Gartnere, vejmænd og pædagogmedhjælpere og andre, der arbejder udenfor mere end to timer om dagen, har 40 procent mindre risiko for at være i dårligt humør, end folk der arbejder indendørs.
»Lys har en gavnlig effekt på depressive symptomer,« siger Henrik Kolstad, overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital.
Henrik Kolstad har stået i spidsen for en undersøgelse, der netop er offentliggjort i det internationalt anerkendte tidsskrift Scandinavian Journal of Work, Environment & Health.
To timer den magiske grænse?
Undersøgelsen tyder på, at netop to timer giver den ønskede effekt på humøret.
»Mindre virker ikke og mere lader ikke til at give en større effekt,« siger Kolstad.
Undersøgelsen bygger på spørgeskema-besvarelser fra næsten 3000 offentligt ansatte i Aarhus, mens 650 blev udvalgt til nærmere undersøgelser.
Forskerne vil have objektive målinger
Konklusionen viste klart, at de to timer om dagen gavner humør og velbefindende.
»Usikkerheden ved undersøgelsen er, at vi ikke har objektive målinger, som viser, hvor meget lys personerne har været påvirket af. Vi har kun deres egen vurdering,« siger Kolstad.
For at undersøge om solskin giver mere til humøret end gråvejr, vil Arbejdsmedicinsk klinik nu deltage i et forskningsprojekt, hvor forsøgspersonerne skal bære en lysmåler på overarmen.
»Jeg regner også med, at vi på den måde blandt andet kan få opklaret, om to timer virkelig er grænsen for, hvornår lys får betydning for helbredet og humøret,« siger Kolstad.