Forsker: Tre simple råd kan gøre dig bevidst i dine drømme

Annonce:

Har du nogensinde prøvet at drømme, og midt i drømmen blive opmærksom på, at du drømmer og derfor kunne styre drømmen?

Så kan det være, du har haft en såkaldt ‘lucid’ eller ‘klar’ drøm, som det kaldes på dansk.

Hvis du ikke har prøvet det, men gerne vil opleve fænomenet, er der en australsk forsker, der forsker i klare drømme og mener, han har fundet opskriften. Det skriver Sydney Morning Herald.

»Disse drømme føles fuldstændig som at være vågen,« forklarer forskeren, Denholm Aspy, til Sydney Morning Herald. Han fortsætter:

»Alle sanserne er til stede. Objekter føles som fast stof og virker virkelige. Du kan smage, røre og lugte,« siger han.

Denholm Aspy har i et studie, der er udgivet i tidsskriftet Dreaming, fået en lille gruppe mennesker til at opleve drømme, de selv kunne styre, ved hjælp af tre meget simple råd, skriver Sydney Morning Herald.

  1. Førsøgspersonerne blev bedt om at praktisere virkelighedstjek og holde øje med tegn på, at de var i en drøm, f.eks. ved at lægge mærke til tekster, som har tendens til at se anderledes ud i drømmeland sammenlignet med i virkeligheden.
  2. Desuden skulle de stille vækkeuret, så de blev vækket efter fem timers søvn, hvor de skulle sige til sig selv, at de ville huske, hvad de drømte næste gang.
  3. Samtidigt skulle de visualisere, at de ville få en klar drøm.

Efter en uge med øvelserne oplevede 17 procent af de 47 testpersoner klare drømme, skriver Sydney Morning Herald.

Annonce:

For dem, der kunne falde i søvn igen, fem minutter efter de var blevet vækket og havde sagt til sig selv, at de ville huske deres drømme, havde næsten halvdelen opnået at få klare drømme.

Tidligere studier har foreslået, at klare drømme kan hjælpe folk med at træffe svære beslutninger, fordi de kan leve konsekvenserne ud i en drøm, før de tager en beslutning. Men indtil nu har det været svært at hjælpe folk til at få disse drømme.

sj

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts