Forskere: Læger og sygeplejersker bør vaccineres mod influenza
Læger og sygeplejersker bør vaccineres mod influenza for at beskytte svækkede patienter, mener forskere og WHO. Men Danmark vil som et af de eneste lande i Europa ikke anbefale vaccinen til sundhedspersonale.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at sundhedspersonale på landets hospitaler vaccineres mod influenza. Det undrer forskere og WHO. (Foto: Shutterstock)

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at sundhedspersonale på landets hospitaler vaccineres mod influenza. Det undrer forskere og WHO. (Foto: Shutterstock)

For en i forvejen svækket patient kan influenza betyde døden. Derfor vækker det stor undren hos Verdenssundhedsorganisationen, WHO, at Danmark som et af de eneste lande i Europa ikke officielt anbefaler læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale at blive vaccineret mod influenza. 

»De fleste lande i Europa har en officiel anbefaling på området, fordi sundhedspersonalet kan smitte en patient. Derfor undrer det mig virkelig, at Danmark ikke har en officiel anbefaling på området,« siger Pernille Jørgensen, der er epidemiolog og arbejder med influenzavaccination hos WHO Europe.

Hun påpeger, at alle 28 lande i EU, på nær Danmark og Sverige, anbefalede en vaccine til sundhedspersonale i 2012. I USA er det oftest et direkte krav, at sundhedspersonale hvert år lader sig vaccinere.

Professor Hans Jørn Kolmos fra Odense Universitetshospital kritiserer også, at Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler vaccinen officielt. En anbefaling vil nemlig øge antallet, der frivilligt tager imod den, mener han.

»Det er oplagt, at Sundhedsstyrelsen træder i karakter og anbefaler vaccinen til sundhedspersonalet. Det vil støtte vores arbejde lokalt med at få mere af personalet til at blive vaccineret,« siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi og overlæge på Odense Universitetshospital.

Sidste år var det kun cirka 25 procent af Odense Universitetshospitals personale, der tog imod tilbuddet om at blive vaccineret mod influenza. På Rigshospitalet var tallet omkring 30 procent.

Personalet kan risikere at smitte patienter

Fakta

Lige nu anbefaler Sundhedsstyrelsen, at følgende grupper vaccineres under et almindeligt sæsonudbrud af influenza:

- Ældre over 65
- Gravide
- Kronisk syge
- Svært overvægtige (BMI over 40)

Kilde: Sundhedsstyrelsen

WHO anbefaler vaccinen med henvisning til studier, der blandt andet viser, at en influenzavaccination beskytter sundhedspersonalet, men også patienterne. Derudover kan en vaccination ifølge WHO give mindre sygdomsfravær blandt personalet. 

På Statens Serum Institut er professor og overlæge Thea Kølsen Fischer enig i, at sundhedspersonalet kan få gavn af en influenzavaccination.

»Der skal ikke herske tvivl om, at det giver mening for sundhedsfaglige medarbejdere at få en influenzavaccine. Det er et ansvar, man skal tage på sig, om man er sosu-assistent, sygeplejerske eller læge,« siger Thea Kølsen Fischer, der forsker i virologi ved Statens Serum Institut. Hun har blandt andet også ansvaret for overvågning af influenzavirus. 

Thea Kølsen Fischer fortæller, at vi herhjemme har en tendens til at tage på arbejde, selvom vi er lidt halvsløje, og det kan have konsekvenser for kollegaer og patienter. 

»Vi lever i en kultur, hvor vi skal være dagens helte, selvom vi ikke er helt på toppen. Det betyder, at man kommer på arbejde, selvom man måske er ved at få influenza, og det er uheldigt for kollegaerne, men især for patienterne, der kan risikere at blive smittet,« siger Thea Kølsen Fischer.

Det er langt fra alle, der vaccineres

Selvom det altså giver god mening at blive vaccineret, når man arbejder på et hospital, er det imidlertidig ikke sådan lige at få folk til at lade sig vaccinere.

Fakta

Man er smitsom med influenza, op til 72 timer inden man selv mærker det.

Kilde: Professor Jens Lundgren

På Odense Universitetshospital oplever de nemlig hvert år problemer med at få de ansatte til at bakke op om det frivillige tilbud om en vaccination. Professor Hans Jørn Kolmos fortæller, at tilbuddet bliver opfattet som et forsøg på at spare sygedage fra hospitalets side.

»Vi har kørt denne ordning i mange år som et frivilligt tilbud, hvor vi opfordrer personalet til at blive vaccineret. Men der har været en tendens til, at de synes, det er lidt taberagtigt at blive vaccineret, for så er man jo gammel og skrøbelig. Man skal ikke lade sig vaccinere for sin egen skyld, men patienternes, og det skal ikke ses som et forsøg på at redde sygedage,« siger han.

Lige nu sker vaccinationen på baggrund af retningslinjer udarbejdet af blandt andet Dansk Selskab for Infektionsmedicin.

Men en officiel anbefaling kan have en positiv effekt på antallet af personale, der får en vaccine, fortæller Pernille Jørgensen fra WHO.

»Der er en del annoncer i aviserne nu, der henviser til, hvor du som almindelig person kan få en influenzavaccine. Det skyldes jo blandt andet, at der ligger en officiel anbefaling bag. Hvis man har en officiel anbefaling til sundhedspersonalet, så vil der også være ressourcer til kampagner, som kan give en større effekt,« siger Pernille Jørgensen.

Sundhedsstyrelsen: Der er ikke evidens for en anbefaling

Hos Sundhedsstyrelsen ønsker man imidlertid ikke officielt at anbefale vaccinen til sundhedspersonale, da man ikke mener, der er nok evidens for, at en anbefaling vil være effektiv.

Fakta

Det er ikke kun herhjemme, det er svært at få personalet til at blive vaccineret.

I 2011 – 2012 havde ni lande ifølge WHO offentliggjort deres vaccinationsprocent blandt sundhedspersonalet.

I Polen var det for eksempel kun 6,4 procent af sundhedspersonalet, der blev vaccineret i 2011 – 2012, mens den højeste procentdel vaccineret var 54,5 procent i Rumænien.

Kilde: WHO

»Når vi ikke anbefaler en vaccine til sundhedspersonalet, så er det, fordi vi ikke anbefaler det til raske under 65 år. Det skyldes, at effekten ikke er særlig stor, og det har kun en lille effekt på sygefraværet. Desuden er risikoen for, at personalet smitter patienterne meget lille ifølge den viden, der foreligger lige nu,« siger Søren Brostrøm, der er enhedschef for sygehuse og beredskab hos Sundhedsstyrelsen.

Den udmelding undrer imidlertid professor Jens Lundgren fra Rigshospitalet. Han mener, at der er klare beviser på, at vaccination af sundhedspersonale kan hindre sygdom blandt indlagte patienter.

»Jeg forstår ikke, at Sundhedsstyrelsen ikke bakker op om at lade sundhedspersonale vaccinere. Det er standard i nærsagt alle vestlige hospitaler – især hospitaler, der ligesom Rigshospitalet behandler patienter med nedsat immunforvar, og hvor risikoen for komplikationer med influenza er betydeligt forøgede,« siger han.

Rigshospitalet arbejder for flere vaccinerede

På Rigshospitalet har man i ugerne 43 og 44 tilbudt vaccinationer til personalet i cafeteriaet, når de er kommet til og fra frokost. Sidste år tog 2.770 medarbejdere imod en vaccine, hvilket er lidt over en tredjedel af Rigshospitalet personale. 

I år forventer formand for influenzaudvalget i Region Hovedstaden Jens Lundgren, at over 4.000 vil takke ja til en vaccine.

»Vi kan regne ud, at under et influenzaudbrud vil 12 ud af 100 komme til at smitte utilsigtet, mens de er på arbejde. Den smitterisiko kan vi bringe ned til omkring 2 ud af 100 ved at tilbyde vacciner,« fortæller professor Jens Lundgren fra Rigshospitalet.

Forskerne og WHO er alle enige om, at det giver mening for sundhedspersonalet at få en influenzavaccine, men der hersker altså ikke helt enighed, når det kommer til, om der skal foreligge en officiel anbefaling.

Hvad synes du?

I Amerika er vaccinen ofte et krav

Holdningen til influenzavaccination blandt sundhedspersonalet er markant anderledes, hvis man tager til USA. Her kan du mange steder ikke få lov til at arbejde som læge, sygeplejerske eller andet, medmindre du takker ja til en vaccine.

Det betyder, at store dele af sundhedspersonalet er vaccineret. Ifølge professor Litjen Tan fra American Medical Association bliver omkring 69 procent af det amerikanske sundhedspersonale hvert år vaccineret.

Det skyldes blandt andet, at man gennem det universelle vaccinationsprogram vil minimere risikoen for smitte. Desuden har vaccinationen af sundhedspersonalet en positiv sideeffekt, forklarer professor Litjen Tan.

»Igennem den universelle vaccination, vaccineres sundhedspersonale også. Det smitter af på antallet af almindelige mennesker, der får en vaccine, for hvis lægen er vaccineret, så anbefaler han/hun det til sin patient. På den måde stiger antallet af vaccinerede på landsplan,« siger Litjen Tan.

Herhjemme kan vi ikke tvinge sundhedspersonalet til at tage imod en vaccination, og derfor vil vi aldrig være 100 procent sikret mod at blive smittet på hospitalerne, forklarer Jens Lundgren fra Rigshospitalet.

»I USA er det sådan, at hvis man arbejder på et hospital svarende til Rigshospitalet, så kan man ikke arbejde der, hvis man ikke tager imod en vaccine. Den form for krav passer ikke ind i en europæisk kontekst, og det er blandt andet derfor, at vi aldrig kan komme op på 100 procent dækning herhjemme. Der er dog kommet mere fokus på vaccination af sundhedspersonalet, fordi de kan komme til at smitte patienter, og det er det grundlæggende problem,« siger Jens Lundgren, der er klinisk professor på Rigshospitalet og formand for influenzaudvalget i Region Hovedstaden.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.