at de nu kan se på, hvad der faktisk sker i forelskede hjerner, og at de ikke behøver bekymre sig om, at folk fra forskellige kulturer kan udtrykke deres oplevelse af forelskelse på forskellige måder.
De nyforelskede deltageres hjerner blev undersøgt, mens forskerne holdt billeder op af den, de var forelskede i, og hjernens reaktioner blev så sammenlignet med hvad der skete, når deltagerne blev vist et billede af en bekendt af det modsatte køn, som de ikke havde noget særligt forhold til.
Aktivitet i belønningscenteret
For at sørge for, at ingen af de positive følelser knyttet til billedet af kæresten skulle overføres til billedet af den bekendte, blev deltagerne bedt om at udføre nogle kedelige opgaver, såsom at tælle baglæns, imellem billederne.
Hos både amerikanerne og kineserne blev der observeret tydelige aktivitetsstigninger i det dopamin-rige område i hjernen, som blandt andet styrer motivation og belønning, når billedet af deres udkårne blev vist frem.
Det amerikanske og det kinesiske forskningsprojekt brugte forskellige typer MRI-apparater, og resultaterne blev derfor ikke helt identiske.
Alligevel konkluderer de kinesiske forskere, at der sker stort set det samme i nyforelskede kinesiske hjerner som i amerikanske.
18 måneder senere
De kinesiske forskere foretog også en opfølgningsundersøgelse af deltagerne for at se, om der var nogen sammenhæng mellem en meget intens forelskelse og et lykkeligt forhold 18 måneder senere.
Dette er den første undersøgelse af sin art, og 13 af de 18 oprindelige deltagere valgte at være med i opfølgningen. Af disse 13 var 10 fortsat sammen med den de var nyforelsket i, 18 måneder tidligere.
Forskerne skriver, at de fandt en stærk sammenhæng mellem det at have megen aktivitet i belønningscenteret i hjernen under nyforelskelsen og det at have et lykkeligt forhold halvandet år efter.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov