Giv førstehjælp – så redder du både manden og hans job
Hvis du hurtigt hjælper en person med hjertestop, stiger chancen for, at han vender tilbage til sit arbejde med hele 40 procent, viser ny dansk forskning. Her kan du læse, hvor let det er at hjælpe.

Hvis du ser en person falde om på gaden, er det bare at komme i gang med førstehjælp. Føler du dig helt blank, bliver du hjulpet via et opkald til 112. Der er intet at være bange for, lyder rådet. (Foto: <a href="http://www.shutterstock.com/pic-78856453.html&src=download_history" target="_blank">Shutterstock</a>)

Chancerne for at overleve et hjertestop er meget højere, hvis et vidne kommer til og giver førstehjælp, inden ambulancen når frem. Det har forskerne længe vidst.

Nu viser et nyt dansk studie, at førstehjælp ikke bare redder manden med hjertestop, men sandsynligvis også hans job. Chancen for at vende tilbage til arbejdsmarkedet er hele 40 procent højere, hvis personen har fået livreddende førstehjælp, sammenlignet med personer, som ikke fik nogen hjælp, inden ambulancen nåede frem.

»Når vidner giver hjertemassage og kunstigt åndedræt, er det med til at sikre ilt til hjernen. Det minimerer risikoen for varige skader i hjernen, som formentlig er den bagvedliggende mekanisme for, at overlevere kan genoptage deres hverdag og komme tilbage på arbejdet,« siger studiets førsteforfatter, Kristian Kragholm, klinisk assistent ved Aalborg Universitetshospital og ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet, i en pressemeddelelse.

Ring 112 eller find en hjertestarter - så kører det derfra!

Forskningen er offentliggjort i tidsskriftet Circulation. Den er lavet med støtte fra TrygFonden, der mener, at især ét budskab kan trækkes ud af de positive resultater: Det er bare at komme i gang med at give førstehjælp.

Fakta

Sammen med 14 kolleger har Kristian Kragholm analyseret oplysninger fra Dansk Hjertestopregister om 4.354 arbejdende danskere, der var udsat for hjertestop i perioden 2001-2011.

796 overlevede, og 77 procent af dem vendte tilbage til deres arbejde, skriver forskerne i tidsskriftet Circulation.

Kilde: Return to Work in Out-of-Hospital Cardiac Arrest Survivors: A Nationwide Register-Based Follow-Up Study; Circulation; doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.114.011366

»Det her understreger, at du ikke skal tøve med at gå i gang med at genoplive én, du ser falde om foran sig. Du skal ikke tro, at vedkommende vågner selv, eller tøve, fordi du ikke ved, hvad du skal gøre. Du skal bare ringe til 112 eller finde en hjertestarter; så fortæller de, hvad man skal gøre. Det er selvfølgelig dejligt, hvis du har taget et førstehjælpskursus, men du behøver det ikke for at gøre en forskel,« lyder det fra Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

Førstehjælp skal hjælpe så mange med hjertestop som muligt

Ifølge Grethe Thomas er det vigtigste skridt herfra at sprede budskabet til så mange som muligt, så alle bliver klar over, hvor let det er at hjælpe personer med hjertestop. Håbet er, at det også vil øge bevidstheden, at det er blevet obligatorisk at tage et førstehjælpskursus, når man tager kørekort, samt at folkeskolelever skal uddannes i førstehjælp i skoletiden.

»Det betyder, at vi får helt nye generationer af førstehjælpere, som kan sprede budskaberne til venner, forældre og bedsteforældre, så det breder sig som ringe i vandet, så borgerne bliver opmærksomme på, at de bare skal komme i gang med hjertemassage,« siger Grethe Thomas.

Hvert år falder 3.500 danskere om af hjertestop uden for rammerne af et hospital. I 64 procent af tilfældene træder vidner til for at hjælpe.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud