Mange kender sikkert følelsen af direkte at hungre efter en stor saftig burger. Livet står nærmest stille indtil missionen er fuldført og burgeren ligger trygt og godt nede i maven. I en kort periode føler man sig nærmest som lidt af en junkie. Og det er ikke tilfældigt.
Usund mad er nemlig lige så afhængighedsskabende som kokain og heroin, konkluderer amerikanske forskere på baggrund af en ny undersøgelse.
»Vi har fundet ud af, at når rotter bliver overvægtige sker der ændringer i hjernens belønningssystemer. Ændringer som normalt ses hos rotter, der udvikler afhængighed af narkotika,« fortæller Paul John Kenny, der er lektor ved Scripps Research Institute i Florida. Han har stået for forskningen, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift 'Nature Neuroscience'.
Smerte afskrækker ikke en afhængig
Paul Kenny har arbejdet med rotter i forsøgene med fed mad. Han har fundet ud af, at efterhånden som rotterne bliver fede, nedsættes aktiviteten af deres belønningssystem.
Når aktiviteten falder, betyder det, at der skal mere og mere til for at udløse en belønning fra hjernen.
Samtidig udviklede rotterne en tvangsspisende adfærd. Dette sås tydeligt, da rotterne upåagtede fortsatte med at spise den lækre velsmagende mad, selvom de vidste, at de ville få et krafigt elektrisk stød i foden. Det har man også set hos rotter, der var afhængige af kokain og heroin.
»Dette antyder, at forbruget af velsmagende mad kan blive vanedannende ligesom stofmisbrug,« siger Paul Kenny. »Det betyder, at afhængighedslignende processer i hjernen kan være medvirkende til at skabe tvangsspisende adfærd«
Overvægt er en afhængighed
Forskerne fandt også ud af, at når rotterne blev fede, så havde de færre af de såkaldte type 2-dopamin-receptorer i den del af hjernen af, der står for belønning. Det samme ser man faktisk hos overvægtige mennesker og stofmisbrugere.
Men det var ikke det eneste, forskerne så.
VIDSTE DU
Dopamin er hjernens belønningsstof. Det giver alt fra en rislen ned af ryggen af velvære til glæde eller en orgasme.
Når der kun er få dopamin-receptorer i hjernen, skal der udløses meget mere dopamin for at give samme effekt i kroppen. Der skal derfor mere og mere mad til for at give samme tilfredsstillelse.
»Da vi brugte genterapi til kunstigt at nedsætte antallet af receptorer i hjernen, så vi, at der skete afhængighedslignende forandringer i belønningssystemet og tvangsspisning blev udviklet i næsten samme øjeblik, som rotterne fik adgang til den kalorierige mad,« fortæller Paul Kenny.
Narko-afvænning kan bruges mod fedme
Resultaterne har stor betydning for behandling af overvægt fremover.
»De kliniske konsekvenser er, at fedme muligvis kan behandles med lægemidler, der er udviklet til stofmisbrug. Adfærdsmæssige strategier, der er effektive til at behandle narkomaner, kan også være egnet til overvægtige personer,« spår Paul Kenny.
Nora D. Volkow, som er direktør for National Institute on Drug Abuse i USA er helt enig i dette perspeektiv:
»Stofmisbrug og overvægt er de to mest udfordrende sundhedsproblemer,« siger hun »Denne forskning åbner døren for, at vi kan bruge noget af den viden, vi har indsamlet om stofmisbug til at undersøge overspisning og fedme.«
Forbrug af fed skal reguleres
Måske vi nu skal til at behandle overvægt som en afhængighed af velsmagende kalorierig mad. Paul Kenny anbefaler i hvert fald, at vi kraftigt prøver at regulere, hvor meget junkfood, vi spiser.
»De hjerneprocesser, som er involveret i belønning og spiseadfærd er så velbevarede mellem rotter og mennesker, at det højst sandsynligt er de samme processer, som vil ske i hjernen hos overvægtige mennesker,« siger han.
Så hvis du, kære læser, føler dig afhængig af usund mad og gerne vil lægge de usunde vaner på hylden, er det ikke nok bare at skære ned på mængderne af maden. Du er nødt til at gøre som narkomaner på afvænning: Tag en 'kold tyrker'!
Det tog rotterne cirka 14 dage at komme ovenpå og slippe af med den tvangsspisende afhængige adfærd. Spørgsmålet er om det samme gør sig gældende for os mennesker.