Danmark er blevet bedre til at behandle kræft. Det gælder for alle kræfttyper i et nyt stort studie, der viser, at flere mennesker overlever kræft i Danmark.
Studiet indeholder data fra hele 3,9 millioner kræftpatienter fra syv forskellige højindkomstlande og sammenligner overlevelsen blandt kræftramte i Danmark, Australien, Canada, Irland, New Zealand, Norge og Storbritannien.
Danmark har blandt andet haft den største fremgang blandt patienter med tarmkræft, der er gået fra, at 49,1 procent i 1995 levede fem år efter diagnosen, til at det i 2014 gælder 65,7 procent.
Men studiet viser også, at Danmark stadig er bagerst, når det gælder spiserørskræft. Her overlever blot 14,7 procent deres kræftdiagnose. Til sammenligning overlever 23,5 procent spiserørskræft i Australien.
»Nogle kræftformer påvirkes mere af livsstil end andre. Vi har for eksempel en høj andel af borgere, der ryger i Danmark, og rygning er den største enkeltstående risikofaktor for mange kræftformer og rygning er også en stor riskofaktor for spiserørskræft,« siger Linda Aagaard Thomsen.
Hun er områdechef i Forskningsafdelingen hos Kræftens Bekæmpelse, der har været med til at lave studiet, som netop er udkommet i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Oncology.
Sociale forskelle har betydning for overlevelsen
Ifølge Linda Aagaard Thomsen kan social ulighed, være noget af forklaringen på at kræftoverlevelsen i Danmark stadig ikke ligger på linje med de øvrige lande i studiet.
»Alkohol og rygning er risikofaktorer for spiserørskræft, og derudover ved vi, at der er en vis ulighed i, hvor hurtigt man bliver udredt og kommer i behandling, som kan have betydning for overlevelsen,« siger hun.
Hun tilføjer desuden, at det nye studie kigger på tal for overlevelsen fem år efter diagnose, hvoraf de seneste tal i undersøgelsen er fra 2014.
»Selvom færre ryger i dag end tidligere, så kan der være et efterslæb, hvor personer, der har røget, men er stoppet, stadig får en kræftdiagnose,« sig Linda Aagaard Thomsen.
LÆS OGSÅ: Professor: Motion kan både forebygge og bremse flere kræftformer
Andre studier udgivet i The Lancet viste for nylig, at kræft nu har overhalet hjertekarsygdomme som den største dødsårsag i rige lande.
I Danmark er kræft den suværent største dræber. 30,1 procent af alle dødsfald herhjemme skyldes kræft, viser Dødsårsagsregisteret 2017.
Danmark har indhentet det tabte
Selvom overlevelsen stadig er lav for patienter med spiserørskræft, er der i Danmark sket store fremskridt inden for overlevelsen af alle de undersøgte kræfttyper.
Størst er fremgangen inden for overlevelse af tarmkræft, der er steget fra 49,1 procent til 65,7 procent.
»Vi har i Danmark haltet lidt bagefter, så vi er rykket fra at være bagud, hvor vi nu er på niveau med nogle af bedste lande i verden,« siger Gerda Engholm, der er seniorstatistiker ved Kræftens Bekæmpelse samt medforfatter på det nye studie.
Professor John Brodersen fra Københavns Universitet mener dog ikke, at overlevelses-rater kan bruges til at sammenligne kvaliteten af forskellige landes kræftbehandling. Læs mere om hans kritik af metoden i boksen under artiklen.
Men selv hvis tallene ikke kan sammenlignes på tværs af grænser, står det klart, at Danmark har forbedret sig.
Og der er mange grunde til, at flere danskere nu overlever kræft, fortæller Lene Hjerrild Iversen, der er professor på afdelingen for Mave- og tarmkirurgi på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.
»Kirurgien er blevet mere optimeret. Den er blevet samlet på steder, hvor mange fagligheder er involveret, så kirurger, anæstesilæger, radiologer, patologer og onkologer kan arbejde sammen. Der er også kommet mere skånsom kirurgi såsom kikkertkirurgi til,« siger hun.
At Danmark er kommet godt med i kræftbehandlingen understreger Linda Aagaard Thomsen også.
»Der er gjort kæmpe fremskridt indenfor de sidste 10 år. Der er sket en stor indsats med kræftpakker, der definerer, hvor hurtigt man skal komme i behandling, og der er kommet et større udvalg af behandlinger,« siger Linda Aagaard Thomsen, der er områdechef for Forskningsafdelingen hos Kræftens Bekæmpelse og programleder for den danske indsats i International Cancer Benchmarking Partnership.
LÆS OGSÅ: Kræftbehandling er blevet meget bedre
Nyt studie bekræfter tidligere tal
I det nye studie finder forskerne i Danmark en fremgang i overlevelse fem år efter diagnosen indenfor:
- Spiserørskræft på 9,6 procentpoint (fra 5,1 mellem 1995-1999 til 14,7 procent i 2010-2014)
- Mavekræft på 8,6 procentpoint (fra 14 procent til 22,6 procent)
- Tyktarmskræft på 16,6 procentpoint (fra 49,1 procent til 65,7 procent)
- Endetarmskræft på 21 procentpoint (fra 48,1 procent til 69,1 procent)
- Kræft i bugspytkirtlen på 6,4 procentpoint ( fra 3,2 procent 9,6 procent)
- Lungekræft på 10,7 procentpoint (fra 8,2 til 18,9 procent)
- Kræft i æggestokkene 10,1 procentpoint (fra 32 til 42,1 procent)
Hvis du kan nikke genkendende til tallene i det nye studie, så er det med god grund. I januar 2018 udkom nemlig et tidligere studie i The Lancet, som indeholdt nogle af de samme tal, og dem skrev vi også om på Videnskab.dk.
Studiet fra 2018 viste også en fremgang i overlevelsen hos danske patienter med alle kræftformer mellem år 2000-2004 og 2010-2014, men det nye studie er med til at bekræfte tallene og er muligvis også en smule mere nøjagtige, fortæller Gerda Engholm.
»Tallene for 2010-2014 er fremskrivninger, da vi ikke kan følge patienterne for død længere end til udgangen af 2015 . Det vil sige, at man regner med den udvikling, de viser. I det nye studie indgår lidt flere nye tilfælde, og dermed er den lidt mere præcis,« siger Gerda Engholm.
Lene Hjerrild Iversen, der er professor og mave-tarm-kirurg på Aarhus Universitet tilføjer desuden, at hun regner med endnu højere overlevelsesrater i fremtiden.
»Tallene her slutter jo i 2014, og der er allerede sket meget siden med kirurgien, så jeg forventer helt klart, at overlevelsesraten er bedre i dag, og at vi vil komme til at se det i kommende tal,« siger hun.
LÆS OGSÅ: Forskere: Vi finder aldrig en kur mod kræft
Forsker: Vi arbejder på at finde ud af, hvad forskellene skyldes
Danmark er altså kommet godt med i kræftbehandlingen, når vi sammenligner os med andre højindkomstlande. Men der er stadig forskelle.
For eksempel er Australien foran Danmark, når det gælder mavekræft, spiserørskræft, lungekræft og kræft i æggestokkene.
Men forskerne bag studiet fortæller også, at de har flere studier undervejs, som undersøger, hvad forskellene kan skyldes.
»Vi ser i øjeblikket på, om vi kan udnytte informationen om, hvilket stadie kræften opdages i, og om vi kan lære noget af de andre lande. Det kan vi forhåbentlig, men det tager tid,« siger Gerda Engholm.
LÆS OGSÅ: Tyktarmskræft rammer flere unge i rige lande: Stigningen er værst i Danmark
LÆS OGSÅ: Indledende forsøg: Blodprøve kan afsløre tilbagefald af tarmkræft