Forskere finder klitter af frossen metan på Pluto

Billeder taget af rumfartøjet New Horizons afslører klitter af frossen metan på Pluto. (Video: Brigham Young University)

Kilde: 
01 juni 2018

Forskere har fundet spor efter et overraskende landskab på Pluto.

Et nyt studie konkluderer, at der findes klitter af frossen metan på dværgplanetens overflade.

Ifølge BBC tyder det nye studie på, at Pluto er en mere dynamisk verden, end man hidtil har troet.

Forskerne bag det nye studie har gjort brug af billeder, som er taget af rumfartøjet New Horizons. Da fartøjet passerede forbi Pluto i juli 2015, fik vi for første gang nærbilleder af dværgplaneten, og forskere verden over var begejstrede over synet af den hidtil fremmede verden.  

Nu har en forskergruppe analyseret billederne nærmere, og de mener at finde spor efter metanklitter.

Ifølge en pressemeddelelse fra det amerikanske Brigham Young University er det særligt at finde klitter på Pluto, fordi klitter bliver skabt ved hjælp af vind – og vind er »uventet på et himmellegeme med meget lidt atmosfære,« lyder det.

»Vi vidste, at der er klitter på ethvert himmellegeme i Solsystemet, som har en atmosfære og en solid klippeoverflade, men vi vidste ikke, at vi også ville finde det på Pluto,« siger førsteforfatteren på studiet, Matt Telfer, som forsker i fysisk geografi ved University of Plymouth i pressemeddelelsen.

»Det viser sig, at selvom der er så lidt atmosfære, og overfladetemperaturen er omkring minus 230 graders Celsius, så bliver der stadig skabt klitter. Det er endnu en brik i puslespillet til at kunne forstå dette forskelligartede og fjerne himmellegeme.«  

Det nye studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.

Et billede taget af New Horizons-fartøjet viser en bjergkæde, som grænser op til sletten kaldet Sputnik Planitia. I den nederste halvdel af billedet kan man ifølge det nye studie se klitter. (Foto: NASA/Johns Hopkins University/Southwest Research Institute)

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.