Giv førstehjælp – så redder du både manden og hans job
Hvis du hurtigt hjælper en person med hjertestop, stiger chancen for, at han vender tilbage til sit arbejde med hele 40 procent, viser ny dansk forskning. Her kan du læse, hvor let det er at hjælpe.

Hvis du ser en person falde om på gaden, er det bare at komme i gang med førstehjælp. Føler du dig helt blank, bliver du hjulpet via et opkald til 112. Der er intet at være bange for, lyder rådet. (Foto: Shutterstock)

Hvis du ser en person falde om på gaden, er det bare at komme i gang med førstehjælp. Føler du dig helt blank, bliver du hjulpet via et opkald til 112. Der er intet at være bange for, lyder rådet. (Foto: Shutterstock)

Chancerne for at overleve et hjertestop er meget højere, hvis et vidne kommer til og giver førstehjælp, inden ambulancen når frem. Det har forskerne længe vidst.

Nu viser et nyt dansk studie, at førstehjælp ikke bare redder personen med hjertestop, men sandsynligvis også vedkommendes job.

Chancen for at vende tilbage til arbejdsmarkedet er hele 40 procent højere, hvis personen har fået livreddende førstehjælp, sammenlignet med personer, som ikke fik nogen hjælp, inden ambulancen nåede frem.

»Når vidner giver hjertemassage og kunstigt åndedræt, er det med til at sikre ilt til hjernen. Det minimerer risikoen for varige skader i hjernen, som formentlig er den bagvedliggende mekanisme for, at overlevere kan genoptage deres hverdag og komme tilbage på arbejdet,« siger studiets førsteforfatter, Kristian Kragholm, klinisk assistent ved Aalborg Universitetshospital og ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet, i en pressemeddelelse.

Om undersøgelsen

Sammen med 14 kolleger har Kristian Kragholm analyseret oplysninger fra Dansk Hjertestopregister om 4.354 arbejdende danskere, der var udsat for hjertestop i perioden 2001-2011.

796 overlevede, og 77 procent af dem vendte tilbage til deres arbejde, skriver forskerne i tidsskriftet Circulation.

Kilde: Return to Work in Out-of-Hospital Cardiac Arrest Survivors: A Nationwide Register-Based Follow-Up Study; Circulation; doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.114.011366

Ring 112 eller find en hjertestarter - så kører det derfra!

Forskningen er offentliggjort i tidsskriftet Circulation. Den er lavet med støtte fra TrygFonden, der mener, at især ét budskab kan trækkes ud af de positive resultater:

Det er bare at komme i gang med at give førstehjælp.

»Det her understreger, at du ikke skal tøve med at gå i gang med at genoplive én, du ser falde om foran sig. Du skal ikke tro, at vedkommende vågner selv, eller tøve, fordi du ikke ved, hvad du skal gøre. Du skal bare ringe til 112 eller finde en hjertestarter; så fortæller de, hvad man skal gøre. Det er selvfølgelig dejligt, hvis du har taget et førstehjælpskursus, men du behøver det ikke for at gøre en forskel,« lyder det fra Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

Førstehjælp skal hjælpe så mange med hjertestop som muligt

Ifølge Grethe Thomas er det vigtigste skridt herfra at sprede budskabet til så mange som muligt, så alle bliver klar over, hvor let det er at hjælpe personer med hjertestop.

Håbet er, at det også vil øge bevidstheden, at det er blevet obligatorisk at tage et førstehjælpskursus, når man tager kørekort, samt at folkeskolelever skal uddannes i førstehjælp i skoletiden.

»Det betyder, at vi får helt nye generationer af førstehjælpere, som kan sprede budskaberne til venner, forældre og bedsteforældre, så det breder sig som ringe i vandet, så borgerne bliver opmærksomme på, at de bare skal komme i gang med hjertemassage,« siger Grethe Thomas.

Hvert år falder 3.500 danskere om af hjertestop uden for rammerne af et hospital. I 64 procent af tilfældene træder vidner til for at hjælpe.

På Falcks hjemmeside kan du læse mere om, hvordan man giver hjertemassage og kunstigt åndedræt. Det er også forklaret i videoen fra Falck herunder. Men det vigtigste er bare at gå i gang, lyder forskernes budskab altså.

Sådan giver du førstehjælp. (Video: Falck)

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk