Forsker: Udmelding om mættet fedt er alt for unuanceret
Mættet fedt ser ikke ud til at være så usundt som for nogle år siden, når man tager den nyere forskning i betragtning. Derfor undrer det en dansk fedtforsker, at DTU Fødevareinstituttet siger, at danskerne har et for stort indtag af mættet fedt.

Fed ost indeholder masser af mættet fedt, men hæver ikke den skadelige LDL-kolesterol, som smør gør. Derfor er det ifølge en forsker for unuanceret, at vi skal spise mindre mættet fedt. (Foto: Colourbox)

Fed ost indeholder masser af mættet fedt, men hæver ikke den skadelige LDL-kolesterol, som smør gør. Derfor er det ifølge en forsker for unuanceret, at vi skal spise mindre mættet fedt. (Foto: Colourbox)

Danskerne spiser stadig for meget mættet fedt. Sådan lød overskriften i den pressemeddelelse, DTU Fødevareinstituttet sendte ud torsdag, 12. marts, på baggrund af en ny undersøgelse.

I pressemeddelelsen skriver institutionen også, at kun tre procent af danskerne har et sundt indtag af mættet fedt.

Men udmeldingen ligger slet ikke på linje med den forskning, der foreligger, ifølge lektor og ph.d. Tine Tholstrup fra Københavns Universitet.

Hun forsker i mættet fedt i afdelingen for Bioaktive Fødevarer og Sundhed, og hun forstår ikke den kraftige reaktion på danskernes indtag af mættet fedt, som godt nok er steget noget, men som ikke ser ud til at være så usundt, som man antog for nogle år siden.

»Jeg forstår ikke, at man i den grad holder fast i at sætte trumf på de restriktive anbefalinger. Jeg mener, at de bør modificeres lidt ud fra den viden, vi har nu,« siger forskeren og fortsætter:

»Vi mangler evidens for, at mættet fedt øger risiko for hjerte-kar-sygdomme. Derfor synes jeg ikke, der er grund til at melde så hårdt ud.«

Forsker: Data understøtter ikke anbefalinger

Tine Tholstrup forklarer, at der er sket meget i fedtforskningen de seneste år.

»I de sidste fem år er der kommet en række data frem fra meget store befolkningsstudier, som ikke kan dokumentere evidens for, at der en sammenhæng mellem mættede fedtsyrer og hjertekarsygdomme, hvilket er et paradoks, da det mættede hæver det ugunstige LDL kolesterol. Desuden har mange nyere studier vist, at der ikke er en sammenhæng imellem indtag af mejeriprodukter, der indeholder meget mættet fedt, og hjertekarsygdomme,« siger Tine Tholstrup og fortsætter:

»Ligeledes har nyere undersøgelser vist en omvendt sammenhæng imellem indtag af mejeriprodukter og type 2 diabetes.  Alligevel får vi at vide, at vi skal holde igen med mad, der indeholder mættet fedt.«

Fed ost er ikke så usundt som smør

Tine Tholstrup mener ikke, at der, i betragtning af nyere forskningsresultater, er grund til at mane til fedtforskrækkelse for raske normalvægtige mennesker, hvorimod personer med forhøjet kolesterol i blodet bør holde igen med mættet fedt.

Det er mere nuanceret, end det kostråd som DTU Fødevareinstituttet meldte ud i deres pressemeddelelse.

»Et eksempel er, at fed ost og smør kan indeholde den samme mængde mættet fedt, men ost hæver ikke niveauet af LDL-kolesterol, som smør gør det,« siger forskeren.

Mælkeprodukter sænker risiko for hjertekarsygdomme

Tine Tholstrup fortæller, at nogle forskningsresultater viser, at de, der spiser mange mejeriprodukter, faktisk er i mindre risiko for hjertekarsygdomme, end folk der ikke spiser. Hun kan godt være bekymret for, at dramatiske udmeldinger om mættet fedt kan få danskerne til vælge den ellers sunde ost fra.

Tine Tholstrup tror, at udmeldingen fra DTU Fødevareinstituttet kan skyldes et sikkerhedsprincip, som gør, at man holder fast i det gængse syn på mættet fedt. Hun pointerer, at man måske burde fokusere mere på enkelte fødevaretyper end på næringsstoffet, når det handler om mættet fedt.

DTU Fødevareinstituttet: Vi ved kosten bliver sundere, når mættet fedt bliver skiftet ud

Artikel opdateret med kommentar fra seniorrådgiver Agnes N. Pedersen fra DTU Fødevareinstituttet den 13/3 2015 kl. 17:45:

»DTU Fødevareinstituttet ser overordnet på kosten og vurderer indtaget af de forskellige fødevarer i forhold til hinanden. Ifølge de Nordiske Næringsstofanbefalinger 2012 er der videnskabelig dokumentation for, at risikoen for hjertekarsygdomme nedbringes, når kostens indhold af mættet fedt byttes ud med fødevarer, der indeholder polyumættet fedt. Så mættet må stadig anses for at være usundt,« skriver Agnes N. Pedersen i en mail og fortsætter:

»Vi har fulgt med i de undersøgelser, som Tine Tolstrup henviser til, men en nærmere vurdering af disse viser, at der både er styrker og svagheder ved undersøgelserne. Samlet set har disse undersøgelser ikke givet anledning til at ændre på anbefalingerne.«

Forsker: Vi er forsigtige

»Vi har helt klart et forsigtighedsprincip, som Tine Tholstrup påpeger. Forskningen gør os hele tiden klogere på en lang række områder, men indtil vi er helt sikre på at evidensen er solid nok, kan vi ikke melde nye forskningsresultater ud som kostråd. Der har førhen været divergerende meldiger på basis af ny forskning, og hvor forskerne senere hen er blevet klogere og har ændret holdning,« skriver seniorrådgiver Agnes N. Pedersen i sin mail til Videnskab.dk og fortsætter:

»Der er ikke tale om en ’fedtforskrækkelse’ men derimod om en opfordring til at være kvalitetsbevidst i valget af fedt og fedtstoffer. Vi anbefaler hverken at fravælge mælkeprodukter eller ost, men at gå efter de fedtbegrænsede varianter, eller holde igen med de fede ostetyper.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk