CRISPR kan muligvis kurere blindhed
Den genredigerende teknologi kaldet CRISPR kan reparere stamceller og derved måske bruges til at behandle synstab, viser et nyt studie af et hold forskere i USA.

Synslidelsen 'retinitis pigmentosa' er en arvelig sygdom, der nedbryder nedhinden og fører til blindhed for mindst 1,5 millioner mennesker verden over (se faktaboks).

Men nu er der godt nyt til disse patienter, for et hold forskere fra Columbia University og University of Iowa i USA har vist, at det er muligt at reparere ødelagte gener i stamcellerne og derved muligvis behandle synstabet. Det skriver Columbia University i en pressemeddelelse.

Forskerne bag studiet skabte stamceller udfra et stykke hud på en patient med synslidelsen, og herefter brugte de det nye genetiske værktøj CRISPR til at reparere den genetiske mutation i det ødelagte gen, som er skyld i lidelsen. 

Studiet er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.

LÆS OGSÅ: Sådan fungerer CRISPR

Stamcellerne kan potentielt laves om til raske nethindeceller og derefter transplanteres tilbage i den samme patients øje.

Nethindesygdomme er ideelle til gen-reparationer

Fakta

Retinitis pigmentosa er den hyppigste årsag til blindhed hos personer i alderen 20-64 år.

Det tidligste symptom på sygdommen er besvær med at færdes i mørke og gradvis indsnævring af synsfeltet.

Langsomt mistes mere og mere af det perifere syn, og det føles som om, at man kigger gennem en kikkert, hvor alt det yderste er sløret.

Til sidst mistes også centralsynet, og man bliver blind.

»Vores vision er at udvikle en personaliseret tilgang til at behandle øjensygdomme. Vi har stadig et stykke vej endnu, men vi tror på, at den første terapeutiske anvendelse af CRISPR vil være til behandling af en øjensygdom. Her har vi demonstreret, at de indledende trin er mulige,« siger Stephen Tsang, medforfatter til studiet og professor i oftalmologi på Columbia University, i pressemeddelelsen.

Stephen Tsang tilføjer, at nethindesygdommen retinitis pigmentosa er helt ideel til genteknologien, da en enkelt mutation her vil være identisk med 90 procent af tilfældene af andre mutationer.

CRISPR gør en hurtig, præcis og billig reparation af genet mulig. Desuden er øjet let tilgængeligt for operationer, det accepterer nyt væv meget let, og det kan overvåges uden indtrængen i kroppen. 

Mulighed for revolutionerende behandling

I dag er et højt indtag af A-vitamin det eneste, der kan sænke hastigheden på synstabet som følge af Retinitis pigmentosa.

Der findes intet, der kan helbrede tilstanden og forhindre blindheden i at indtræffe. Derfor ville CRISPR-drevet behandling være revolutionerende for patienterne, men CRISPR-teknologi er endnu ikke blevet godkendt til anvendelse på mennesker.

Når CRISPR bliver godkendt, kan der arbejdes på at udvikle en personlig transplantationsstrategi, som vil kunne bruges på flere nethindesygdomme.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk