For nylig skrev Videnskab.dk en artikel om det såkaldte ‘lovlige hash’, HHC, der i et års tid har været tilgængeligt i kiosker og på internettet i Danmark.
Få dage efter – 3. maj – tog myndighederne affære og gjorde officielt det cannabislignende stof ulovligt.
Det blev gjort på baggrund af, at HHC ikke har nogen medicinsk eller industriel anvendelse i Danmark, og at det alene er et produkt udviklet som rusmiddel. Det fremgår af Sundhedsstyrelsens oversigt over farlige stoffer i Danmark.
Tore Forsingdal Hardlei er retskemiker på Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet. Han har tidligere været ude og appellere til, at stoffet skulle gøres ulovligt.
Han mener, at myndighederne har handlet korrekt.
»I den her sag har Sundhedsstyrelsen været ret gode til at reagere og få stoffet på listen. De har foretaget nogle gode vurderinger, og det har de været hurtige til,« siger Tore Forsingdal Hardlei.
\ Hvad er forskellen på CBD, THC og HHC?
I cannabisplanten findes der forskellige aktive stoffer, og her taler man ofte om de to stoffer THC og CBD:
- THC – eller tetrahydrocannabinol – er det aktive stof, som man bliver ‘skæv’ af. Rusen, når man bruger cannabis, skyldes altså primært THC.
- CBD – eller cannabidiol – er et aktivt stof, der kan modvirke, at du bliver ‘skæv’ af THC, men kan også gøre det endnu sværere at huske og koncentrere sig. Det bliver ikke betegnet som et euforiserende stof, men kan virke dæmpende på angst og er muligvis også antipsykotisk.
- HHC – eller hexahydrocannabinol – er ligesom de to andre stoffer også aktivt. Man ved ikke lige så meget om det endnu, men forskellige dyreforsøg indikerer, at det er en mildere version af THC. Man kan altså også blive skæv af at indtage det.
Kilder: Sundhed.dk og Torben Breindahl
HHC vil forsvinde i misbrugsprøver
Torben Breindahl er hospitalskemiker på Klinisk Biokemisk Afdeling ved Regionshospital Nordjylland i Hjørring, hvor en af hans opgaver er at foretage misbrugsanalyser.
Inden for de seneste par måneder er han begyndt at finde nedbrydningsprodukter fra HHC i prøverne i Nordjylland, fordi de har udviklet nye analysemetoder til det specifikke stof.
Han har en forventning om, at de kommer til at finde færre og færre tegn på HHC i deres prøver, nu når stoffet er blevet ulovligt.
»Jeg forventer, at det forsvinder efter noget tid. På et tidspunkt stopper produkterne med at være populære, men vi vil fortsat blive ved med at holde øje med det,« siger Torben Breindahl.